Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Palma primită de aproape un milion de angajați de la Guvernul Cîțu: patronii îi vor putea da mai ușor afară (Libertatea)

victoria-stoiciu.jpg

Victoria Stoiciu, contributor Libertatea.
Victoria Stoiciu, contributor Libertatea.
Image source: 
site-ul ziarului Libertatea

Patru evenimente-pilot, ce se vor desfăşura în weekend, vor decide cum va arăta „normalitatea“ la spectacole (Adevărul) - Primim în continuare AstraZeneca, deși abia s-au consumat un sfert din dozele luate deja. Azi vin în țară alte aproape 130.000 (SpotMedia) - România importă pâine de 2,3 mil. euro din Polonia (Ziarul Financiar) - Cum au încercat niște parlamentari români să dea animalele din grădinile zoologice către vânătoare, circ sau sacrificare (PressOne)

Patru evenimente-pilot, ce se vor desfăşura în weekend, vor decide cum va arăta „normalitatea“ la spectacole (Adevărul)

Românii care s-au vaccinat cu schema completă pot participa în acest weekend la unul dintre cele patru spectacole-pilot organizate de Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Naţional Bucureşti şi Opera Cluj-Napoca.

În cadrul acestor reprezentaţii artistice vor fi testate măsuri de protecţie: la unele masca este obligatorie, la altele nu, la unele accesul este permis doar persoanelor imunizate, în timp ce la altele publicul poate intra în baza unui test RT-PCR negativ sau dacă participanţii fac dovada că au trecut prin boală. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a explicat că participanţii vor fi monitorizaţi ulterior, tocmai pentru a evalua gradul de siguranţă.

„Participanţii trebuie să ştie însă că vor fi monitorizaţi timp de 14 zile pentru a vedea dacă se va înregistra vreun caz de îmbolnăvire sau ne vom bucura de o incidenţă zero, aşa cum s-a întâmplat şi în alte programe-pilot desfăşurate în alte ţări”, a precizat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, cu privire la cele patru evenimente culturale pilot.

Nu numai iubitorii de muzică şi de teatru aşteaptă concluziile care se vor desprinde după aceste evenimente, ci şi toţi organizatorii din industria de entertainment, deoarece rezultatele vor trasa regulile pentru următoarele spectacole.

Continuarea în Adevărul.

 

Primim în continuare AstraZeneca, deși abia s-au consumat un sfert din dozele luate deja. Azi vin în țară alte aproape 130.000 (SpotMedia)

129.600 de doze de vaccin Vaxzevria (fostul AstraZeneca) vor ajunge joi la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, a anunțat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

România a recepţionat 2.201.200 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 657.318 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.

 

Palma primită de aproape un milion de angajați de la Guvernul Cîțu: patronii îi vor putea da mai ușor afară (Libertatea)

Sub pretextul debirocratizării, Guvernul aplică o lovitură dură angajaților din România. O ordonanță de urgență adoptată parcă dinadins în batjocură la doar câteva zile distanță de Ziua Internațională a Muncii elimină fișa postului și regulamentul intern pentru microîntreprinderile care au până în 9 salariați. Lovitură dată angajaților e însă un cadou făcut patronilor, care capătă astfel puteri discreționare și care vor putea recurge fără mari bătăi de cap la concedieri atunci când vor, scrie Victoria Stoiciu, contributor Libertatea.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în 2019 în România erau înregistrate peste 500 de mii de întreprinderi cu maximum 9 angajați, în care lucrau aproape un milion de angajați. Prin eliminarea fișei postului și a regulamentului intern, locul de muncă pentru aproape un milion de angajați se va transforma într-o junglă, în care va domni arbitrarul și impredictibilul.

 

România importă pâine de 2,3 mil. euro din Polonia (Ziarul Financiar)

România şi Polonia merg umăr la umăr la producţia de grâu, cu o medie anuală de 9-10 mi­lioane de tone, re­zul­tat cu care îşi dispută mereu un loc în top cinci european, însă echi­librul se rupe dramatic când vine vorba despre pro­ducţia de pâine.

România a importat în 2020 pâine în valoare de 2,3 mil. euro din Polonia, re­zultat apropiat de cel din 2019 şi de opt ori mai mare faţă de 2010, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la INS. De cealaltă parte, INS arată că din 2015 încoace, „din punct de vedere statistic nu au mai fost înregistrate date de export ale produsului menţionat (pâine - n. red.)“ spre Polonia. În 2015, ulti­mul an pentru care există date, exporturile de pâine ale României către Polonia au fost de 10.000 de euro.

România este cel mai mare consumator de pâine din Europa, cu un consum anual de 95 kg/capita, față de 60 kg media UE.

 

Cum au încercat niște parlamentari români să dea animalele din grădinile zoologice către vânătoare, circ sau sacrificare (PressOne)

La sfârșit de 2020 și început de 2021, mai mulți parlamentari din PNL, PSD, PMP și UDMR au inițiat două proiecte legislative care ar fi permis grădinilor zoologice să dea animalele „în surplus” către circ și vânătoare sau să le vândă pentru sacrificare.

Intrigați de succesiunea rapidă a două proiecte cu același text, aceeași expunere de motive și inițiatori comuni, redacția a vrut să afle de la ce a pornit totul și dacă problemele semnalate există cu adevărat.

PressOne a descoperit că nicio grădină zoologică din România nu are animale în surplus, că niciuna nu a fost întrebată dacă un astfel de proiect de lege ar avea sens, dar și că majoritatea semnatarilor proiectului sunt implicați în afaceri din sectorul zootehniei.