Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“Cinci milioane e o țintă foarte modestă” (Libertatea)

razvan_chereches_captura_video.jpg

Image source: 
Răzvan Cherecheș / facebook

Poporul are niște pretenții prea exagerate (Republica) - Clujul, primul oraș care implementează cărțile de identitate electronice (Presshub.ro) - Discursul excelent al lui Nae Caranfil pe scena TIFF: “Mă simt mizerabil primind punctajul 5.86 ca regizor” (Cultura la dubă)

“Cinci milioane e o țintă foarte modestă” (Libertatea)

România a atins sâmbătă, 31 iulie, pragul de 5 milioane de persoane vaccinate, cu exact două luni întârziere față de obiectivul trasat. Momentul a fost totuși marcat de premierul Florin Cîțu cu un clip video, dar profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș atrage atenția că se iau măsuri mai utile pentru campania internă din PNL și nu pentru protejarea populației, într-un interviu acordat pentru Libertatea.

Cazurile de infectări nu au crescut semnificativ, însă sunt pe un trend ascendent în ultimele săptămâni, motiv pentru care profesorul de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca subliniază că este bine ca autoritățile să ne și spună care sunt măsurile pe care le au în vedere dacă tot se declară pregătite pentru un val patru, care va lovi în septembrie.

 

Cele mai noi informații despre tulpina Delta: încărcătura virală e de 1.000 de ori mai mare, vaccinul e de 3 ori mai slab în fața ei (SpotMedia)

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că o persoană care se infectează cu tulpina Delta a virusului SAR-CoV-2 are o încărcătură virală care poate fi şi de o mie de ori mai mare decât varianta iniţială a virusului.

În cazul persoanelor vaccinate cu serul bazat pe ARN Mesager, anticorpii au o activitate neutralizantă de trei ori mai redusă faţă de varianta Delta, arată el. Gheorghiţă adaugă însă că vaccinarea "reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital”.

Valeriu Gheorghiţă susţine că România este, în acest moment, "mult sub media europeană" în ceea ce priveşte vaccinarea anti-COVID şi face din nou apel la populaţie să de vaccineze.

”Trebuie să ne vaccinăm şi să nu mai amânăm această decizie pentru că ne uităm la ce se întâmplă în celelalte ţări, unde numărul de cazuri generate de infecţia cu varianta Delta a crescut foarte mult, or din acest punct de vedere este păcat să pierdem beneficiile pe care le-am obţinut până la acest moment”, a declarat Gheorghiţă, duminică seară, la Antena 3.

El a explicat că prin vaccinarea cu schemă completă se reduce riscul individual de a dezvolta o formă gravă de boală, dar îi protejează şi pe ceilalţi, inclusiv în cazul infecţiei cu varianta Delta.

”Practic, vorbim de o reducere de 25 de ori a riscului de a ajunge la spital în cazul în care mă îmbolnăvesc. Vaccinându-mă eu şi cei din jurul meu, circulaţia virusului se va reduce semnificativ, circulaţia la nivel populaţional. (...)

Varianta virală Delta are câteva caracteristici importate, cea mai importantă fiind legate de hipertransmisibilitate.

Practic, cantitatea de virus pe care o persoană infectată o are în organism este chiar de peste o mie de ori mai mare decât în cazul în care ar fi fost infectat cu varianta iniţială”, a explicat medicul.

 

Ce simptome au vaccinații și nevaccinații infectați cu varianta Delta (Adevărul)

Un studiu britanic arată că „varianta Delta provoacă simptome diferite faţă de cele clasice” şi că „există acum o diferenţă între simptomele persoanelor vaccinate şi cele nevaccinate”. Cele mai frecvente simptome ale variantei Delta la nevaccinaţi sunt durerea de cap şi de gât, rinoreea, febra şi tusea, în vreme ce la cei vaccinaţi complet febra şi tusea sunt înlocuite de strănut şi pierderea mirosului, scrie Adevărul.

Vaccinurile sunt cea mai bună protecţie împotriva infecţiilor, dar asta nu înseamnă că nu puteţi să vă infectaţi cu noul coronavirus.

 

Poporul are niște pretenții prea exagerate (Republica)

Mai că mă apucă mila de politicienii români. Trebuie să fie aproape imposibil să-ți faci bine meseria de politician într-o țară cu atât de mulți oameni pretențioși, scrie ironic Radu Turcescu, contributor Republica.

De exemplu, românii și-ar dori ca trenurile să circule mai repede și, eventual, să ajungă la timp la destinație.

O altă așteptare stupidă din partea românilor este să ajungă în siguranță la destinație.

La fel, ne-am mai dori să fim cât de cât ajutați dacă se întâmplă totuși ceva și rămânem blocați într-un câmp.

Nu în ultimul rând, naivul român și-ar dori ca cineva să își asume și cea mai mică urmă de responsabilitate când lucrurile merg prost...

Iată 3 întrebări cât se poate de retorice cu privire la gestionarea crizei de imagine de la CFR.

1. Ați văzut pe cineva cerându-și scuze la modul real și profund?

2. Ați văzut pe cineva demonstrând empatie reală?

3. Ați văzut vreun gest de asumare sau vreo decizie prin care să demonstreze că fac tot ce pot pentru a evita astfel de situații în viitor?

Integral, aici.

 

Discursul excelent al lui Nae Caranfil pe scena TIFF: “Mă simt mizerabil primind punctajul 5.86 ca regizor” (Cultura la dubă)

Nae Caranfil, regizorul și scenaristul celebrelor filme Filantropica, Restul e tăcere sau Closer to the moon, a primit sâmbătă seară Premiul de Excelență, în cadrul Galei de decernare a Premiilor TIFF.

S-a întâmplat la doar câteva zile după ce Centrul Național al Cinematografiei a afișat rezultatele concursului de proiecte cinematografice.

Discursul lui Nae Caranfil a subliniat absurditatea în care se află în acest punct al carierei, primind un premiu de excelență, după ce juriul CNC a respins cu o notă foarte mică ultimul său proiect de film. De asemenea, a criticat marile festivaluri de film, pe care le-a comparat cu niște “cluburi de noapte”. Cineastul a fost aplaudat de întreaga audiență, scrie Cultura la dubă.

 

Clujul, primul oraș care implementează cărțile de identitate electronice (Presshub.ro)

Luni va avea loc lansarea proiectului pilot pentru emiterea cărții electronice de identitate, eveniment la care va participa ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode. Cărțile de identitate cu cip vor avea dimensiunea unui card bancar și, pe lângă datele care se regăsesc și pe cărțile de identitate clasice, vor stoca o amprentă facială și două amprente digitale ale solicitantului. Programul pilot va dura câteva luni, urmând ca, în baza datelor colectate, emiterea noilor documente de identitate să fie extinsă la nivelul întregii țări, scrie Presshub.ro.

 
Revista presei românești - 2 august 2021