Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Ce conține vaccinul?" O campanie bună, dar venită prea târziu (SpotMedia)

img_7660.jpg

Captură dintr-un clip aprobat de Guvernul României pentru o noua campanie publicitară de încurajare a vaccinării
Sursa imaginii: 
Gov.ro / YouTube

Doar 26% dintre românii între 30 şi 50 de ani s-au vaccinat cu cel puţin o doză. Un apetit mai mare îl au oamenii de peste 50 de ani (Ziarul Financiar) - Tombole cu premii pentru românii care se vaccinează la maratoane (Adevărul) - Dincolo de accidente, dincolo de amenzi. Prin ce trec șoferii români de TIR pe șoselele din Europa. „În Franța, e la noroc, nu se știe când ești atacat” (Libertatea)

"Ce conține vaccinul?" O campanie bună, dar venită prea târziu (SpotMedia)

Florin Cîțu, șeful executivului, a lansat o campanie publicitară pro-vaccinare, bazată pe emoție, în aceeași zi în care a renunțat la mai multe măsuri de protecție împotriva epidemiei.

11 clipuri publicitare au fost lansate pentru a-i convinge pe nehotărâți să-și facă injecția.

Specialiștii susțin că un mesaj pozitiv are multe șanse să impresioneze după atâtea vești proaste.

“Această campanie mi se pare un pas în față. Poate avea un impact mult mai mare pentru că mesajul e pozitiv, se folosește emoția”, a declarat Ioana Anescu, director executiv IAB România (Interactive Advertising Bureau), în exclusivitate pentru SpotMedia.ro.

“În opinia mea, campania a venit un pic cam târziu. Trebuia declanșată imediat ce vaccinul a devenit disponibil pentru toată lumea. Acum, foarte mulți oameni nu mai sunt preocupați de vaccinare pentru că majoritatea restricțiilor au fost ridicate”, a mai spus Ioana Anescu, specialist în publicitate.

“Emoția e foarte bună, dar nu știu în ce măsură aceste clipuri îi vor convinge pe nehotărâți să se îndrepte spre centrele de vaccinare. Cred că trebuie luate și alte măsuri în ce privește informarea și accesul la vaccin, măsuri care să vină în ajutorul celor nehotărâți, mai ales cei care locuiesc în mediul rural”, a adăugat directorul executiv IAB România.

România ocupă locul 25 din 27 în Uniunea Europeană în ce privește numărul de doze de vaccin inoculate la suta de persoane.

 

Avertisment: Ce ne arată cifrele? Doar 26% dintre românii între 30 şi 50 de ani s-au vaccinat cu cel puţin o doză. Un apetit mai mare îl au oamenii de peste 50 de ani (Ziarul Financiar)

La două luni de la deschiderea vaccinării pentru populaţia generală, rata românilor cu vârste între 30 şi 50 de ani rămâne sub 30%, în ciuda campaniilor de vaccinare direct la centru şi a disponibilităţii vaccinului. Datele statistice trebuie privite însă cu o rezervă, în contextul în care mulţi români din categoria de vârstă activă sunt în afara ţării.

„Cred că cei mai în vârstă sunt mai responsabili faţă de familiile lor. Teoriile conspiraţioniste, antivacciniste sunt la cei tineri, cei în vârstă sunt mai responsabili, trecuţi prin alte boli, preferă să prevină boala. Eu cred în analizele statistice guvernamentale, dar şi în sondajele şi cercetările private de piaţă, cu o marjă de plus/minus 10-20%. În opinia mea, marea majoritate a celor din cele două grupe de vârstă cu nivelul de vaccinare cel mai redus – 20-39 de ani, rata 20% - nu se află de fapt în ţară. Estimarea mea este că 30-40% dintre ei nu sunt în ţară. Ei apar administrativ în datele de stare civilă, dar fizic sunt în străinătate la muncă. Cei din grupele de vârstă senioare sunt aici, astfel încât rata de vaccinare este mai bună“, a spus Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj şi una dintre cele mai active voci din domeniul farmaceutic şi sanitar.

 

Tombole cu premii pentru românii care se vaccinează la maratoane (Adevărul)

Weekend-ul 28-31 mai vine cu mai multe maratoane de vaccinare organizate în Bucureşti, Craiova şi alte zone ale ţării, unele cu „recompense” pentru cei care se prezintă pentru a se imuniza anti-COVID.

diţia a II-a a Maratonului de Vaccinare din Bucureşti debutează vineri, pentru persoanele care s-au vaccinat cu prima doză în perioada 7-10 mai. Românii sunt aşteptaţi la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională de către medicii şi voluntarii Universităţii de Medicină „Carol Davila”, care le vor administra doza de rapel. Cei care doresc să se imunizeze, dar nu au participat la prima ediţie, o pot face cu o singură doză din serul Johnson&Johnson, începând de vineri (28 mai, ora 16:00) până luni (31 mai, ora 08:00). Un număr de 20.360 de persoane au fost vaccinate anti-COVID cu serul Pfizer la ediţia precedentă a maratonului de vaccinare, organizat în Bucureşti de UMF „Carol Davila”, în cele două puncte-reper ale Capitalei: Sala Palatului şi Biblioteca Naţională. Mare parte dintre aceştia sunt aşteptaţi să vină pentru a primi doza de rapel.

La Craiova, autoritățile oferă bilete gratuite la teatru pentru cei vaccinaţi la maratonul care se întinde până marți

Autorităţile din Ialomiţa vor organiza o tombolă cu premii constând în telefoane, tablete şi laptopuri pentru tinerii de 16-25 de ani din judeţ care se vor vaccina anti-COVID la maratonul organizat în prioada 31 mai – 1 iunie.

Pe larg în Adevărul.

 

Dincolo de accidente, dincolo de amenzi. Prin ce trec șoferii români de TIR pe șoselele din Europa. „În Franța, e la noroc, nu se știe când ești atacat” (Libertatea)

„Transportul în Vest e un miraj”, spun șoferii români de TIR care își împart viața între casă și cabina autocamionului de mare tonaj pe care îl conduc pe autostrăzi internaționale. Moartea șoferului Mihai Spătaru, ucis într-o parcare din Franța, a adus în atenția publică probleme vechi ale șoferilor de TIR. Aceștia se confruntă cu o criminalitate crescută în parcările de camioane din Europa. „Nu suntem mercenari să ne luptăm cu ei”, spune un alt șofer român, Ilie Matei, pentru Libertatea.