Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


REPORTAJ. În satul lui Valeriu Gheorghiță, oamenii se mândresc cu „Vali”, dar se lasă așteptați la vaccinare (Libertatea)

reportaj.jpg

Campania de vaccinare la Izvoru merge anevoios. Comuna este în „verde”, are un indice de infectare cu coronavirus de 0,47 la mia de locuitori.
Campania de vaccinare la Izvoru merge anevoios. Comuna este în „verde”, are un indice de infectare cu coronavirus de 0,47 la mia de locuitori.
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Libertatea

Riscurile “relaxării de vară”: Ne paște valul patru al pandemiei (Adevărul) - Ce trebuie să știe elevii și părinții despre începerea școlii după vacanța de Paști (HotNews.ro) - „Suma alocată prin PNRR, de 4 mld. euro, era o şansă unică ca România să beneficieze de o infrastructură solidă de irigaţii timp de 100 de ani“ (Ziarul Financiar)

Riscurile “relaxării de vară”: Ne paște valul patru al pandemiei (Adevărul)

Autorităţile sanitare din România au relaxat mult prea devreme restricţiile anti-COVID, iar aceasta poate crea premisele pentru Valul 4 al pandemiei, e de părere cercetătorul Octavian Jurma. Asta deoarece numărul de persoane imunizate complet este încă redus, iar circulaţia tulpinilor mutante s-a intensificat în România

În România circulă intens cele trei tulpini mutante mai vechi: tulpina din Africa de Sud, tulpina din Brazilia şi tulpina britanică cu mutaţia E484K, care a generat Valul 3 al pendemiei. „Tulpina indiană a ajuns în Europa, a fost depistată deja şi în România, şi este o chestiune de timp până se va alătura acestui nou «front de lupt㻓, e de părere biostatisticianul Octavian Jurma.

„Valul 4 s-ar putea să fie produs dintr-un mix de tulpini… Acum nimeni nu ştie clar cum va arăta Valul 4 , nu o să fie o situaţie comună peste tot. Morala tragediei din India este bună pentru noi. Mesajele pe care le-a transmis guvernul lor au fost: relaxaţi-vă, am învins pandemia, totul e ok, hai să revenim la normal. Normalitatea în pandemie este să te infectezi“.

Adevărul ne spune și care este bilanţul vaccinării: raportări festive, realitate modestă

România a depăşit pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cel puţin cu o doză cu o lună înainte de termenul de 1 iunie pe care şi l-a propus şeful CNCAV, dr. col. Valeriu Gheorghiţă. „De la începutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie 2020, au fost administrate 5.341.742 de doze unui număr de 3.355.073 de persoane, dintre care 1.368.404 au primit o doză şi 1.986.669 pe cea de-a doua“, arată CNCAV în raportul oficial din data de 2 mai.

Cercetătorul Octavian Jurma e de părere că nu este suficient pentru a relaxa restricţiile. „Targetul de 5 milioane (de vaccinuri până pe 1 iunie – n.r.) a fost un pretext. Avem «fully vaccinated» (n.r. - vaccinaţi complet) 1,9 milioane de persoane, ceea ce este infim, înseamnă sub 20% din 10 milioane. Noi, când facem politică, populaţia e de 21 de milioane, şi când trebuie să măsurăm procentul de vaccinare, populaţia devine de 18 milioane“.

Continuarea în ziar.

 

REPORTAJ. În satul lui Valeriu Gheorghiță, oamenii se mândresc cu „Vali”, dar se lasă așteptați la vaccinare (Libertatea)

Părinții lui Valeriu Gheorghiță au fost primii care s-au imunizat după deschiderea centrului din comuna argeșeană Izvoru, unde s-a născut și a copilărit coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-COVID-19. Pentru a da un exemplu, spune viceprimarul Tică Soare. Oamenii din localitate îi spun Vali, dar vorbesc cu respect despre cel care a ajuns „mândria satului” deși unii dintre ei nu s-au grăbit încă să se imunizeze. Chiar Valeriu Gheorghiță recunoștea că în mediul rural „va fi muncă dificilă” de convingere.

Comuna Izvoru, județul Argeș, la 30 de kilometri de Pitești, numără circa 1.800 de locuitori. Comuna este în „verde”, are un indice de infectare cu coronavirus de 0,47 la mia de locuitori.

Campania de vaccinare la Izvoru merge anevoios. „Ca mai peste tot în mediul rural, și la noi oamenii sunt reticenți față de vaccinare. Sunt speriați, intoxicați de ceea ce aud la televizor. Populația este îmbătrânită, media de 70 de ani. Chiar mama s-a răzgândit după ce a auzit că unii oamenii au murit după ce s-au vaccinat”, spune vicele Tică Soare.

„Mergem din poartă în poartă cu medicul de familie să-i convingem pe oameni. Dacă sunt de acord să se vaccineze, îi punem pe platforma de vaccinare și ne ocupăm noi de tot până la final”, mai spune viceprimarul.

Iar medicul coordonator al centrului de vaccinare recunoaște că „Seara ne trezim că unele persoane programate nu vin, iar atunci începem să alergăm prin sat după oameni pentru a nu rămâne cu doze de vaccin irosite”, a adăugat medicul Cătălin Nuță.

Reportajul, integral, în Libertatea.

 

Ce trebuie să știe elevii și părinții despre începerea școlii după vacanța de Paști (HotNews.ro)

Preșcolarii și elevii tuturor claselor exceptând cele terminale se întorc pe 5 mai la școală, după vacanța prelungită de primăvară, însă nu toți vor participa fizic la cursuri. În baza noilor scenarii stabilite, elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, dar și cei de a IX-a, a X-a și a XI-a din localitățile cu rata de infectare de peste 1 la mie vor continua școala online. În plus, în ciuda multiplelor discuții pe acest subiect, în școli nu vor ajunge anul acesta teste non-invazive cu salivă.

Pentru testarea elevilor rămân la dispoziția școlilor doar testele antigen rapide cu recoltare din nas sau gât, pentru care părinții trebuie să își dea acordul, despre care ministrul Educației afirma că s-au folosit în număr foarte mic.

O altă noutate a acestui început de școală este faptul că toți elevii din școlile speciale pot participa fizic la cursuri, în localitățile care nu sunt în carantină.

Amintim că pe 10 mai se întorc la cursuri, fizic, toți elevii claselor terminale - clasa a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, cu excepția celor din localitățile carantinate.

În luna mai va fi organizată și evaluarea națională la clasele a doua, a patra și a șasea (vezi în articol calendarul acestora).

 

„Suma alocată prin PNRR, de 4 mld. euro, era o şansă unică ca România să beneficieze de o infrastructură solidă de irigaţii timp de 100 de ani“ (Ziarul Financiar)

Comisia Europeană refuză să finanţeze dezvoltarea sectorului de irigaţii prin PNRR. Însă sectorul agricol al României beneficiază de fonduri imense de la UE. În 2020, din cauza secetei pedologice care a afectat culturile vegetale, fermierii au fost despăgubiți cu 930 mil. lei, în timp ce în infrastructura de irigații s-au investit numai 290 mil. lei. În perioada 2014 – 2020, România a avut la dispoziție 1 mld. euro pentru reabilitarea infrastructurii, astfel încât suprafața irigabilă să ajungă la 2 milioane de hectare. În 2020 s-au irigat efectiv 500.000 de hectare, un sfert din suprafață, scrie ZF.