Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A depășit România valul trei de COVID? (Libertatea)

covidu.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Tot ce trebuie să ştii despre cum se face vaccinarea la centrul drive-thru din Piaţa Constituției, care se deschide joi (SpotMedia) - Misiune complicată: cum îşi va retrage România trupele din Afganistan (Adevărul) - Scandalul promovării exporturilor României (Ziarul Financiar) - Novak are 8 consilieri (Gazeta Sporturilor)

A depășit România valul trei de COVID? (Libertatea)

Evoluția epidemiei de COVID-19 în România este pe un trend descendent. „Îmbunătățirea este evidentă”, spune doctorul Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” din București. Dr. Octavian Jurma atrage atenția asupra pericolului tulpinii indiene și critică numărul scăzut de teste, în timp ce medicul Beatrice Mahler afirmă că numărul celor internați a scăzut, dar presiunea de la Terapie Intensivă este încă crescută.

În ultimele șapte zile, adică de pe 20 aprilie până pe 27, România a înregistrat aproape zilnic sub 3.000 de cazuri noi de COVID. Cu o singură excepție: pe 21 aprilie, au fost 3.006 cazuri la 34.844 de teste.

O îmbunătățire este și la Terapie Intensivă. „Avem la nivel naţional 247 de paturi de terapie intensivă neocupate”, a declarat luni ministrul sănătății, Ioana Mihăilă. În urmă cu două săptămâni, pe 11 aprilie, mai erau doar 6 paturi libere.

Evoluția pandemiei i-a făcut atât pe premier, cât și pe președinte să anunțe că „ce a fost mai greu a trecut”. Autoritățile vorbesc din nou despre revenirea la normalitate, subliniind că acest lucru depinde de cum se desfășoară campania de vaccinare.

Pe larg în Libertatea.

 

Tot ce trebuie să ştii despre cum se face vaccinarea la centrul drive-thru din Piaţa Constituției, care se deschide joi (SpotMedia)

Primul centru de tip drive-through din București se va deschide joi, la ora 08:00, în Piața Constituției.

Centrul va avea patru puncte de vaccinare. Serul folosit va fi Pfizer. Avand în vedere că într-un centru Pfizer se vaccinează 96 de persoane pe zi, la centrul drive thru vor putea fi vaccinaţi aproape 400 de oameni zilnic.

Astfel, oamenii se vor putea vaccina direct din mașină, fără să fie nevoie de programare. Condiția necesară este ca cei care vin aici să aibă buletinul la ei.

Trebuie menționat că cei care vin la aceste centre de vaccinare pot avea domiciliul în orice localitate.

Continuarea pe SpotMedia.

Portalul reamintește că în zilele următoare în Capitală vor avea loc și maratoane pentru vaccinare, pe 7, 8 și 9 mai, la Sala Palatului și Biblioteca Națională, iar serul folosit va fi tot Pfizer.

Și la Arad va avea loc un maraton al vaccinării tot în perioada 7-9 mai. Apoi, vor fi organizate astfel de maratoane de vaccinari și la Târgu Mureş, Cluj, Iaşi şi Craiova.

 

Misiune complicată: cum îşi va retrage România trupele din Afganistan (Adevărul)

Pe 1 mai, sub coordonarea NATO, militarii români vor începe retragerea din sângerosul conflict din Afganistan în care Armata Română a pierdut 27 de luptători. Ultima fază a retragerii din Afganistan va fi şi cea mai sensibilă, pentru că atunci numărul militarilor aliaţi din baze va fi mult mai mic, iar riscul unui atac al talibanilor va creşte exponenţial.

România va retrage forţele din Afganistan coordonat cu membrii de coaliţie NATO. Toţi cei 615 militari şi peste 80 de tone de materiale şi elemente de logistică vor fi extrase cu aeronave militare naţionale şi ale coaliţiei.

Integral în Adevărul.

 

Scandalul promovării exporturilor României (Ziarul Financiar)

Finanţarea de la Ministerul Economiei pentru participarea la târguri internaţionale a fost în medie de 118.000 de lei/firmă. Doar 8 din cei mai mari 500 de exportatori ai României au participat la târguri şi aproape jumătate dintre participanţi nu erau exportatori.

 

Novak are 8 consilieri (Gazeta Sporturilor)

Ministrul Tineretului și Sporturilor și-a angajat pe post de sfătuitori o mulțime de prieteni și parteneri de afaceri. Printre aceștia, un fost polițist, un mecanic, o poetă și o actriță.

 

 

 
Revista presei românești - 29 aprilie 2021