Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum a ajuns România o țară a fărădelegilor. "Polițistul care trage cu pistolul trebuie să dea o mulțime de explicații" (Ziare.com)

activist.jpg

Image source: 
Captură YOUTUBE Activistul Civic

Premieră în România: Ministerul Apărării Naționale vorbește despre plângerile de hărțuire sexuală din rândurile Armatei (Libertatea) - Din culisele ​luptei pentru șefia PNL / Miza atacurilor publice dintre Orban - Sighiartău - Bogdan este accesul la baza de date a partidului (HotNews) - Scutul de la Deveselu, punctul fierbinte al întâlnirii Biden-Putin (Adevărul) - Politicienii în puf, gloriile în praf (Gazeta Sporturilor)

Cum a ajuns România o țară a fărădelegilor. "Polițistul care trage cu pistolul trebuie să dea o mulțime de explicații" (Ziare.com)

Cazul activistului civic agresat intr-un sat din Buzau de fata cu politia arata cat de vulnerabili suntem in fata infractorilor. Cei care trebuie sa ne apere sunt slab pregatiti si nu au dotari. De partea cealalta, agresorii stiu ca nu pot pati mare lucru pentru ca autoritatile, desi au parghiile necesare, nu actioneaza, tocmai, de teama legii.

In aceasta situatie, pare ca suntem lasati la voia intamplarii, la mana hotilor si batausilor. Si toate acestea pentru ca nu exista o lege clara care sa poata da politistului puterea de care are nevoie pentru a se impune fara a leza drepturile cetateanului.

Intrebat de Ziare.com cum a ajuns Romania o tara a faradelegilor, criminalistul Liviu Chesnoiu a explicat ca lipsa autoritatii politiei i-a facut pe multi infractori sa isi faca de cap fara frica.

 

Premieră în România: Ministerul Apărării Naționale vorbește despre plângerile de hărțuire sexuală din rândurile Armatei (Libertatea)

Între 2014 și 2020 s-au înregistrat 9 plângeri de hărțuire sexuală în cadrul MapN.

Patru dintre acestea au fost înaintate către Parchetul Militar, toate fiind clasate. Într-unul dintre cazuri, militarul a fost trecut în rezervă. Celelalte 5 au fost abordate doar în comisii la nivelul eșantionului superior.

Cifrele se referă la cazurile raportate în cadrul MapN. În România există în general probleme cu raportarea hărțuirii sexuale la locul de muncă, reamintește Libertatea.

Circa 44% dintre angajații români s-au simțit hărțuiți sexual la locul de muncă cel puțin o dată de-a lungul carierei, însă patru din cinci persoane afectate nu au raportat incidentele.

 

Din culisele ​luptei pentru șefia PNL / Miza atacurilor publice dintre Orban - Sighiartău - Bogdan este accesul la baza de date a partidului (HotNews)

Dincolo de atacurile directe și declarațiile publice, în interiorul PNL se dă lupta pentru accesul la baza de date a partidului. În spatele atacurilor și contrelor publice dintre Ludovic Orban - Robert Sighiartău și Rareș Bogdan (susținători ai candidatului Florin Cîțu la șefia PNL) este de fapt un scandal legat de controlul bazei de date a partidului, afirmă surse din partid.

Mai exact, surse din PNL susțin că președintele PNL Ludovic Orban l-ar fi acuzat pe secretarul general Robert Sighiartău că nu permite accesul la baza de date a partidului și modificarea acesteia și astfel poate controla și manipula votul delegaților la congresul partidului din 25 septembrie.

„Este un război al taberelor din partid. La fiecare congres s-a discutat despre controlul delegaților, fie s-au lansat acuzații de modificare a datelor, fie s-au schimbat regulile, criteriile și numărul delegaților participanți la congres în funcție de cine a deținut controlul. Orban încearcă să lanseze suspiciuni privind legitimitatea delegaților la congres dar nu are dovezi concrete în acest sens.", au explicat sursele HotNews.ro.

De asemenea, de precizat este că din componența comisiei de organizare a alegerilor fac parte mai mulți oameni care se află în tabăra lui Florin Cîțu. Printre aceștia se numără: Theodor Stolojan, Robert Sighiartău, Dan Vîlceanu, Florin Roman, Stelian Bujduveanu.

 

Scutul de la Deveselu, punctul fierbinte al întâlnirii Biden-Putin (Adevărul)

În cadrul summitului din Elveţia, unde preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, acesta din urmă va aduce în discuţie Scutul de la Deveselu, despre care susţine că are un potenţial ofensiv, periculos pentru Moscova. Asta în timp ce, în Marea Neagră, NATO va avea desfăşurat un mic arsenal format din nave de luptă.

Sistemul antibalistic de la Deveselu, despre care partea americană a comunicat că este pur defensiv, a iritat tot timpul Moscova, care susţine că poate fi folosit în scopuri ofensive. „Când Polonia şi România au devenit state membre NATO, americanii le-au convins uşor să găzduiască sisteme de apărare antirachetă pe teritoriul lor. Dar lansatoarele acestor sisteme pot fi folosite pentru a ataca până în centrul Rusiei, inclusiv în Moscova. Doar 15 minute le-ar lua rachetelor să ajungă în Moscova”, a declarat recent Vladimir Putin.

Integral în Adevărul.

 

Politicienii în puf, gloriile în praf (Gazeta Sporturilor)

Primul meci de la Euro jucat pe Arena Națională a produs o situație jenantă.: în timp ce șefii federal și oamenii politici se lăfăiau la VIP, 3 dintre cei mai mari jucători din Generația de Aur, Gică Hagi, Gică Popescu și Dorinel Munteanu au primit bilete la tribuna a doua. Cei trei au împreună 373 de meciuri jucate sub tricolor și 67 de goluri marcate pentru România, scrie ziarul sportiv.

 
Revista presei românești - 15 iunie 2021