Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manifest pentru educație sexuală (Educatieprivată.ro)

În pragul Valului 4 al pandemiei, România donează sau vinde dozele de vaccin rămase nefolosite (Adevărul) - Mesajul unei supraviețuitoare din Colectiv, după bâlbâiala din dosar: Ca un chirurg rău şi nepriceput, Justiţia îşi vede şi ea de „lucrare” şi taie – pe viu însă – din speranţa mea că se va face dreptate (G4Media) - Cât costă să ridici o casă? (Ziarul Financiar)

În pragul Valului 4 al pandemiei, România donează sau vinde dozele de vaccin rămase nefolosite (Adevărul)

La mai bine de șase luni de la începutul campaniei de vaccinare, în care nici măcar un sfert dintre români nu au fost vaccinați cu schema completă, autoritățile sanitare lucrează la cadrul legal pentru vinderea dozelor de ser anti-Covid și iau în calcul donarea altor vaccinul rămase pe stoc, deoarece interesul populației pentru vaccinare a scăzut dramatic . Totul se întâmplă în condițiile în care atât autoritățile cât și experții apreciază că, la toamnă, atât în România cât și Europa se vor confrunta cu un nou val Covid 19, al patrulea de la începutul pandemiei.

8,6 milioane de doze de vaccin au fost administrate până joi în România, din totalul de 15 milioane aflate pe stoc, adică puțin peste jumătate .

Articolul din Adevărul dezvăluie și ce trecere au avut dozele de vaccin în rândul românilor: doar 68 % din dozele Pfizer recepționate au fost folosite, 51% din cele Moderna. Cel mai scăzut procent de administrare s-a înregistrat las erul AstraZeneca, doar 27 la sută dintre dosare primite au fost administrate .

 

Mesajul unei supraviețuitoare din Colectiv, după bâlbâiala din dosar: Ca un chirurg rău şi nepriceput, Justiţia îşi vede şi ea de „lucrare” şi taie – pe viu însă – din speranţa mea că se va face dreptate (G4Media)

Alexandra Furnea, supravieţuitoare a incendiului din clubul Colectiv, comentează, într-o postare pe Facebook, faptul că un nou termen în dosarul Colectiv a fost stabilit pentru 22 septembrie, iar concluzia textului, în care vorbeşte despre visurile ei înaintea momentului ”Colectiv” şi rememorează noaptea incendiului, este, pornind de la faptul că măsoară timpul în intervenţii chirurgicale: ”Ca un chirurg rău şi nepriceput, Justiţia îşi vede şi ea de „lucrare” şi taie – pe viu însă – din speranţa mea că se va face dreptate”.

Mesajul vine după ce Curtea de Apel București a decis, miercuri, să reunească cele două cauze din dosarul incendiului de la Colectiv, după ce cu doar două zile în urmă le-a disjuns, potrivit hotărârii instanței. Efectul deciziei e că toate dezbaterile din proces se amână pentru 22 septembrie. Cu două zile în urmă, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti hotărâseră ca dosarul ‘Colectiv’ să fie împărţit în două, iar fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionarii din primărie şi cei doi pompieri să fie judecaţi separat de patronii clubului, judecătorii.

 

Manifest pentru educație sexuală (Educatieprivată.ro)

"Stimați membri ai Parlamentului României,

În țara noastră sunt, în acest moment, 18000 de adolescente care au rămas însărcinate. Suntem pe primul loc din Europa la acest capitol. 9 din 10 băieți și 6 din 10 fete au accesat conținut pornografic până la vârsta de 18 ani. Unul din patru tineri a contractat o boală cu transmitere sexuală și avem cea mai mare incidență și mortalitate din cauza cancerului de col uterin din Uniunea Europeană.

Sunteți mulțumiți? Simțiți că v-ați făcut datoria față de generațiile astea de copii?", întreabă profesorul Marcel Bartic.

"Educația sexuală nu înseamnă sex.

Educația sexuală, iertați-mă, tot repet sintagma ca să vedeți că nu mușcă, se referă la noțiuni biologice și de cunoaștere a propriului corp, informații legate de contracepție și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.

Fetele vor ști sa se ferească de prietenii făcuți pe Instagram sau TikTok care le cer poze nud. Vor ști să recunoască un abuz chiar și atunci când acesta are loc acasă. În familie.

Faptul că un copil este conștient de pericolele la care se poate expune nu îi anulează valorile și principiile transmise în familie. Îl fac doar mai precaut și mai conștient de un capitol important al vieții lui. Sexualitatea. Atât.

Adevăratul atentat la inocența copiilor este lipsa de cunoaștere".

Profesorul Marcel Bartic îi îndeamnă pe parlamentari "să acționeze conform principiilor dictate de rațiune și de viața reală a societății".

Integral, aici.

 

Cât costă să ridici o casă? (Ziarul Financiar)

Adevărata criză este pe piaţa materialelor de construcţii.

“Situaţia este scăpată de sub control, sunt unele produse care se scumpesc de la o zi la alta. Preţul pe metrul pătrat construit a crescut cu minimum 20-25%.” Lemnul finisat a crescut cu 250%, tâmplăria PVC cu 25%, termoizolaţiile cu 60%, structura metalică cu 100%.

Maratonul creșterilor de preț este departe de a se încheia.