Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dan Barna cu trotineta prin codurile civile (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Image source: 
spotmedia.ro

Au existat sau nu cazuri de români vaccinați care totuși s-au infectat și au ajuns în spital? Mărturiile medicilor din spitalele COVID (HotNews.ro) - Profesorul Bogdan Rațiu, despre proba de limba română a Evaluării Naționale: Subiectele au fost făcute pentru un elev obișnuit să citească (Republica) - Vremea, zeul suprem al agriculturii româneşti (Ziarul Financiar)

Dan Barna cu trotineta prin codurile civile (SpotMedia)

"Este o vorbă care spune așa: nu repara ce nu-i stricat. Dl Barna pare să nu fi auzit de ea și a pus gând rău precizării domiciliului în cartea de identitate, după modelul altor țări europene.

Pentru o parte din electoratul USR, mai mobil, ar fi o veste bună", scrie Ioana Ene Dogioiu.

"Dar dincolo de partea tentantă, dl Barna, cel care a anunțat intenția, dă dovada unei superficialități cutremurătoare sau a unei iresponsabilități pe măsură. Adică ori nu înțelege, ori înțelege și e dispus să arunce procedurile cu roțile în sus.

De ce? Pe scurt pentru că dispariția acestui aparent mic detaliu din cartea de identitate ar atrage după sine efecte uriașe asupra cine știe câte acte normative și proceduri, începând cu codurile civil și de procedură civilă.

Dl Barna spune că domiciliul nu dispare, rămâne în evidența autorității locale, a instituțiilor, doar că nu mai e trecut în cartea de identitate. Și cum se va face în instanță, de exemplu, dovada citării corecte? Cu adeverință de la primărie? De la ANAF? Din baze de date care nu comunică între ele nici în interiorul aceleiași instituții?

Să vedeți distracție cu numele mai des întâlnite, Ion Popescu, de exemplu, și fără identificare prin domiciliu.

Interesul este electoral, atrage atenția jurnalista. Vă aduceți aminte OUG-ul guvernului PNL din noaptea celor 25 de ordonanțe care voia să dea liber la votul pentru parlamentare oriunde, nu doar în circumscripția de domiciliu.

Cum așa n-a mers, dl Barna nu se mai încură în detalii: dă-l naibii de domiciliu. Și norma de reprezentare cum o aplicăm în fiecare circumscripție? Turismul electoral cum îl combatem? 

La alegerile locale cum facem? Sunt din Brașov, mă prind alegerile locale în concediu la Constanța și le aleg constănțenilor primarul? Am nevoie de voturi pentru București? Aduc din Giurgiu?

Marea problemă a USR-PLUS la guvernare este tocmai superficialitatea, inadecvarea la realele probleme ale societății și lipsa unor soluții solide, bine cumpănite și bine țintite pentru aceste probleme.

Deocamdată se dau care pe troti, care pe biclă, in frunte cu Dan Barna, fascinați că au prins viteză, dar fără nicio idee despre direcție".

Comentariul este disponibil aici.

 

Au existat sau nu cazuri de români vaccinați care totuși s-au infectat și au ajuns în spital? Mărturiile medicilor din spitalele COVID (HotNews.ro)

Au existat sau nu cazuri de români vaccinați împotriva COVID-19 care totuși s-au infectat și au ajuns să fie internați în spital? Ce spun medicii din spitalele COVID? Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, spune că pacienții care au fost internați în acest spital după ce s-au vaccinat sunt foarte puțini și au făcut doar forme ușoare de COVID-19, chiar dacă sufereau și de alte afecțiuni. "Persoanele care sunt vaccinate ajung mult mai greu să se infecteze și se întâmplă foarte rar să facă forme care să presupună spitalizarea", ne liniștește și Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București.

Info pe scurt:

Cazurile de pacienți diagnosticați cu COVID-19 și internați în spital după ce s-au vaccinat împotriva virusului sunt extrem de rare, în condițiile în care doar un procent foarte mic de persoane vaccinate se infectează, iar acelea fac de regulă forme ușoare de boală, spun medicii din spitale COVID consultați de HotNews.ro.

La Institutul Marius Nasta din București, spre exemplu, au fost internate doar câteva persoane care s-au îmbolnăvit de COVID-19 după vaccinare, dar care sufereau și de alte afecțiuni ce trebuiau monitorizate.

În spitalele de boli infecțioase din Iași și Timișoara, două dintre cele mai mari din țară, nu a fost internat niciun pacient COVID-19 care era vaccinat.

Vaccinurile anti-COVID oferă protecție și împotriva tulpinii indiene Delta, chiar dacă ceva mai redusă decât împotriva tulpinilor clasice, dar protejează de îmbolnăvire, spun medicii consultați de HotNws.ro.

0.5% dintre persoanele vaccinate cu prima doză și 0,1% dintre cele cu două doze s-au infectat cu coronavirus în ultimele 6 luni, arată o analiză publicată de Institutul Național de Sănătate Publică pe data de 19 iunie.

Pe larg, aici.

 

Profesorul Bogdan Rațiu, despre proba de limba română a Evaluării Naționale: Subiectele au fost făcute pentru un elev obișnuit să citească (Republica)

2021 a fost anul în care, la proba de limba și literatura română a Evaluării Naționale, au fost date pentru prima dată subiecte care să corespundă noii programe, intrate în vigoare în urmă cu patru ani. Candidații? O generație de adolescenți aflați la primul examen din viața lor, după ce, și-au petrecut ultimul an și jumătate într-un sistem de învățare atipic, care fie că a fost la distanță sau fizic, a avut numeroase disfuncționalități.

Subiectele au vizat de această dată competențele elevilor și au fost asemănătoare cu cele date la testele PISA. Nu au fost grele, însă pentru a le rezolva elevii aveau nevoie de exercițiul lecturii și de o atenție educată în timp, crede profesorul Bogdan Rațiu, de la Liceul teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș. Bogdan Rațiu este unul dintre laureații proiectului Merito, care își propune în fiecare an să-i aducă în fața publicului pe profesorii valoroși ai României.

„Noi tot timpul ne uităm la cât de ușor a fost subiectul. Prin raportare la ce? Prin raportare la competențe a fost un subiect ușor. Prin raportare la școli poate să fie un subiect dificil, dacă nu ai antrenamentul lecturii, dacă nu nu ai avut un profesor care să-ți explice și să te pregătească pentru examen.”

Integral, aici.

 

Vremea, zeul suprem al agriculturii româneşti (Ziarul Financiar)

În sud-est ploile au afectat puternic culturile, în timp ce în vestul ţării se instaurează seceta. Circa 10.000 de hectare de cultivate cu grâu au fost afectate din cauza ploilor, însă suprafaţa este nesemnificativă, având în vedere că suprafaţa totală cultivată este de peste 2 milioane de hectare.

Fermierii se aşteaptă la un an cu producţii normale, deşi primele premise erau de producţii record, de peste 30 de milioane de tone de cereale, nivel record atins în 2018.

Producţia de grâu din 2021 este estimată la peste 9 milioane de tone.

 
Revista presei românești - 23 iunie 2021