Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Maratonul de vaccinare din București începe astăzi. Imunizare fără programare, cu serul Pfizer (Ziare.com)

vaccinare.png

Image source: 
Facebook/Ro Vaccinare

Relaxare cu efecte secundare (Adevărul) - Pandemia îi ţine pe candidaţii români în ţară. Doar 1,4% din aplicările lunare sunt pentru joburile din străinătate (Ziarul Financiar) - Cifrele mincinoase despre câți suntem și ce facem în România (Deutsche Welle) - Ursul Arthur, prințul străin care suge sânge românesc și extremismul anti UE (Newsweek.ro)

Relaxare cu efecte secundare (Adevărul)

Autoritățile sanitare au dezbătut, vineri, un prim set de măsuri de relaxare care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 iunie, valabile pentru românii care sunt imunizați complet împotriva Sars-CoV-2. Turiștii din stațiunile de pe litoral sau de la munte ar putea sta la hotel, la restaurant, la plajă sau ar putea merge în drumeții fără a fi obligați să poarte măști de protecție. Numai că relaxrea vine într-un moment în care România are sun 10% din populație vaccinată cu două doze și nu există încă un sistem de verificare care să permită aplicarea corectă a noilor reguli.

Dr. Octavian Jurma, biostatistician, e de părere că noile relaxări mai degrabă vor încetini campania de vaccinare decât să o impulsioneze.

“O parte din aceste relaxări sunt justificate. Dar relaxarea este, psihologic, inamicul vaccinării, mai ales la o populație mai puțin educată, cum e a noastră..”, spune Octavian Jurma.

 

Maratonul de vaccinare din Bucuresti incepe astazi. Unde se pot imuniza oamenii fara programare, cu serul Pfizer (Ziare.com)

Maratonul de Vaccinare - Editia de Bucuresti incepe astazi dupa-amiaza, la Biblioteca Nationala si la Sala Palatului, fiind organizate 50 de fluxuri unde doritorii vor putea primi serul Pfizer, fara programare. La eveniment participa 1.200 de voluntari, pentru a oferi oportunitatea unui numar crescut de persoane sa se vaccineze.

In cadrul maratonului, care se va incheia luni dimineata, va avea loc si un program artistic. Un moment aparte va fi cel al violonistului Alexandru Tomescu care va interpreta la vioara Stradivarius Elder-Voicu, in 9 mai, de Ziua Europei.

Pe durata maratonului, autobuzele de pe liniile 104, 117, 178, 300, 313 si 368 vor circula si noaptea.

Alte informații sunt disponibile aici.

 

Pandemia îi ţine pe candidaţii români în ţară. Doar 1,4% din aplicările lunare sunt pentru joburile din străinătate (Ziarul Financiar)

Doar 1,4% din aplicările din luna aprilie ale candidaţilor români sunt pentru joburile din străinătate, conform datelor de la platforma de recrutare online pe eJobs.ro.

Cei care decid să plece, totuşi, în străină­tate aplică preponderent pentru joburile din Germania, Olanda, Franţa, Ungaria şi Belgia. Italia şi Spania sunt, în continuare, destul de jos în clasament, însă surpriza vine din partea Marii Britanii, care era, până anul trecut, în top 5 destinaţii alese. Acum este abia pe locul al 8-lea, ca urmare a restricţiilor pe care Regatul Unit le-a impus în ultimul an.

„Cele mai multe aplicări vin din segmentele de vârstă 25-35 de ani şi 18-24 de ani, iar domeniile spre care se orientează sunt construcţii, retail, transport, producţie şi industria alimentară. Dacă în lunile trecute vedeam mulţi IT-işti care aplicau pentru străinătate, acum cifrele sunt în scădere pentru această categorie, însă sunt în creştere pentru joburile pe care le au la dispoziţie în România”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România, citat de Ziarul Financiar.

„Este probabil ca în următoarea jumătate de an să vedem o uşoară creştere a dinamicii în ceea ce priveşte angajările şi aplicările pentru străinătate. Şi candidaţii, şi angajatorii încep să prindă încredere odată cu majorarea numărului de persoane vaccinate la nivel european, dar şi odată cu relaxarea restricţiilor impuse de autorităţi”.

 

Cifrele mincinoase despre câți suntem și ce facem în România (Deutsche Welle)

Autoritatea Electorală Permanentă a comunicat, marți, 4 mai, listele actualizate de alegători înscriși în Registrul Electoral.

În afara României, spun statisticile oficiale, trăiesc în jur de 754.882 de persoane cu acte românești de identitate și cu drept de vot în România. O confuzie apare încă din titlul tabelului: „Numărul total cetățeni români cu domiciliul în străinătate”. Aceasta, în condițiile în care, apoi, în tabel, coloana cu cifre spune că este vorba despre „Număr alegători”.

Instituțiile care centralizează demografiile partenerilor europeni ai României raportează cifre radical diferite. La Roma, de exemplu, IStat, oficiul național de statistică, a contabilizat anul trecut 1,15 milioane de români care trăiesc cu acte în regulă în Italia - față de 69.931 aflați în evidențele AEP din România ca fiind plecați în Italia. Iar Ambasada României în Germania afișează, pe pagina sa, existența a 722.000 de români înregistrați în Republica Federală - de 7 ori mai mult decât apar în evidența Autorității Electorale Permanente de la București (106.970), atrage atenția Deutsche Welle.

 

Ursul Arthur, prințul străin care suge sânge românesc și extremismul anti UE (Newsweek.ro)

În cazul ursului Arthur, ce a revoltat este mirosul pestilențial de corupție care se simte în jurul acestei vânători.

Prințul austriac cu poftă de sânge a venit chipurile să îi scape pe localnici de un urs care făcea probleme oamenilor.

La numai 24 de ore de la sosirea în România a avut marele „noroc” să se întâlnească cu un „trofeu de 593 de puncte din 600” și marele „ghinion” de a apăsa din greșeală pe trăgaci.

Ursul alpha, spun specialiștii, stă ascuns adânc în pădure, are teritoriul său retras și nu are nevoie de oameni, de care de altfel se ferește.

Să-l găsești și să-l ucizi așa de repede de la sosirea într-un teritoriu pe care nu-l cunoști nu e posibil decât cu complicitatea celor care te-au adus acolo.

Din toată revolta declanșată de mișeleasca ucidere a marelui Arthur, s-a tras un fir periculos, încă unul prin care personaje interesate încearcă să deșire țesătura dintre România și Uniunea Europeană.

Cazul Arthur nu are, în realitate, legătură cu naționalitatea ucigașului.

Problema aici e corupția locală, nu pofta de sânge internațională.

Legile românești în materie de protecție a carnivorelor mari sunt bune, o spun tot specialiștii. Doar că nu se aplică. Și nu se aplică de către cetățeni de aici, unii dintre ei probabil care-și pun drapelul la mașină de 1 Decembrie.

Ba, mai mult, nu doar că UE nu suge sângele poporului român și al urșilor săi, dar parte din presiunea pentru protejarea vieții ambilor vine tocmai de la Bruxelles.

Directive europene au obligat Bucureștiului să le pună vânătorilor pasionați de trofee puștile în cui și au contribuit la băgarea în cușcă a vânătorilor de euro trași din banii publici, scrie jurnalistul Răzvan Chiruță.

Integral pe site-ul revistei Newsweek România.