Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vă mai amintiți de „Lombardia României”? 80% dintre angajații Spitalului Județean din Suceava nu s-au vaccinat împotriva Covid (Republica)

coronavirus_medic.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Cei 18 pacienţi de origine indiană internaţi la Spitalul Victor Babeş nu reprezintă pericol pentru nimeni (News.ro) - Presa străină despre împușcarea lui Arthur: „Cu suficienți bani poți cumpăra chiar și cel mai mare urs brun din Europa” (HotNews.ro)  - Cât costă să împuşti un urs? Tariful de împuşcare a unui urs porneşte de la 3.000-5.000 de euro şi poate ajunge până la 15.000-20.000 de euro (Ziarul Financiar)

Vă mai amintiți de „Lombardia României”? 80% dintre angajații Spitalului Județean din Suceava nu s-au vaccinat împotriva Covid (Republica)

În urmă cu un an, Suceava era considerată „Lombardia României” și devenise primul oraș din România intrat în carantină din cauza răspândirii cazurilor de Covid. În centrul focarului s-a aflat chiar Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou”, unde sute de cadre medicale și pacienți s-au infectat cu coronavirus. Din acest motiv, unitatea sanitară a fost pus sub conducere militară până când lucrurile au revenit la normal.

Astăzi, la un an de la situația critică, doar aproximativ 20% din cei 1.500 de angajați ai Spitalului Județean din Suceava s-au vaccinat împotriva Covid.

„În jur de 20% dintre angajații spitalului s-au vaccinat. O parte din ei au trecut prin boală și au considerat că nu mai este necesar să se vaccineze, o parte din ei și-au însușit frica transmisă prin mass-media de a se vaccina, iar alții pur și simplu au preferat să treacă timpul să vadă că nu apar efecte secundare”, a declarat pentru Republica directorul medical Marius Grămadă.

„Rațiunea ne spune că, vaccinându-te, ești protejat de boală. Decizia lor este una bazată pe teama că vaccinul ar putea să le provoace mai mult decât boala în sine, ceea ce nu este logic”, explică directorul medical.

Județul Suceava este pe ultimul loc din țară la vaccinare. Chiar dacă în municipiul Suceava procentul celor imunizați este de 27%, potrivit spuselor primarului Ioan Lungu, acoperirea vaccinală în întreg județul este de doar 10%.

 

Cei 18 pacienţi de origine indiană internaţi la Spitalul Victor Babeş nu reprezintă pericol pentru nimeni (News.ro)

Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală, a declarat într-un interviu acordat News.ro că cei 18 pacienţi de origine indiană diagnosticaţi cu covid-19 care au ajuns la unitatea sanitară din focarul de la Popeşti-Leordeni sunt în stare bună, nu au forme severe de boală şi nu reprezintă un pericol pentru cei din jur. Ştefan Dascălu, cercetător român în imunologie la Oxford, spune că deocamdată ar trebui să răsuflăm uşuraţi, pentru că nu au fost identificate tulpinile cu grad mare de periculozitate care circulă şi au făcut ravagii în India. În schimb, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş din Capitală îndeamnă la prudenţă şi spune că datele vor arăta de acum înainte dacă tulpina indiană cu două mutaţii va putea fi acoperită de vaccinurile anti-Covid 19 pe care le avem acum sau dacă efectul acestora va fi diminuat de această tulpină.

 

Presa străină despre împușcarea lui Arthur: „Cu suficienți bani poți cumpăra chiar și cel mai mare urs brun din Europa” (HotNews.ro)

În timp ce premierul României se îndoiește că ursul brun împușcat de prințul de Liechtenstein ar fi fost cel mai mare din Europa, presa de limba germană vuiește în urma știrii. „Cu bani poți cumpăra orice - și cu suficienți bani poți cumpăra chiar și cel mai mare urs brun din Europa. Se numea Arthur și probabil că acum atârnă în salonul prințului Emanuel von und zu Liechtenstein” scrie Blick.ch din Elveția. Emanuel trăiește în Austria și lucrează ca medic, pe lângă rolul său de prinț.

Știrea împușcării lui Arthur a fost difuzată miercuri de presa austriacă, germană, elvețiană, de Euronews, ba chiar și de radioul din Liechtenstein. Urșii bruni sunt amenințați cu dispariția și, prin urmare, strict protejați în majoritatea Europei.

Vânătorilor din Vest le place în mod deosebit să meargă în alte țări, pentru a vâna. În fiecare an, mii de vânători din Germania, Austria, Elveția, etc. călătoresc în străinătate pentru a vâna trofee. Țările africane precum Tanzania, Namibia și Africa de Sud sunt deosebit de populare, acolo vânătorii plătind și 100.000 de franci elvețieni, după cum dezvăluie antreprenorul de safari, Stephan Stamm.

Integral pe HotNews.ro.

 

Cât costă să împuşti un urs? Tariful de împuşcare a unui urs porneşte de la 3.000-5.000 de euro şi poate ajunge până la 15.000-20.000 de euro (Ziarul Financiar)

Tariful de împuşcare a unui urs în România porneşte de la 3.000-5.000 de euro şi poate ajunge până la 15.000-20.000 de euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de pe site-urile unor asociaţii de vânătoare, care percep aceste tarife pentru vânătoarea organizată desfăşurată pe fondurile cinegetice pe care le gestionează.

Ursul, lupul şi râsul sunt specii de vânat strict protejate în România din 2016, dar anual sunt acordate două derogări de la lege, ce se stabilesc cu aprobarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, de regulă, în perioada 15 septembrie - 31 decembrie, respectiv 15 martie - 14 mai, pentru a fi relocate sau eliminate, în cazul în care există un motiv obiectiv pentru acest lucru.

Trofeele obţinute în urma vânătorii sunt supuse evaluării de către o comisie de specialitate a fondului de vânătoare. Această comisie are rolul de a acorda un punctaj CIC (The International Council for Game and Wildlife Conservation) în funcţie de caracteristicile fizice ale trofeului. În industria vânătorii de trofee, numărul maximum de puncte pentru un urs este de 600. Ursul Arthur, împușcat în Covasna, avea 593 de puncte, un punctaj record până acum pe plan local.

„România este la ora actuală ţara cu cel mai bogat fond de vânătoare din Europa, având o situaţie de excepţie a efectivelor şi a calităţii populaţiilor de vânat: peste 7.000 de urşi, 150.000 de căpriori şi 50.000 de mistreţi şi, în plus, la noi există lupii, în condiţiile în care cele mai multe ţări europene i-au pierdut de mult”, se arată pe site-ul Asociaţiei de Vânătoare Genesis.

 
Revista presei românești - 6 mai 2021.