Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se fac primii pași în reforma administrativă: Buzăul înghite comuna Țintești (Adevărul)

buzau.jpg

Oraşul Buzău, condus de primarul Constantin Toma (PSD), este prima localitate care încearcă unirea cu o comună alăturată, demers sprijinit de toţi primarii de municipii şi de Guvernul Cîţu.
Oraşul Buzău, condus de primarul Constantin Toma (PSD), este prima localitate care încearcă unirea cu o comună alăturată, demers sprijinit de toţi primarii de municipii şi de Guvernul Cîţu.
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Cum ar urma să arate Educația, pe cicluri școlare, dacă s-ar implementa Programul România Educată (Curs de guvernare) - De ce examenul de admitere la liceu este o idee proastă (Republica) - Sondaj INSCOP: PSD sare cu patru procente peste PNL, AUR în scădere, dar peste USR PLUS (G4Media) - Încordați-vă mușchii! (Gazeta Sporturilor)

Cum ar urma să arate Educația, pe cicluri școlare, dacă s-ar implementa Programul România Educată (Curs de guvernare)

Structura școlară va rămâne aceeași, dar apar noutăți referitoare la admiterea la liceu și la cele trei rute ale învățământului secundar superior – ruta teoretică, cea vocațională și cea profesională.

Proiectul nu are forma clasică a unor documente foarte concrete de politici publice, cu impact pe fiecare măsură și distribuirea responsabilităților pe instituțiile implicate, ci doar propuneri și ținte.

În 2030, România are, își imaginează autorii Raportului, un sistem de educație preșcolară și antepreșcolară dezvoltat și adaptat diversității populației, cu o rată de cuprindere a colectivităților de la naștere la 6 ani, care variază între 30% pentru educația antepreșcolară și 95% pentru învățământul preșcolar.

Ambițiosul obiectiv presupune un număr masiv de cadre didactice, întrucât în momentul de față există un număr insuficient de personal didactic angajat în creșe. De la momentul introducerii specializării educatorpuericultor, în liceele pedagogice, au absolvit numai 250 educatori puericultori, din care doar 15% sunt angajați în creșe.

Învățământul primar și gimnazial urmăresc formarea de elevi alfabetizați funcțional, care gândesc critic și autonom, au noțiuni de bază de cultură generală, sunt toleranți, au trecut printr-un proces adecvat de consiliere și de dezvoltare personală și profesională, sunt capabili să ia decizii, și-au definit un set de țeluri și știu/pot să și le urmărească, precizează documentul.

Continuarea pe cursdeguvernare.ro.

 

De ce examenul de admitere la liceu este o idee proastă. Ce se întâmplă cu acei elevi picați cu note peste 9 la colegiile de top? (Republica)

Rucsandra Cioc, profesor de limba română la un liceu din București a urmărit recentele declarații ale domnului ministru Sorin Cîmpeanu, în favoarea unei eventuale introduceri a unui examen de admitere la liceu, organizat de fiecare instituție, și consideră că ele nu pot fi înțelese decât în cheie populistă, de mic ghiont mediatic dat opiniei publice.

În primul rând, proiectul este nerealizabil din pricina riscurilor de corupție. Deja, unele din colegiile naționale care organizează admitere la clasele lor de gimnaziu sunt suspectate de grave derapaje. Aceste afirmații sunt vehiculate atât printre candidați cât și, mai demn de luat în serios, printre profesorii înșiși, unii chiar corectori, ce afirmă că participă la un simulacru de corectură, iar lista e întocmită în prealabil. Merită să adăugăm aici o observație despre corupția în învățământ, care de multe ori nu se concretizează în avantaje materiale, ci este o formă de favoritism și de trafic de influență.

În al doilea rând, chiar dacă acest examen descentralizat ar fi organizat în totală bună-credință, se ridică alte întrebări. De pildă, la un colegiu național la care până acum ultima medie a fost de 9,00, își vor depune candidatura elevi cu rezultate foarte bune în gimnaziu. Ce se întâmplă cu acei elevi picați care, neîndoielnic, vor fi totuși elevi foarte buni? Cel mai probabil, ei vor trebui să susțină și Evaluarea Națională și atunci vor avea de ales între locurile rămase, mult sub nivelul lor.

Totuși, de unde această idee a admiterii la liceu? Citiți textul integral aici.

