Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Ce vreți de la niște săraci care nu înțeleg?!”. Vaccinarea în comunele sucevene cu rată de 1,99% (Libertatea)

img6097.jpg

Nea Solovăț nu s-a vaccinat.
Nea Solovăț nu s-a vaccinat.
Image source: 
site-ul ziarului Libertatea

INSP: Scenariul principal pentru România arată că următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi substanțial privind infectările și spitalizările (Republica) - Viitorul, citit în opțiunile universitare ale tinerilor: Record de candidați la universitățile de științe aplicate (Curs de guvernare) - Motivul pentru care elicopterul Black Hawk a aterizat în centrul Capitalei (Adevărul) - Drum lung! (Gazeta Sporturilor)

INSP: Scenariul principal pentru România arată că următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi substanțial privind infectările și spitalizările (Republica)

Institutul Național de Sănătate Publică a dat publicității un raport, în care arată că până în prezent, acoperirea vaccinală anti-Covid nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă și doar una din trei persoane de peste 60 de ani a ales să se vaccineze, în condițiile în care autoritățile sanitare avertizează cu privire iminența unui nou val al pandemiei.

Media zilnică a numărului de cazuri confirmate este acum în jur de 40, iar INSP avertizează că, la sfârșitul lunii iulie, se pot înregistrat, în medie, până la 200 cazuri noi de infecție cu Covid pe zi.

Bazându-se pe informațiile venite din Marea Britanie, specialiștii INSP spun că „scenariul principal de luat în considerare ar fi cel care arată că următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi unul substanțial in ceea ce privește infecțiile și spitalizările”.

Raportul pledează pentru importanța vaccinării. „Prin vaccinare, mai puține persoane vor dezvolta boala COVID-19, iar cei care o fac sunt mult mai puțin susceptibili de a fi spitalizați sau de a deceda, subliniază INSP.

 

REPORTAJ. „Domnilor, ce vreți de la niște săraci care nu înțeleg?!”. Vaccinarea în comunele sucevene cu rată de 1,99% (Libertatea)

Nici măcar oamenii care fac antigripalul nu au venit la vaccinul anti-COVID în Suceava. Primul județ în care epidemia s-a extins, în primăvara lui 2020, Suceava este ultimul în clasamentul vaccinării, cu o rată de imunizare de doar 16,29%. Iar zonele rurale sunt și mai afectate. Reporterii Libertatea au luat la pas cinci localități.

Până-n ultima localitate, declarațiile nefericite ale politicienilor au fost repetate de localnici ca un laitmotiv al neîncrederii în pandemie și-n vaccin. Căci ce altceva „vreți de la niște săraci care nu înțeleg?!”, a punctat un bătrân din Comuna suceveană Iaslovăț, prima oprire a reporterilor Libertatea, are, la aproape 5.000 de locuitori, 94 de persoane vaccinate. O rată de imunizare de 1,99%.

„Domnilor, ce vreți de la niște săraci care nu înțeleg”, rezumă situația nea Solovăț, un bătrân care aștepta să intre în farmacia din Iaslovăț. Nu s-a vaccinat și nici nu are de gând să o facă. Nu l-a convins nici știrea că președintele a avut încredere să se vaccineze, căci „l-am văzut la televizor, dar știm noi ce lichid era acolo?”, spune Solovăț. În aceeași paradigmă a conspirației trăiesc și alți locuitori din Iaslovăț. „Vaccinurile ăsta, pe-auzite, în urma lor sunt și necazuri”, povestește Ion Prichici, trecut bine de 80 de ani. Bătrânul ne spune că suferă cu inima, ficatul, plămânii și crede sincer că se vede pe figura lui „că aproape-s gata”. N-a vorbit nimeni cu el despre vaccinare, dar nici nu-și dorește s-o facă cineva. „În ce privință ajuta asta?”, se-ntreabă bătrânul, împreunându-și mâinile în dreptul pieptului, ca la rugăciune.

 

Viitorul, citit în opțiunile universitare ale tinerilor: Record de candidați la universitățile de științe aplicate (Curs de guvernare)

Facultățile din România sunt în plină desfășurare a admiterii, iar mai multe universități au anunțat un număr record de candidați.

La Universitatea București se observă o creștere a apetitului tinerilor pentru științe, în special pentru programele de studiu cu o componentă aplicativă semnificativă. La specializarea Tehnologia Informației, de exemplu, sunt 28 de candidați pe un loc fără taxă.

Trendul ascendent se observă nu doar la București, ci la Politehnicile din toată țara: se caută specializările de mare perspectivă, precum IT&C, atât în privința ofertei, cât și a cererii.

Persistă însă problemele pentru celelalte domenii, unde părinții nu înțeleg că o licență în Ingineria Materialelor le poate asigura copiilor lor un viitor sigur, iar guvernanții nu fac nimic pentru a sprijini universitățile de top să crească numărul de locuri, în pofida crizei de pe piața muncii și a disperării companiilor în căutare de angajați înalt calificați.

Care este situația înscrierilor la mai multe facultăți din țară vedeți aici.

 

Motivul pentru care elicopterul Black Hawk a aterizat în centrul Capitalei (Adevărul)

Ancheta care se face în acest caz a stabilit că în timpul zborului, piloţii americani au fost avertizaţi de un senzor că există o problemă majoră la cutia de viteze a aparatului, care transmite puterea de la motoare la elicea portantă şi nu numai, scrie Adevărul.

Concret, este vorba de nişte senzori magnetici care pot detecta bucăţi mici de metal în uleiul din cutia de viteze. Dacă senzorii semnalează acest lucru înseamnă că unele piese (rulmenţi sau angrenaje) s-au spart şi că transmisia se poate bloca oricând, ducând la prăbuşirea necontrolată a aparatului. După semnalizarea avariei, piloţii americani au procedat imediat, ca la carte, la aterizarea forţată pentru că pericolul era iminent, susţin surse militare. Au redus puterea, motiv pentru care şi aparatul a pierdut brusc din înălţime şi au căutat un loc pentru aterizarea forţată, manevră realizată cu succes. Au fost la numai câteva secunde de catastrofă.

UH-60 Black Hawk se află în dotarea forţelor aeriene din 24 de ţări, până în prezent fiind fabricate peste 4.000 de unităţi.

 

Drum lung! (Gazeta Sporturilor)

România U23 debutează azi la Jocurile Olimpice. Sătui de eșecurile națioanlei mari și de evoluțiilepoticnite ale echupelor de club în Europa, microbiștii își leagă acum toare speranțele de puștii lui Rădoi. Iar aceștia nu se tem să-și propună un țel uriaș: o medalie olimpică.

Naționala olimpică a României joacă astăzi primul meci de la Jocurile Olimpice, împotriva selecționatei din Honduras. Partida va începe la ora 14:00 și va putea fi urmărită în format liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TVR și Eurosport.