Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


4 din 10 spitale NU raportează erorile medicale. Doar în 4 cazuri de malpraxis medicii au rămas fără drept de practică (Libertatea)

raport_medical.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Feedback extrem de critic de la Bruxelles pentru PNRR-ul României / Cum s-a încurcat Guvernul în datele trimise Comisiei Europene (HotNews) - Nicio restricţie la scumpiri: Carburanţii, în creştere cu 10% de la începutul anului (Ziarul Financiar)

4 din 10 spitale NU raportează erorile medicale. Doar în 4 cazuri de malpraxis medicii au rămas fără drept de practică (Libertatea)

Anul trecut, în plină pandemie, 42% din spitalele din România nu au raportat deloc evenimente adverse asociate actului medical, arată raportul „Siguranţa pacientului în actul medical”, primul raport independent din România ultimilor 30 de ani pe această temă. „Aproape jumătate din spitale au raportat zero erori medicale şi asta e imposibil. Erorile neraportate se vor repeta şi vor ajunge să provoace daune reale pacienţilor”, spune medicul Constantin Radu, unul dintre autorii raportului Observatorului Român de Sănătate.

Cel puţin 645 de pacienţi au suferit traumatisme în spital, din cauza unor erori medicale prevenibile.

Printre cele mai serioase erori medicale se află administrarea de medicamente greşite, aplicarea unui tratament chirurgical greşit, căderile care au loc în timpul actului medical şi duc la traumatisme etc. Copiii sunt pacienţii cel mai des expuşi erorilor medicale. La nivel global, copiii sunt de 3 ori mai des victima unor erori de medicaţie decât adulţii.

Raportul, citat de Libertatea, arată că mai mult de jumătate din sesizările de malpraxis la DSP sunt respinse, unul din motive fiind că dosarele sunt incomplete.

Oamenii care depun o sesizare de malpraxis trebuie să aducă un dosar stufos cu multe documente, uneori greu de obţinut, explică medicul Constantin Radu. „În plus, aceştia trebuia să plătească un onorariu între 1.000 şi 4.000 de lei pentru fiecare expert desemnat de comisie să analizeze cazul. Iar o parte din oameni nu-şi permit această sumă”.

Spre deosebire de comisiile DSP-urilor, comisiile de disciplină din Colegiile Medicilor pot şi să aplice sancţiuni, inclusiv retragerea dreptului de practică de la o lună până la 1 an pentru personalul medical. Totuşi, comisiile de disciplină ale Colegiilor au luat această decizie în 4 din cazurile de malpraxis analizate în perioada 2015-2019 din peste 700 de cazuri.

 

Feedback extrem de critic de la Bruxelles pentru PNRR-ul României / Cum s-a încurcat Guvernul în datele trimise Comisiei Europene (HotNews)

Planul Național de Redresare și Reziliență nu a primit aprecierea autorităților de la Bruxelles. Dimpotrivă. Comisia Europeană a transmis reprezentanților României mai multe observații extrem de critice, pe mai multe componente, de la infrastructură până la educație, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro. Cele mai multe critici se referă la faptul că nu sunt justificate costurile, că unele sunt supraestimate, că lipsesc metodologiile de calcul și că au fost furnizate informații neclare legate de proiecte.

Documentul a fost discutat joi la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene. Potrivit unor surse apropiate discuțiilor aceasta este o evaluare de etapă.

Astfel de sesiuni de evaluare se fac cu toate statele aplicante, Comisia cerând frecvent clarificări și procedând la negociere în privința costurilor.

Pe larg, aici.

 

Nicio restricţie la scumpiri: Carburanţii, în creştere cu 10% de la începutul anului (Ziarul Financiar)

Datele publicate de Comisia Europeană arată că litrul de motorină era la finalul lunii trecute cu circa 9% mai scump faţă de primele zile ale anului, creşterea de preţ în cazul benzinei fiind de 12%. Tot statisticile europene arată că petroliștii locali au fost mai grăbiți să crească prețul la pompă decât cei din Grecia, Germania, Italia sau Franța.

Scumpirile vin în contextul în care cererea mondială de petrol este în creștere, fără a fi acoperită de producție.Astfel, barilul se vinde acum cu 72 de dolari, în contextul în care la începutul anului tranzacțiile se făceau la 50 de dolari, iar în urmă cu un anla 27 de dolari.

 
Revista presei românești - 11 iunie 2021