Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Felicitări ”Another round” și ”My octopus teacher” pentru victorie, mulțumiri Alexander Nanau pentru filmul tău extraordinar! (Libertatea)

tolontan.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Libertatea

This girl is on Pfizer! Vaccinarea altfel (SpotMedia) - 400, Coaliția specialilor (PressOne) - Sfârşit de carieră: Ion Iliescu se retrage din ultima funcţie publică (Adevărul)

Felicitări ”Another round” și ”My octopus teacher” pentru victorie, mulțumiri Alexander Nanau pentru filmul tău extraordinar! (Libertatea)

Pentru prima oră în istorie, la Gala Oscar s-au derulat secvențe dintr-un film românesc și s-a auzit limba română pe un film nominalizat la cele mai importante premii ale cinematografiei, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan.

”Colectiv”, singurul documentar din această ediție a Academy Awards prezent în două categorii, nu a câștigat la nici una dintre ele. Dar rămân cuvintele curajosului doctor ATI Camelia Roiu, rostite pe secvențele rulate în fața unei audiențe de zeci de milioane de telespectatori din peste 200 de țări, ca un avertisment al felului în care cetățenii abuzați de stat devin ei înșiși abuzatori: ”Mama mi-a spus că noi nu mai suntem oameni”.

238 de filme au concurat pentru Oscarul la film documentar. Au rămas 15, printre care și ”Colectiv”, apoi au rămas 5, printre care și ”Colectiv”. Dintre acestea, s-a ales un câștigător. Numele lui este filmul sud-african ”My octopus teacher”. 93 de țări au trimis propuneri pentru Film Internațional. România a rămas în lista de 15, apoi, pentru prima oară, a avansat și în lista de 5 filme finaliste, cu același ”Colectiv”. Dintre aceste 5 filme s-a ales un câștigător. Numele lui este filmul danez ”Another Round”.

Fără ipocrizie, nimeni nu se bucură atunci când pierde, dar mult mai puternic este sentimentul de recunoștință. Simțim că am făcut tot de a depins de noi, ca reporteri, să aducem oamenilor informațiile. Le mulțumim familiilor de la Colectiv, răniților și oamenilor curajoși din spitalele României că au vorbit cu noi și au avut încredere în Gazeta Sporturilor. Meritul pentru ceea a urmat este al lui Alexander Nanau, Bianca Oana, Antoaneta Opriș, Mihai Grecea și ceilalți oameni din echipă. Filmul lor va continua să vibreze în oameni, așa cum scria o revistă americană, mult după ce ecourile festivalurilor se vor stinge.

Cătălin Tolontan este coordonator editorial Ringier (Libertatea, Gazeta Sporturilor).

 

This girl is on Pfizer! Vaccinarea altfel (SpotMedia)

A fost maratonul vaccinării de la Timișoara un eșec pentru că nu au fost folosite cele 10.000 de doze pregătite? Nu știu cât de realist a fost calculată ținta, dar indiferent de răspuns, cozile mari din fața centrului de vaccinare reprezintă un mare succes și arată că această campanie are nevoie de cu totul alți stimuli decât cei aplicați până acum pentru a deveni un succes, scrie Ioana Ene Dogioiu.

Oameni care nu s-au înscris în platformă au dat navală la Centrul regional de afaceri Timișoara și s-au așezat la cozi lungi pentru a fi vaccinați.

Unii pur și simplu nu au abilitățile tehnice pentru înscrierea în platformă. Alții probabil că s-au inhibat în fața liste de așteptare ințial fără orizont.

Apoi, sunt forța exemplului în comunitate, curajul pe care ți-l dă asocierea fizică cu alții și împărtășirea acestei experiențe. Cozile au un efect psihologic miraculos pentru că sunt asociate cu o cerere peste ofertă și vizualizezi viteza cu care înaintezi.

Așa cum nu mă îndoiesc că a contribuit mult popularitatea inițiatorilor acestui maraton. În Timișoara, prof. Dorel Săndesc este o personalitate foarte respectată.

Foarte importantă a fost și asocierea cu alte figuri locale populare, cum sunt membrii trupei Cargo, care și-au pierdut liderul din cauza Covid...

Pentru tineri există soluții ingenioase amuzante, neconvenționale care să schimbe accentul. Tinerii, în mod special, dar nu numai ei, nu au nevoie să li se spună doar că vaccinul îi ferește de boala și moarte. Au nevoie să audă că vaccinul le da înapoi petrecerile, libertatea, îmbrățișările.

Dacă ceva ne va scoate la liman acum, eu cred că este în primul rând creativitatea care să facă vaccinul dezirabil.

Integral pe SpotMedia.

 

400, Coaliția specialilor (PressOne)

Vechii adversari din politica românească luptă în sfârșit pentru o cauză comună: recuperarea pensiilor speciale.

Politicieni importanți ieșiți la pensie, foști prim-miniștri, miniștri și baroni locali ai ultimelor decenii și-au dat în sfârșit mâna, de dragul banilor. Susțin că alții făceau afaceri în timp ce ei guvernau și legiferau pentru binele țării. Aceștia cer anularea actului normativ adoptat în martie, care consfințea eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

Petre Roman, Teodor Meleșcanu, Adrian Năstase, Gabriel Oprea, Victor Babiuc, Eugen Nicolicea, Dumitru Buzatu, Petre Daea, Gheorghe Funar, Gheorghe Ariton, Victor Paul Dobre sau Dan Ilie Morega sunt câteva dintre numele cele mai cunoscute de pe listele reclamanților.

Toți foștii senatori și deputați cu care a vorbit PressOne s-au declarat mai puțin interesați de bani, dar foarte convinși de justețea cauzei: aceea de a apăra demnitatea statutului de parlamentar în România.

 

Sfârşit de carieră: Ion Iliescu se retrage din ultima funcţie publică (Adevărul)

Ion Iliescu (91 de ani), fost preşedinte al României, şi-a dat demisia de la şefia Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Iliescu a fost preşedinte al IRRD timp de 15 ani, adică exact de la înfiinţare. Între timp, Iliescu a ajuns să fie şi trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii în „Dosarul Revoluţiei”, reamintește Adevărul.

Prin retragerea sa de la IRRD, Ion Iliescu rămâne fără nicio funcţie în vreo instituţie sau la nivel de partid, în condiţiile în care nici preşedinte de onoare al PSD nu mai este.