Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce nu s-a văzut la TV la prezentarea PNRR din Parlament: politicieni fără mască, săgeţi către rivalii politici şi un plan care încă lipseşte (Adevărul)

citu_parlament.jpg

Premierul Florin Cîțu la prezentarea, în plenul Parlamentului, a Planului Național de Redresare și Reziliență
Premierul Florin Cîțu la prezentarea, în plenul Parlamentului, a Planului Național de Redresare și Reziliență
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Inadmisibilul mister al PNRR (SpotMedia) - “Livrabilele” programului “România educată” cu bani din PNRR: 6.000 de școli dotate cu tehnologie, 130 de creșe, școli neutre energetic, clase mobilate, SMART Lab-uri și microbuze verzi (EduPedu) - Parchetul European condus de Kövesi intră în pâine din 1 iunie. Prima țintă: finanțările PNRR (Newsweek)

Ce nu s-a văzut la TV la prezentarea PNRR din Parlament: politicieni fără mască, săgeţi către rivalii politici şi un plan care încă lipseşte (Adevărul)

Cabinetul Cîţu a cedat presiunilor PSD şi a venit în Parlament să prezinte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, un plan pe care însă nimeni, în afară de guvernanţi, nu l-a văzut. În schimb, social-democraţii au votat un proiect crucial al Puterii, dar în acelaşi timp au anunţat şi depunerea moţiunii de cenzură.

Premierul Florin Cîţu a vorbit general despre ce înseamnă PNRR pentru România, dar nu a pus pe masă un document detaliat. Tot ce au putut să vadă Opoziţia şi mass-media prezentă în Parlament au fost câteva slide-uri unde sunt menţionate direcţiile pentru investiţii şi reforme, precum şi cifre referitoare la ce îşi propun guvernanţii. De altfel, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a amintit faptul că planul Germaniei are în jur de 1.200 de pagini, în timp ce al Croaţiei are 1.165 de pagini, iar de la Guvern nu a văzut încă nimic asemănător, deşi luni e ultima zi când poate fi depus. Replica a venit de la Cristian Ghinea, cel care a declarat în Parlament că PNRR-ul va fi făcut public doar pe 2 iunie, adică după ce este depus.

Diana Şoşoacă a ieşit iar în evidenţă prin tonul ridicat pe care l-a avut la discursul din plen, unde Orban i-a tăiat microfonul când a început să recite din Mihai Eminescu, dar mai ales prin faptul că nu a purtat deloc mască de protecţie. Senatoarea s-a plimbat nestingherită fără mască, fiind însoţită în majoritatea timpului de deputatul ex-AUR Francisc Tobă. Evocarea lui Eminescu a venit şi din partea liderului AUR, George Simion, cel care a susţinut, la rândul său, că recită din poetul-simbol, dar de fapt era o creaţie a unui poet băcăuan, Marian Bamboi.

Integral în Adevărul.

 

Inadmisibilul mister al PNRR (SpotMedia)

Dincolo de spectacolul politic intern, de triumfalism și retorică facilă de opoziție, despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar trebui să reținem câteva elemente esențiale și riscante.

Ioana Ene Dogioiu atrage atenția în primul rând, că nu plouă cu cârnați. Adică doar 13 miliarde de euro din 29 sunt gratis. Restul sunt împrumuturi care trebuie rambursate. În afară de România și Italia, statele nu s-au înghesuit să le acceseze.

În al doilea rând, regula PNRR, explicată de chiar ministrul Ghinea într-un interviu pentru SpotMedia.ro, este că fiecare proiect care nu respectă precis termenele poate bloca toți banii.

PNRR se va derula dincolo de mandatul actualului guvern, un motiv în plus pentru care cred că o înțelegere principială transpartinică pe PNRR este un deziderat de bun simț, mai ales în privința reformelor pe care premierul Cîțu le-a angajat la Bruxelles pentru PNRR.

Mi se pare cu totul inadmisibil ca aceste reforme angajate să nu fie cunoscute în detaliu la București. Nu de către PSD, ci de către societate. Și nefiind cunoscute nu e nicio mirare că Opoziția speculează.

Cu atât mai mult cu cât ele includ, potrivit surselor necontrazise, reduceri drastice de deficit bugetar și de aici reforme importante în domeniul pensiilor, al salariilor, posibil al fiscalității.

Continuarea, pe SpotMedia.

 

“Livrabilele” programului “România educată” cu bani din PNRR, prezentate punctual de guvern: 6.000 de școli dotate cu tehnologie, 130 de creșe, școli neutre energetic, clase mobilate, SMART Lab-uri și microbuze verzi (EduPedu)

Fondurile de 3,6 miliarde de euro – în scădere – care ar urma să fie alocate educației prin Planul Național de Redresare și Reziliență vor fi folosiți pentru “6 reforme și 17 investiții”.

2400 de elevi vor beneficia de sprijin să intre în programe de studiu în regim dual

50 de școli noi, neutre energetic

2.000 de microbuze verzi pentru transportul elevilor

83.000 de săli de clasă dotate cu mobilier

1150 SMART Lab-uri achiziționate pentru unitățile de învățământ la nivel gimnazial și liceal

6.000 de școli care au primit resurse și tehnologie pentru dotarea laboratoarelor de informatică și pentru derularea învățării în format virtual

130 de creșe construite și operaționalizate, enumeră EduPedu.

 

Parchetul European condus de Kövesi intră în pâine din 1 iunie. Prima țintă: finanțările PNRR (Newsweek)

Parchetul European (EPPO) își începe activitatea la 1 iunie. Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, a precizat că structura va monitoriza NextGenerationEU, pentru a se asigura că fondurile vor fi utilizate „exclusiv în scopul de a ajuta economiile să se redreseze”.

„Principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetățenilor noștri”, a declarat Didier Reynders, potrivit G4media.ro.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, a afirmat că, începând cu 1 iunie, procurorii europeni, se vor afla „sub conducerea fermă a Laurei Kövesi” și „vor reprima activitățile infracționale și se vor asigura că niciun euro nu este irosit din cauza corupției sau a fraudei”.

NextGenerationEU, in valoare de 750 de miliarde euro.

Pe larg, pe pagina Newsweek România.

 
Revista presei românești - 27 mai 2021