Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce sunt moldovenii ultimii la vaccinare. Clasamentul pe regiuni (Ziare.com)

bilant_vaccinare_17_mai.jpg

Image source: 
Ro Vaccinare/Facebook

Oamenii lui Nelu Tătaru care nu au verificat datele despre COVID-19 (Europa Liberă) - Sute de cadre didactice părăsesc anual sistemul de învățământ (România Liberă) - Rabla auto și ecotichetul pentru mașini electrice sunt blocate, niciun dosar nu a fost aprobat în aproape o lună. Ministrul Mediului, Tanczos Barna spune că lucrurile „s-au blocat între direcții" și va schimba procedura (Republica) - Reconstrucția unui sport (Gazeta Sporturilor)

Mentalitati geografice. De ce sunt moldovenii ultimii la vaccinare. Clasamentul pe regiuni (Ziare.com)

Daca in marile centre universitare, vaccinarea este considerata a fi un succes, in special de catre autoritati, o harta publicata de Centrul National pentru Coordonarea Activitatilor Vaccinarii anti COVID (CNCAV) arata ca judetele din zona Moldovei au o acoperire vaccinala cu mult scazuta comparativ cu cele din vestul tarii, centru sau chiar cu cele din sudul Romaniei.

Conform cifrelor, vaccinarea in judete precum Botosani, Suceava, Vaslui, Bacau sau Neamt, nu depaseste pragul de 15%. Situatia sta diferit in vestul, nordul si centrul tarii, unde acoperirea vaccinala depaseste pragul de 20% in aproape toate judetele.

"Putem vorbi de factori educationali, economici, sociali, toti influenteaza perceptia oamenilor vis-a-vis de un anumit fenomen asa cum este si vaccinarea. De asemenea, pot fi probleme legate de nivelul de informare si de capacitatea de receptie a informatiei din partea populatiei, pentru ca ele difera de la regiune la regiune", a explicat pentru Ziare.com profesorul Emilian Popovici, vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie.

Medicul sustine ca daca sunt mai putine persoane vaccinate intr-o regiune e foarte posibil ca si oferta facuta de autoritati cu privire la imunizare sa fi fost una mai redusa.

Continuarea, aici.

 

Oamenii lui Nelu Tătaru care nu au verificat datele despre COVID-19 (Europa Liberă)

Datele oficiale de la Ministerul Sănătății arată că între cele două platforme (AlerteMS și CoronaForms) este o diferență de 7.201 decese COVID-19, asta pentru că din aprilie 2020 și până la 31 martie 2021 s-au înregistrat 31.132 decese în AlerteMS, în timp ce în CoronaForms au fost înregistrate 23.931 decese. Întrebată luni la Parlament cine este vinovat pentru aceste discordanțe între numărul deceselor COVID-19, ministrul Ioana Mihăilă a spus că un comitet înființat în vremea ministrului Nelu Tătaru.

„Vom lua toate măsurile pentru cercetarea disciplinară a acestora”, a mai spus Ioana Mihăilă la Parlament.

Europa Liberă a consultat ordinul prin care era înființat acest comitet în 16 iulie 2020. Din comitet făceau parte cinci funcționari din Ministerul Sănătății.

Denumirea oficială era Comitetutul Operațional de Coordonare, Evaluare și Prognoză(COCEP) a Grupului de lucru pentru operarea, monitorizarea și centralizarea datelor, iar președinte era dr. Amalia Șerban de la Direcția Generală de Asistență Medicală, Medicină de Urgență și Programe de Sănătate Publică.

Ca experți tehnici, din comitet făceau parte: economistul Avian Pop, dr. Costin Iliuță, Mariana Stanciu și dr. Cătălin Popa.

Printre altele, COCEP trebuia să coordoneze și să evalueze activitatea grupului de lucru care era răspunzător cu verificarea datelor despre COVID-19 și din care făceau parte mai mulți medici, dintre care trei rezidenți detașați de la Spitalul Colentina din Capitală.

Aflat în subordinea COCEP, grupul de lucru trebuia să monitorizeze zilnic bazele de date și să evalueze concordanța datelor din aceste baze de date raportate de spitale și de DSP-uri. Coordonatorul grupului era dr. Ovidiu Chirilă - consilier al ministrului Nelu Tătaru.

 

Sute de cadre didactice părăsesc anual sistemul de învățământ (România Liberă)

Aproape 400 de profesori titulari au demisionat în anul școlar dominat de predarea online, iar alte peste 900 de cadre didactice au intrat în concediu fără plată.

După cum demonstrează datele pe care ni le-au furnizat reprezentanții Ministerului Educației, numărul cadrelor didactice titulare care revin din concedii fără plată reprezintă doar o treime din cel al profesorior care pleacă.

Pe larg, aici.

 

Rabla auto și ecotichetul pentru mașini electrice sunt blocate, niciun dosar nu a fost aprobat în aproape o lună. Ministrul Mediului, Tanczos Barna spune că lucrurile „s-au blocat între direcții" și va schimba procedura (Republica)

Niciun dosar depus în cadrul programului Rabla 2021 pentru autovehicule nu a fost aprobat până acum, la aproximativ trei săptămâni de la lansarea programului guvernamental. Motivul este legat de comisia tehnică din Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), formată din reprezentanți de la mai multe autorități centrale, care nu s-a întrunit niciodată pentru a discuta dosarele. Componența nominală a comisiei nu ar fi fost încă stabilită, după ce unele ministere nu au transmis numele reprezentantului propus, potrivit unor surse Republica.ro.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a confirmat luni, într-un scurt interviu pentru Republica.ro, faptul că până acum nu a fost aprobat niciun dosar din programul Rabla pentru mașini. Tanczos Barna nu a confirmat sau infirmat informația despre comisia care trebuie să ia în discuție dosarele în programul Rabla pentru mașini.

La programul Rabla Clasic 2021 s-au înscris aproximativ 16.000 de persoane fizice, iar persoane juridice care au depus dosare sunt aproximativ 750. La Rabla Plus sunt înscrise circa 785 de persoane fizice, iar persoane juridice care au depus dosar - aproximativ 560.

Prima de casare, acordată în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, este de 7.500 de lei (1.522 de euro), iar ecobonusul pentru achiziția unei mașini electrice este 45.000 de lei (9.135 de euro).

 

Reconstrucția unui sport (Gazeta Sporturilor)

Federația Română de Canotaj are cei mai mulți sportivi români calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo, 36 din 84, după ce în 2020 a fost aproape de colaps la Londra. Cum a reușit acest lucru? Printr-un program coerent implementat în ultimii ani.