Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eșecul știrilor oficiale. Câți oameni au murit cu adevărat de Covid-19 în România? (SpotMedia)

O cercetătoare explică de ce oamenii cred în fake news: “Tindem să căutăm și să ne amintim numai acele informații care ne convin” (Libertatea) - Cine sunt bugetarii care fentează interzicerea cumulului pensie-salariu. Lefuri de zeci de mii de lei vor putea fi încasate în continuare (Adevărul) - Interviu-eveniment cu Roxana Mărăcineanu, ministrul delegat pentru sport din Franța, realizat de Cristian Geambașu la Paris (Gazeta Sporturilor)

Eșecul știrilor oficiale. Câți oameni au murit cu adevărat de Covid-19 în România? (SpotMedia)

În perioada 28 mai - 8 iunie, autoritățile au început să publice date despre decese anterioare neînregistrate. În doar 12 zile, cifrele raportate inițial sunt mai mici cu două procente decât cele revizuite.

În luna noiembrie, înainte de alegerile parlamentare, au fost raportate cu 146 de decese mai puține, conform noilor date.

631 de decese au fost adăugate în statistica oficială de la sfârșitul lunii mai și până acum.

Procesul de verificare a deceselor e făcut de către reprezentanții DSP la cererea Ministerului Sănătății.

Revizuirea datelor se face doar la raportările care apar în aplicația Corona Forms, platforma oficială în care sunt centralizate datele legate de numărul de infectări și decese.

Modul în care sunt prezentate datele produce confuzie: într-o zi cu doar 202 de noi infectări, se înregistrează și recordul pandemiei la decese: 277.

Modul în care sunt publicate aceste date seamănă cu o încercare instituțională de a scăpa de responsabilitate, e de părere jurnalistul Emilian Isăilă.

Cifrele nu sunt puse în context. Sunt strecurate în comunicatul zilnic, adunate peste alte cifre, fiind greu de citit. În plus, oficial nu se știe cum se desfășoară și cât va dura procesul de renumărare a deceselor provocate de pandemie.

Citiți mai multe pe SpotMedia.

 

O cercetătoare explică de ce oamenii cred în fake news: “Tindem să căutăm și să ne amintim numai acele informații care ne convin” (Libertatea)

Cristina Voinea, doctor în filosofie și cercetătoare la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată din cadrul Universității București, a explicat de ce foarte mulți oameni care utilizează rețelele de socializare cad în capcana știrlor false.

“Algoritmii ne încurajează să fim partizani și monocromatici, spune ea. În plus, utilizatorii cărora le este atrasă atenția public că au distribuit știri false pe rețelele sociale au tendința să distribuie apoi și mai multe fake news-uri”, explică cercetătoarea în interviul acordat ziarului Libertatea.

 

Cine sunt bugetarii care fentează interzicerea cumulului pensie-salariu. Lefuri de zeci de mii de lei vor putea fi încasate în continuare (Adevărul)

Guvernul a făcut primul pas pentru interzicerea cumulului pensiei cu leafa de la stat, însă legea prevede că anumite categorii profesionale nu sunt afectate de prevederi, aşa că persoane ca Valer Dorneanu, Ilie Sârbu şi Răzvan Theodorescu rămân cu veniturile intacte.

În categoria persoanelor cărora le este permisă cumularea pensiei cu salariul sunt cei aleşi prin vot popular, adică parlamentarii, preşedintele României, primarii şi şefii de consilii judeţene. Pe de altă parte, în proiectul de lege sunt menţionaţi şi cei care au durata mandatului prevăzută de Constituţie, adică Avocatul Poporului şi adjuncţii săi, judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) şi conducerea Curţii de Conturi, la care se adaugă membrii Academiei Române, acolo unde salariu au doar cei din conducerea forului.

Intrarea în vigoare va mai dura câteva luni, din moment ce Parlamentul va primi proiectul săptămâna viitoare, în trei săptămâni aleşii intră în vacanţă, iar revenirea la muncă are loc abia în luna septembrie.

Integral în Adevărul.

 

“Dispreț față de mediul universitar” – președintele Consiliului Rectorilor despre decizia Guvernului de a-i impune pe posturi pe pensionarii până la 70 de ani: “Se adaugă altor reglementări deja proaste în domeniu, care prăbușesc universitățile românești” (Edupedu)

Impunerea pe posturi a pensionarilor până la 70 de ani decisă de Guvernul Cîțu “arată neînțelegerea profundă de către guvernanți a acestui mediu” academic. Acuzația vine de la președintele Consiliului Național al Rectorilor, Daniel David, care spune, pentru Edupedu.ro, că decizia Executivului “se adaugă altor reglementări deja proaste în domeniu, care prăbușesc universitățile românești în competiția internațională”.

Creșterea vârstei de pensionare până la 70 de ani are loc automat la cererea angajatului, fără acordul angajatorului, prevede proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, adoptat în ședința de Guvern din 9 iunie și trimis Parlamentului. Premierul Florin Cîțu a declarat la briefingul de după ședință că „este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgență”.

Într-o reacție la proiectul adoptat de Executiv, Daniel David spune că, până acum, “colegii cu vârsta peste 65 de ani aveau mai multe posibilități să fie implicați în sistem, pe baza interesului lor și a unor criterii de competitivitate și analiză de nevoi din partea angajatorului: (1) cu prelungire înainte de pensionare, ca titulari; (2) cu contract anual de muncă după pensionare, ca asociați; (3) cu contract de muncă la plata cu ora, după pensionare, ca asociați.”

Prin prisma “autonomiei universitare” ar fi trebuit să fim lăsați să spunem și noi ceva în acest proces. Prin prisma “competitivității” ar trebui să avem posibilitatea să mai selectăm resursa umană. Aceste două componente sunt fundamentale în universitățile moderne. Această reglementare se adaugă altor reglementări deja proaste în domeniu, care prăbușesc universitățile românești în competiția internațională.

 

Interviu-eveniment cu Roxana Mărăcineanu, ministrul delegat pentru sport din Franța, realizat de Cristian Geambașu la Paris (Gazeta Sporturilor)

Fosta campioană mondială la natație vorbește despre reformele pe care le-a început de când este ministru în guvernul francez, despre lupta contra fenomenului doping și despre abuzurile sexuale din sport.

“În Franța, comunitățile locale nu plătesc salariul unui Kylian Mbappe! Dar plătesc ca un tânăr să poată deveni Mbappe”, spune Mărăcineanu.

 
Revista presei românești - 10 iunie 2021