Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Am intrat în Valul 4 al pandemiei. Creşte iarăşi presiunea pe Terapia Intensivă (Adevărul)

coronavirus.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Graba cea prea înceată a domnului Bode (PressOne) - Ce fac azi cei care nu au reușit acum doi ani să o salveze pe Alexandra Măceșanu din casa lui Gheorghe Dincă din Caracal (Libertatea) - David Popovici, primele declarații după cursa fabuloasă la Tokyo (Gazeta Sporturilor)

Am intrat în Valul 4 al pandemiei. Creşte iarăşi presiunea pe Terapia Intensivă (Adevărul)

Valul 4 se manifestă deja în România prin dublarea numărului zilnic de infectări SARS-CoV-2 comparativ cu datele din urmă cu 2 săptămâni, iar o parte dintre aceste cazuri COVID-19 sunt grave şi au nevoie de terapie intensivă. Asta în timp ce România a ajuns la o acoperire vaccinală cu 2 doze de doar 24,8%, iar imunitatea colectivă este apreciată la 44% din populaţie.

Jumătate dintre cetăţenii români nu au niciun fel de protecţie anti-COVID, atrag atenţia încă o dată specialiştii acum, când oficial am intrat în Valul 4 al pandemiei. Între timp, la Institutul „Matei Balş” din Capitală, jumătate din secţia ATI e deja ocupată cu pacienţi COVID în stare gravă.

„Este începutul Valului 4. Sigur, nu trebuie să intrăm în panică, dar Valul 4 a început la nivelul Europei, deci şi în România. Lucrurile se întâmplă treptat, pas cu pas, e o creştere uşoară, dar trebuie să fim atenţi – mai ales în Capitală şi în oraşele mari, unde se vor concentra cele mai multe cazuri. Şi la Institutul «Matei Balş» ne aşteptăm ca într-un viitor apropiat să crească numărul de cazuri. Sigur, vor fi mai puţine cazuri severe, dar ele se vor selecta şi trebuie să fim pregătiţi. (…) Se observă o creştere a numărului de cazuri internate la Institutul «Matei Balş». Nu e o creştere importantă la acest moment, dar contează trendul şi contează ce va fi peste o săptămână, două, trei. Dacă vorbim de varianta Delta, lucrurile sunt clare: va fi dominantă, iar valul al 4-lea va însemna varianta Delta, inclusiv în România”, a explicat dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist şi director medical la Institutul „Matei Balş” din Capitală, pentru Adevărul.

Dr. Octavian Jurma, biostatistician, a urmărit evoluţia din România a tulpinii Delta şi a observat că varianta indiană a infectat de 4 ori mai mulţi români decât cea braziliană, care se află în circulaţie de mai mult timp.

 

Graba cea prea înceată a domnului Bode (PressOne)

„Grăbiți-vă încet”. Asta a fost soluția ministrului de Interne Lucian Bode după un weekend cu 24 de morți pe șosele, observă jurnalistul Adrian Mihălțianu.

În afara acestui panseu demn de un împărat roman întins într-o rână pe o banchetă, domnul ministru de Interne nu a venit însă cu vreo soluție pentru masacrul de pe șosele care face să dispară dintre noi, în medie, aproape 1900 de români pe an. Și, din păcate, este doar ultimul dintr-un lung șir de miniștri de Interne care au avut tot felul de alte priorități, dar nu și scoaterea României de pe rușinosul loc 1 la numărul de morți din accidente rutiere raportat la populație.

De ce se moare, totuși, pe șoselele României?

Mulți dau vina pe infrastructură – iar aici același domn ministru și-ar putea aminti cu plăcere de anul în care a gestionat Transporturile, timp în care a pregătit în tihnă, într-o țară blocată din cauza pandemiei, strategia prin care să putem uni cumva cele trei provincii principale românești la nivel de autostradă și tren rapid până în 2030 (da, mai sunt zece ani până atunci, zece. Dar să fim îngăduitori, nu e singurul responsabil).