 

Se fac primii pași în reforma administrativă: Buzăul înghite comuna Țintești (Adevărul)

Buzăul este municipiul reşedinţă de judeţ din România care sparge gheaţa şi face primii paşi în ceea ce priveşte reforma administrativ-teritorială, urmând să se unească cu comuna Ţinteşti, aflată la doar câţiva kilometri. În acest sens, prima etapa a fost bifată miercuri, când Consiliul Local Buzău şi cel al Ţinteştiului au votat proiecte de hotărâre privind unificarea, pentru a putea declanşa procedura de organizare a referendumurilor locale pe 26 septembrie. Pentru ca referendumul să fie validat, la vot trebuie să se prezinte 30% plus unul din cetăţenii Buzăului şi din Ţinteşti, iar minimum 50% plus unul dintre cei prezenţi trebuie să se pronunţe în privinţa comasării celor două localităţi. Până aici, tot demersul ţine de autorităţile locale, însă este necesar şi sprijinul Guvernului şi al Parlamentului. Iar acest sprijin există şi este transpartinic, fiind înţelese atât formaţiunile politice, cât şi instituţii ca Guvernul şi Parlamentul.

„Adevărul” a stat de vorbă cu politicianul care a stat în spatele primului demers de comasare a unui municipiu cu o comună, adică primarul Buzăului, Constantin Toma (PSD), edil care a fost ales cu 80% la ultimele alegeri. În primul rând, Toma a explicat de ce insistă Buzăul pentru unificarea cu Ţinteştiul. „Buzăul nu mai are posibilitatea de dezvoltare din lipsă de teren. Aşa că ţinem pe loc proiecte de investiţii majore. Sunt 3.000 de hectare care ar putea fi folosite după unificare. Autostrada trece exact pe la jumătatea distanţei dintre cele două localităţi de acum. Vrem dezvoltarea Buzăului: vom face un spital municipal, vrem să transformăm aeroportul militar în unul civil. Iar comuna care e de acord are numeroase facilităţi: îngheţăm câţiva ani taxele şi impozitele, probabil patru sau cinci ani, consolidăm grădiniţele şi şcolile, ne ocupăm de utilităţi. Primarul din comună devine viceprimar al noii unităţi administrative”, a precizat pentru „Adevărul” Constantin Toma, care deţine şi funcţia de preşedinte executiv al Asociaței Municipiilor din România. De altfel, prin proiectul de unificare e punctat faptul că în maximum doi ani de la comasarea celor două localităţi, zona Ţinteşti va avea gaze naturale, iar transportul în comun va fi asigurat, cu tot cu facilităţi, de Transbus (societatea comercială a Buzăului).

 

Sondaj INSCOP: PSD sare cu patru procente peste PNL, AUR în scădere, dar peste USR PLUS (G4Media)

Un sondaj realizat de INSCOP, care urmărește evoluția votului în perioada mai 2019 – iunie 2021, arată următorul clasament valabil luna trecută: PSD 30, 2%, PNL 26, 6%, AUR 14, 2 la sută iar USR PLUS 13,2 %.

”În mod normal, în primele 6-12 luni după preluarea guvernării, partidele aflate la putere ar fi trebuit să aibă scoruri semnificativ mai mari decat cele obținute în alegeri. Situația este însă diferită, partidele, aflate la putere având o intentie de vot similară sau chiar sub votul de la alegerile din urmă cu 7 luni. Explicațiile sunt mai multe de la climatul de neîncredere determinat de pandemie, până la sincopele activitatii guvernamentale”, scrie sociologul Remus Ștefureasc, directorul Inscop Research, într-o postare pe Facebook.

Datele au fost culese în perioada 1 -15 iunie 2021, prin interviuri telefonice cu 1100 de persoane prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95 %,

 

Încordați-vă mușchii! (Gazeta Sporturilor)

În această dimineață, cea mai mare parte a delegației noastre va pleca spre Tokyo. România are în total 101 sportivi de la 17 discipline. Avem o singură campioană olimpică în echipă, Ana Maria Popescu.

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, e încrezător că tricolorii pot aduce acasă 8 medalii, în timp ce comisiile COSR văd România cu 4 sau 6 medalii în palmares.

“Un aur olimpic la Tokyo: 70.000 de euro de la Guvern, 35.000 de euro de la club, plus o mașină”.

Deschiderea Olimpiadei este programată pe 23 iulie. TVR și Eurosport transmit evenimentul în România.