Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Patru milioane și cam atât? (Adevărul)

ion-m-ionita_0_2_1_0_0.jpg

Ion M. Ioniță semnează editorialul de astăzi al ziarului Adevărul
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Vaccinarea, misiune grea pentru medicii de la sate (Libertatea) - FMI ar putea supraveghea partea de împrumut de 16 mld. euro din PNRR (Ziarul Financiar) - Fostul preot Cristian Pomohaci, primul beneficiar al legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul (G4Media.ro) - RECONSTITUIREA: Cum au orchestrat foștii capi ai Academiei de Poliție amenințarea cu moartea a jurnalistei Emilia Șercan (PressOne)

Patru milioane și cam atât? (Adevărul)

"Atingerea numărului de patru milioane de persoane vaccinate a însemnat și un prag de la care campania de vaccinare și-a pierdut suflul. De la zi la zi, tot mai puțini oameni merg la centrele de vaccinare, în condițiile în care România oferă la liber dozele, ceea ce în alte țări europene nu este încă posibil", atrage atenția jurnalistul Ion M. Ioniță. În opinia sa, "Guvernul a fost prea optimist când a anunțatținta de 5 milioane de persoane vacinate la 1 iunie, și dublul acesteia la 1 septembrie. Aici joacă teste și statistica. Practic, România nu știe câți cetățeni are în țară la un moment dat.

Neștiind câți români avem în țară în mod real, este foarte greu să se facă proiecții cât decât apropiate de realitate privind desfășurarea unor procese ample, cum este vaccinarea în masă. Care este pragul pentru a obține imunitatea de grup, în România? 10 milioane de persoane? Pe ce bază? A datelor din 2011, conform cărora populația stabilă în România este de 20 de milioane?

Dincolo de lipsa de date certe privind populația, este clar că există și o cauză internă pentru pierderea de viteza a campaniei de vaccinare. Cine a vrut cu adevărat s-a cam dus să se vaccineze, mai ales cei din orașele mari și mijlocii. Mai rămâne categoria celor din mediul rural și a orașelor mici care ar dori să ajungă la centrele de vaccinare, dar, deocamdată, nu au unde. Aici ar trebui o nouă abordare, prin care dozele să ajungă la poarta oamenilor. Nu este ușor din punct de vedere logistic, dar ținând cont de succesul maratoanelor de până acum, se pot organiza caravane pe anumite trasee anunțate din timp.

Și mai rămâne categoria celor care încă ezită, s-ar vaccina, dar mai așteaptă un impuls. Strategia de comunicare are nevoie de o schimbare în acest sens".

Integral în ziar.

 

Vaccinarea, misiune grea pentru medicii de la sate (Libertatea)

În comuna Ciortești, la granița dintre Iași și Vaslui, părinții care își lăsau copiii în grija bunicilor cât timp plecau să lucreze în străinătate s-au întors acasă în pandemie. Ei sunt unul dintre motoarele campaniei de vaccinare, explică medicii de familie, care se luptă zilnic pentru fiecare vaccin pe are îl administrează. Gândul la munca din străinătate i-a adus pe oamenii din Ciortești în pragul dispensarului, unde trei medici au reușit într-o săptămână să vaccineze aproape 125 de persoane cu serul anti COVID-19 produs de Johnson&Johnson.

 

FMI ar putea supraveghea partea de împrumut de 16 mld. euro din PNRR (Ziarul Financiar)

Fondul Monetar Inter­na­ţio­nal (FMI) s-ar putea reîn­toar­ce în România, dar nu ca finan­ţator, ci ca „supervizor“ al împru­mu­tului de 16 mld. euro pe care Ro­mâ­nia îl va primi de la Comisia Euro­pea­nă în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (elaborat ca ur­mare a punerii în practică a progra­mului Next Generation EU), o ipo­teză ce este examinată la Bruxelles. Mo­tivul: România are deficite enor­me şi cineva trebuie să se asigure că este capabilă să ramburseze împrumutul.

Un astfel de calcul ar putea explica motivul pentru care guver­nul a dublat proiectul PNRR cu o promisiune de reforme cu implicaţii majore, care seamănă izbitor cu angajamentele pe care România şi le lua, în trecut, faţă de FMI. Surse apro­piate dosarului spun că angaja­men­tele au fost cerute de Comisie pentru a crea spaţiu fiscal care să facă posibilă rambursarea banilor.

Documentul citat propune majorarea vârstei de pensionare prin corelarea vârstei de pensionare cu speranţa de viaţă (75 de ani) până în 2035. De asemenea, nişele fiscale ar urma să fie eliminate, numărul de bunuri cu TVA redusă va fi limitat, iar impozitul pe proprietate va creşte – acestea sunt doar câteva din prevederile documentului, în 9 puncte, scrie ZF.

 

Fostul preot Cristian Pomohaci, primul beneficiar al legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul (G4Media.ro)

Tribunalul Mureș i-a aprobat fostului preot Cristian Pomohaci cererea de a plăti o amendă în locul condamnării la un an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, potrivit deciziei instanței. Tribunalul Mureș i-a aplicat lui Pomohaci o amendă de 40.000 de ei, însă acesta scapă de condamnarea cu suspendare și de interdicțiile complementare. Legea, inițiată de fostul parlamentar PSD Cătălin Rădulescu, zis Mitralieră, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, fără ca șeful statului să o retrimită la Parlament.

Pe larg, pe G4Media.

 

RECONSTITUIREA: Cum au orchestrat foștii capi ai Academiei de Poliție amenințarea cu moartea a jurnalistei Emilia Șercan (PressOne)

Cercul se închide: la doi ani și o zi după ce rectorul și prorectorul Academiei de Poliție au fost puși sub acuzare, justiția s-a pronunțat.

Chestorul de poliție Adrian Iacob și comisarul-șef Petrică-Mihail Marcoci au fost condamnați ieri de Curtea de Apel București – pentru instigare la șantaj – la câte 3 ani de închisoare cu suspendare; câte 120 de zile de muncă în folosul comunității; și interdicție, timp de 3 ani, pentru următoarele drepturi:

dreptul de a mai fi polițiști;

dreptul de a mai fi cadre didactice universitare;

dreptul de a ocupa o funcție de conducere într-o instituție publică;

dreptul de a fi ales într-o instituție sau într-o funcție publică.

Sentința pronunțată ieri nu este definitivă.

PressOne publică în premieră o descriere detaliată, în zece acte, a culiselor operațiunii prin care cei doi au gândit, plănuit și pus în executare încercarea de a o reduce la tăcere pe colega noastră, Emilia Șercan.