Sigur, infrastructura poartă o vină, până la un moment. De acolo începe responsabilitatea personală a șoferilor, care pot fi încurajați prin măsuri similare luate în mai toate statele Europei. Preponderent de prevenție, monitorizare și, după caz, coercitive.

Mai multe pe portalul PresOne.

 

Ce fac azi cei care nu au reușit acum doi ani să o salveze pe Alexandra Măceșanu din casa lui Gheorghe Dincă din Caracal (Libertatea)

Pe 25 iulie 2019, Alexandra Măceşanu a sunat la 112 din casa lui Dincă, plângând şi implorând să fie salvată. Intervenţia autorităţilor din acea zi a fost un lanţ de greşeli, recunoscute ulterior chiar de instituţiile statului, care au deschis anchete disciplinare şi au dispus sancţiuni. Azi, la 2 ani de atunci, cei mai mulţi dintre poliţiştii şi procurorii care n-au reuşit să o salveze pe Alexandra lucrează încă în sistem. Dosarul deschis în iulie 2019 de cei de la SIIJ, care investigau intervenţia din acea zi, e încă în lucru.

Operatoarea de la 112, care a spus „Ce dracu să-i fac, că e în Caracal, dar nu ştie unde…”, nu a fost sancționată. Potrivit unui răspuns furnizat de STS la solicitarea Libertatea, acea operatoare lucrează și acum la Serviciului de urgență 112, unde le răspunde celor care au nevoie de ajutorul autorităţilor.

Polițistul care i-a spus fetei să nu mai țină linia ocupată a continuat să lucreze la IPJ Olt până la 1 februarie 2020, când s-a pensionat.

Despre ceilalți polițiști și procurori care n-au reuşit să o salveze pe Alexandra, citiți în Libertatea.  

 

David Popovici, primele declarații după cursa fabuloasă la Tokyo (Gazeta Sporturilor)

David Popovici, loc 4 în finala de 200m liber de la Jocurile Olimpice, e oprit de toate televiziunile importante. Americanii, australienii, britanicii sau brazilienii vor să vorbească acum cu fenomenul din România.

„Repede și scurt, le spune puștiul, în engleză!”. Vorbește mai mult la TVR și apoi ajunge și la zona mixtă, dedicată presei scrise. Recordman național la 200m liber, dar și recordman mondial la juniori, David Popovici îi explicăre porterului GSP prezent la Tokyo cum a simțit evoluția din această zi la Jocurile Olimpice.

- Îți reproșezi ceva după o astfel de cursă în care bronzul a fost atât de aproape?

- Să vedem ce o să-mi reproșeze antrenorul Adrian Rădulescu. Eu nu pot decât să mă bucur pentru tot ce am făcut! O să se bucure și el, sunt sigur. Scopul meu, inițial, nu a fost să iau o medalie, ci să câștig cât de multă experiență se poate, să pot să le arăt tuturor la ce nivel aduc crowl-ul și înotul.

- Știi pe ce parte a cursei ai pierdut medalia?

- Nu, eu nu consider că am pierdut o medalie, ci doar că am câștigat locul 4!

(...) Am dat totul, am dovedit ce aveam de dovedit, în primul rând mie.

„Nu am simțit niciun fel de presiune, există, dar nu o las să mă afecteze. Deși sunt niște bestii ale înotului cele cu care înot, mi-am câștigat dreptul să fiu lângă ele. Și să devin și eu o bestie!"

Tânărul înotător David Popovici (16 ani) a terminat pe locul 4 în finala probei de natație 200 m liber de la Jocurile Olimpice. El a fost cronometrat cu timpul de 1:44.68, la doar 2 sutimi de secundă de o posibilă medalie de bronz și la 46 de sutimi de învingătorul cursei.

La Tokyo, pentru David urmează proba favorită, de 100 m liber.