Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agresivitatea tulpinii indiene schimbă regulile jocului: noua țintă de imunizare este 80% (Adevărul)

delta.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Satul în care nu se vaccinează nimeni (PressOne) - Guvernul Cîțu, la bilanțul celor șase luni (Ziare.com) - Cîțu și Cîmpeanu au votat împotriva educației sexuale, după care s-au declarat supărați de rezultat (SpotMedia) - OLAF investighează cum a cheltuit România miliardul de euro pentru Delta Dunării / Comisia Europeană, despre viitorul ITI din România: ”Vom decide bazându-ne pe lecțiile învățate” (G4Media)

Agresivitatea tulpinii indiene schimbă regulile jocului: noua țintă de imunizare este 80% (Adevărul)

Infecţiozitatea ridicată a tulpinii indiene (Delta) creşte automat şi pragul de imunizare în grup, de la 60-70% la peste 80%, avertizează specialiştii. Dacă nici în primăvara anului viitor acest prag nu este atins, atunci vom intra într-un ciclu în care vara vom avea relaxări, iar iarna un nou val de infectări.

Infecţia cu tulpina Delta în cazurile identificate în România se manifestă la fel ca în cazul tulpinii britanice care a generat valul 3 al pandemiei, doar că varianta indiană este mai contagioasă, arată dr. Adrian Marinescu. De aceea, medicul e de părere că din toamnă vom afla dacă este nevoie de administrarea unei a treia doze din actualele seruri anti-COVID. Pe de altă parte, prof. Răzvan Cherecheş atrage atenţia că infecţiozitatea crescută a tulpinii Delta ridică pragul de imunizare în grup la peste 80%, în condiţiile în care în România nici un sfert din populaţie nu este vaccinată cu schema completă.

Continuarea, aici.
 

Satul în care nu se vaccinează nimeni (PressOne)

La Cămârzana, localitate de frontieră din județul Satu Mare, care conduce topul comunelor codașe la vaccinare, oamenii nu au încredere în eficiența vaccinului.

Primarul și medicul de familie refuză să se implice, fiind „anti și împotrivă”.

DSP-ul a condiționat trimiterea unei echipe mobile de înscrierea a 20 de persoane.

În cinci luni, în Cămârzana doar 10 săteni și-au manifestat încrederea în recomandările comunității științifice. Aici, medicul din sat e sceptic în legătură cu eficiența vaccinului și mai așteaptă, primarul nu vrea să-și pună în pericol oamenii și mai așteaptă, iar majoritatea oamenilor sunt în vârstă și nu mai așteaptă nimic.

Covidul nu mai reprezintă o amenințare reală. O îngrijorare serioasă e legată de instalarea unor antene-relee în comună. E drept că au adus „interneturile” și un semnal mai viguros, dar sunt suspiciuni că ar și interfera cu gândurile curate ale cămârzenilor, instalându-le în schimb migrene și tulburări ale somnului.

Prin intermediul reportajului PressOne îi puteți cunoaște pe câțiva dintre oamenii Țării Oașului.
 

Guvernul Cîțu, la bilanțul celor șase luni (Ziare.com)

Guvernul de coalitie condus de Florin Citu implineste astazi 6 luni de existenta, iar premierul Florin Citu este asteptat sa faca marea evaluare.

Seful Executivului a anuntat inca din luna martie ca va face o evaluare a ministrilor in luna iunie, subliniind faptul ca deciziile de inlocuire a unor ministri ii apartin exclusiv sefului Executivului.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ar fi ajuns pe lista neagra a premierului Florin Citu, au precizat surse liberale pentru Ziare.com, dupa modul in care a gestionat tema Planului National de Rezilienta si Redresare (PNRR).

Un alt ministru luat in vizor de premierul Citu este ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, au precizat surse liberale pentru Ziare.com. Premierul ar fi nemultumit de faptul ca ministrul nu comunica suficient si lamuritor pe teme care creeaza dispute in spatiul public, cel mai recent subiect de acest fel fiind cel al educatiei sexuale in scoli.
 

Cîțu și Cîmpeanu au votat împotriva educației sexuale, după care s-au declarat supărați de rezultat (SpotMedia)

Senatul a respins marţi obiecțiile formulate de preşedintele Klaus Iohannis la proiectul privind desfăşurarea orelor de educaţie sexuală în şcoli, adoptând legea în forma sa inițială.

Un singur vot a fost în favoarea reexaminărilor pe care le ceruse șeful statului, al liberalei Alin Gorghiu. În rest, PNL a votat alături de PSD, AUR și UDMR varianta legii în care cursurile sunt denumite „educație sanitară”, iar participarea copiilor la ore, condiționată de acordul scris al părintelui. Este eliminată, astfel, din lege, componenta de ”educație sexuală”. Cei de la USR-PLUS s-au abținut în bloc de la vot.

Așadar, printre senatorii liberali care au votat educație sanitară în locul celei sexuale s-au numărat și premierul Florin Cîțu și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Cu toate acestea, ambii s-au declarat ulterior nemulțumiți de rezultat și au anunțat planuri la Guvern ca situația să fie îndreptată.
 

EXCLUSIV: OLAF investighează cum a cheltuit România miliardul de euro pentru Delta Dunării / Comisia Europeană, despre viitorul ITI din România: ”Vom decide bazându-ne pe lecțiile învățate” (G4Media)

OLAF, oficiul anti-fraudă al UE, investighează modul în care a fost cheltuit miliardul de euro din Delta Dunării, confirmă Comisia Europeană într-un răspuns pentru doi europarlamentari din Olanda care au cerut explicații cu privire la implementarea proiectelor europene prin Instrumentul Teritorial Integrat Delta Dunării (ITI DD).

Comisia a mai transmis că autorităților de resort din România li s-a cerut de asemenea să deschidă o anchetă, autorităților de management li s-a cerut să facă verificări, iar Curții de Conturi i s-a solicitat efectuarea unui audit. Nou înființatul Parchet European nu este implicat în investigația OLAF, a mai precizat Comisia Europeană.

Eurodeputații Lara Wolters (S&D) și Bas Eickhout (Verts/ALE) au întrebat instituția condusă de Ursula von der Leyen cum se face că doar 7 din cele 1180 de proiecte europene derulate prin ITI DD au ca obiect protejarea mediului, având în vedere că Delta Dunării este zonă protejată UNESCO, câte anchete au deschis OLAF și Parchetul European (EPPO) pentru verificarea modului în care a fost cheltuit miliardul de euro și cum va arăta viitorul ITI pentru România.

Comisia Europeană a răspuns că țara noastră are întârzieri în implementarea programelor care vizează protejarea și conservarea mediului înconjurător și a transmis că dacă vor fi descoperite nereguli în cheltuirea banilor UE sumele considerate neconforme vor fi retrase în urma corecțiilor.