Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noua firmă de salubritate din sectorul 1, legături cu Piedone (Libertatea)

piedone1.jpg

Noua firmă de salubritate din sectorul 1, legături cu Piedone.
Image source: 
site-ul ziarului Libertatea

Interviu cu Ovidiu Covaciu, fondatorul celui mai mare grup pro-vaccinare din lume: “Cei nevaccinați nu au ce căuta în locurile publice” (Adevărul) - Ore live gratuite pentru elevii din clasele primare și gimnaziu, de luni, 26 iulie / Înregistrările cursurilor, disponibile până pe 12 septembrie (EduPedu) - Cercul ignoranței: cum îi condamnă statul român la sărăcie pe cei deja excluși de societate (PressOne) - Cât mai costă să faci o nuntă în România (Ziarul Financiar)

Interviu cu Ovidiu Covaciu, fondatorul celui mai mare grup pro-vaccinare din lume: “Cei nevaccinați nu au ce căuta în locurile publice” (Adevărul)

Ovidiu Covaciu, un român de 35 de ani, ofiţer bancar de credite, a fondat cel mai mare grup pro-vaccinare de pe Facebook cu scopul de a informa corect oamenii în privinţa vaccinurilor şi pentru a combate dezinformarea.

Dată fiind forţa de impact a grupului, Covaciu a fost invitat de experţi precum cercetătorul Ştefan Dascălu, de la Universitatea Oxford, Oana Geambaşu (Harvard) şi coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiţă, să facă parte dintr-un grup de specialişti care a elaborat o serie de recomandări pentru Guvernul Orban, în 2020, privind o campanie serioasă de promovare a vaccinării încă de atunci. Au fost însă ignoraţi, iar rezultatele se văd acum.

Întrebat de reporterul Adevărul ce s-ar putea face acum pentru a-i convinge pe oameni să se vaccineze, Covaciu spune că "acum nu mai există multe opţiuni. Aş spune doar că persoanele nevaccinate nu au ce să caute în locurile publice pentru că nu au de ce să fie acolo, vor fi automat factori de transmitere a bolii... Când trăieşti într-o societate funcţională şi nu urmezi regulile eşti la fel ca cei care au intrat pe autostradă pe contrasens. În martie 2020 când nu exista vaccin, da, am stat toţi acasă. Dar acum nu mai suntem toţi în aceeaşi situaţie şi nu mai putem fi trataţi la fel".

 

Noua firmă de salubritate din sectorul 1, legături cu Piedone. Din ce postură a luat primarul bani de la Brai-Cata (Libertatea)

Înainte să fie ales primar al sectorului 5, Cristian Popescu Piedone ocupa funcția de director la Brai-Cata, firma de salubritate care se ocupă acum de ridicarea deșeurilor în sectorul 1, potrivit declarației de avere completate de Piedone în noiembrie 2020.

La două luni după ce a devenit primar la sectorul 5, în urma alegerilor locale din toamna anului trecut, Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 4, a completat declarația de avere. În această declarație a trecut că a încasat venituri de 99.430 de lei în ultimul an fiscal, adică aproximativ 20.000 de euro, ca director al Brai-Cata SRL, scrie Libertatea.

Brai-Cata este firma de salubritate care gestionează acum ridicarea gunoaielor stradale din sectorul 1, în locul Romprest, care s-a limitat la ridicarea gunoaielor menajere produse de consumatorii casnici.

Contractul atribuit prin încredințare directă presupune colectarea a 100 de tone de deșeuri necontrolate de pe spațiile verzi din sectorul condus de Clotilde Armand. Edilul a anunțat duminică, 25 iulie, că „preţul total per tonă este mai mic decât cel prestat de Romprest” și a atașat postării de pe Facebook și prețuri comparative.

 

Ore live gratuite pentru elevii din clasele primare și gimnaziu, de luni, 26 iulie / Înregistrările cursurilor, disponibile până pe 12 septembrie (EduPedu)

O platformă de educație remedială organizează începând de luni, 26 iulie, ore remediale pentru elevi de clase primare și de gimnaziu. La acestea, pot participa live 100 de participanți, la fiecare curs în parte. Pentru cei care nu reușesc să se conecteze la cursuri sau nu prind locuri, înregistrări ale orelor vor fi disponibile până pe 12 septembrie.

Platforma pe care se desfășoară cursurile, Naradix, a fost recent lansată, pe 12 iulie, de Narada. Vine sub formă de suport pentru educație remedială, gratuit pentru elevi și profesori. Într-un comunicat primit la redacție, se precizează că pe site se pot înscrie pentru cursuri și testări „până la 100.000 de copii, din orice colț al țării”.

Orele sunt pentru materiile limba română, matematică, geografie, istorie. În total, 22 de cursuri, de pe 26 până pe 30 iulie. Sunt organizate, conform datelor de pe site, la orele prânzului și după-amiaza. Elevii care nu ajung să participe la ore, le pot vedea înregistrările curând după terminare, disponibile până pe 12 septembrie anul acesta.

Înscrierea se realizează în pagina principală, unde elevii își aleg cursul la care doresc să participe. Pot sorta cursurile care apar pe platformă alegând o clasă anume, din ciclul primar și cel gimnazial. După selectarea cursului, copiii introduc numele și verifică dacă au selectat webinarul potrivit; apoi trimit mini-formularul.

Un curs durează 40 de minute, anunță EduPedu.

 

Cercul ignoranței: cum îi condamnă statul român la sărăcie pe cei deja excluși de societate. “Instituțiile care aplică amenzi îi țintesc pe oamenii cei mai vulnerabili” (PressOne)

„Instituirea venitului minim garantat se întemeiază pe principiul solidarităţii sociale, în cadrul unei politici naţionale de asistenţă socială.” (Legea 416/2001)

Alexandra* are 34 de ani și opt copii, dintre care cel mai mic are patru ani, iar cel mai mare 17. Multă vreme a locuit într-o fostă cazarmă a armatei, în cartierul Bucureștii Noi, de unde a fost evacuată în luna mai 2021.

A vrut și ea o locuință socială, ca să nu mai stea pe te miri unde. Chiar a depus dosar la Primărie, dar i s-a spus că nu sunt locuințe, să aștepte.

Ca să poată plăti o chirie, Alexandra – ca mulți alți oameni care trăiesc într-o stare de sărăcie perpetuă, sau ceea ce sociologii numesc, mai academic, „precariat”, are nevoie de un ajutor financiar. Pe care în mod normal i l-ar putea da DGASPC-ul care ține de sectorul în care locuiește.

Integral pe PressOne.

 

Cât mai costă să faci o nuntă în România (Ziarul Financiar)

Preţul mediu al unei nunţi variază între 8.000 şi 9.000 de euro. Cu aceşti bani vin la pachet meniuri cu preţuri cuprinse între 50 şi 100 de euro, un număr maxim de 80 de invitaţi.

Preţurile pot fi influenţate negativ de perioade de criză economică, atunci când oamenii se rezumă la strictul necesar în privinţa evenimentului.

Piaţa nunţilor a fost puternic afectată în 2007, atunci când aceasta s-a prăbuşit cu 70% pe fondul crizei economice care şi-a făcut atunci simţită prezenţa. În acea perioadă, evenimentele se amânau continuu pe considerente financiare, fapt ce a impactat puternic această piaţă.