Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Controversa Gen versus Sex în cartea electronică de identitate (HotNews)

new_romanian_id_card_2021.png

Noua carte electronică de identitate
Image source: 
Ministerul de Interne

Draftul rectificării bugetare: marile alocări și marile tăieri (Curs de guvernare) - Lumea copiilor care fac copii (Adevărul) - Cum a motivat Curtea de Apel Cluj condamnarea cu suspendare a unui bărbat care a cumpărat un bebeluș. „Vânzarea unui copil nu constituie  infracțiune în România” (Libertatea) - Cătălin Prunariu, Tarom: Restructurarea va însemna eficienţă (Ziarul Financiar)  - Operă științifică la secret. Ce are de ascuns ministrul Sorin Cîmpeanu? (PressOne)

Draftul rectificării bugetare: marile alocări și marile tăieri (Curs de guvernare)

Rectificarea bugetară propusă de Ministerul Finanțelor – condusă interimar de premierul Cîțu – este una pozitivă, în care vor fi alocate suplimentar ordonatorilor de credite 8,9 miliarde lei – așa arată forma de miercuri, 4 august, a draftului de rectificare.

Surse politice au declarat pentru cursdeguvernare.ro că documentul va fi discutat în Coaliția de guvernare cel mai probabil luni, 9 august.

Cele mai multe fonduri le va primi Ministerul Sănătăţii, peste 3,5 miliarde de lei – pentru costurile acumulate în pandemie, urmat de Ministerul Fianţelor, 3 miliarde lei – pentru acţiuni generale, şi Ministerul Dezvoltării, 1,8 miliarde – cel mai probabil pentru primari.

Reduceri de fonduri, cele mai consistente din toată rectificarea, vor fi la Ministerul Muncii peste 2,7 miliarde lei.

15 dintre cei 65 de ordonatori de credite nu vor primi niciun ban la rectificare, urmând să administreze banii alocați la începutul anului.

 

Controversa Gen versus Sex în cartea electronică de identitate: MAI dă înapoi și spune că s-ar putea reveni la termenul Sex / Cum arată aceste documente în singurele două țări UE care au implementat cerințele europene (HotNews)

​România ar putea reveni la termenul SEX în locul celui de GEN inscripționat acum pe noile cărți electronice de identitate, la finalul celor 6 luni de teste începute la Cluj-Napoca, a precizat miercuri seara Cătălin Giulescu, directorul general al Evidenței Populației din cadrul MAI. Mai mult, acesta a spus că actul care reglementează forma și conținutul cărții electronice de identitate conține doar două forme pentru Gen: F pentru feminin sau M pentru masculin. Acest lucru este însă contrar Regulamentului UE care spune că ar trebui să fie utilizat și termenul X, o opțiune neutră de gen.

Șeful Direcției pentru Evidența Populației din Ministerul de Interne (MAI), Cătălin Giulescu, a răspuns controverselor legate de absența steagului României și a înlocuirii termenului de Sex cu cel de Gen, aspecte criticate de unii deputați PNL și AUR. Acesta a precizat că implementarea cărții electronice de identitate a urmărit dispozițiile Hotărârii Guvernului 295/2021.

Franța și Cipru sunt singurele state membre UE care potrivit oficialului MAI au implementat noul document de identitate. În ambele cazuri este folosit în prezent termenul de Sex în loc de Gen. Nu este clar însă dacă lucrurile se vor schimba în aceste două țări până în data de 2 august 2031, când toate țările UE ar trebui să folosească exclusiv noua carte electronică de identitate sau pașapoarte electronice pentru călătoriile în spațiul UE.

Termenii de „sex” și „gen” sunt folosiți adesea ca sinonime, dar sunt termeni diferiți, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

"Termenul „sex” se referă la caracteristicile biologice, anatomice și fiziologice care definesc bărbații și femeile, ce sunt determinate din momentul concepției și se dezvoltă în timpul vieții intrauterine, pe durata copilăriei și adolescenței, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe de altă parte, termenul „gen” se referă la aspectele sociale, psihologice și comportamentale, în special normele impuse de societate, aspecte pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și bărbați. Comportamentele sunt susținute și de așteptările sociale, de familie, educație, anturaj, mass media, religie – pentru susținerea conceptelor de feminitate sau masculinitate.

Integral pe Hotnews.ro.

 

REPORTAJ EXCLUSIV Lumea copiilor care fac copii (Adevărul)

„Ne mărităm şi-apoi ne-nvăţăm unul cu altul. Aşa e la noi“, spun copiii căsătoriţi de părinţi sau bunici. Este un fenomen pe care autorităţile îl recunosc, dar nu-l pot stăvili. Suntem pe locul 2 în Europa la numărul de mame minore, iar copiii care fac copii intră la grămadă în statisticile privind abandonul şcolar.

Reporterul Adevărul s-a aflat printre ei și a văzut cum e în lumea lor, dar și ce spun autoritățile că se poate face.

 

Cum a motivat Curtea de Apel Cluj condamnarea cu suspendare a unui bărbat care a cumpărat un bebeluș. „Vânzarea unui copil nu constituie în România infracțiune” (Libertatea)

Pentru prețuri între 2.000 și 3.000 de euro, unii copii sunt „antamați” încă de când mama este însărcinată. Metodele de a pleca din țară cu cei care îi cumpără sunt diverse și au aparență legală.

În tribunal, aceste cazuri nu sunt socotite întotdeauna infracțiune sau sunt apreciate drept o infracțiune fără gravitate. Este și cazul unui bărbat din Huedin și al mamei care și-a vândut copilul.

Curtea de Apel Cluj i-a condamnat pe ambii la 2 ani şi 4 luni cu suspendare, achitându-i pentru infracțiunea de trafic de minori, pentru că probele nu au demonstrat „că traficarea minorului a avut drept scop exploatarea acestuia”.

Pe larg în Libertatea.

 

Cătălin Prunariu, Tarom: Restructurarea va însemna eficienţă (Ziarul Financiar)

Compania Națională Tarom a demarat săptămâna aceasta programul de restructurare prin care va ajunge la un total de 1.316 salariați, însă miza o reprezintă creșterea eficienței companiei, nu doar reducerea numărului de angajați, explică noul director general al Tarom Cătălin Prunariu.

El a subliniat că Tarom trebuie să-și regăsească locul pe piață, o piață tot mai concurențială unde compania locală se luptă atât cu cei din low-cost, cât și cu companii foarte mari care operează sută de avioane.

În prezent Tarom se concentrează pe zona de chartere pentru a asigura profitabilitatea companiei.

“Nu avem în vedere zboruri intercontinentale în momentul de față. Putem realiza astfel de zboruri cu 737-800, dar cu escale tehnice și operate doar pentru chartere speciale. Acum ne concentrăm doar pe zboruri mediu curier. Nu excludem o revenire pe lung curier, dar nu este o temă de actualitate în momentul de față. Noi am rămas singura companie națională din această zonă, iar potențialul de dezvoltare este unul ridicat”, a mai declarat pentru ZF director general al Tarom Cătălin Prunariu.

 

Operă științifică la secret. Ce are de ascuns ministrul Sorin Cîmpeanu? (PressOne)

Ministrul Sorin Cîmpeanu refuză sistematic să-și facă cunoscută lista de lucrări publicate de-a lungul celor 29 de ani de când este membru al comunității academice.

La o primă citire a CV-ului lui Sorin Cîmpeanu, postat pe pagina de internet a Ministerului Educației, activitatea acestuia de cercetare științifică pare una laborioasă.

Ministrul susține în document că este autor sau coautor a 18 cărți sau capitole din cărți și manuale și autor sau coautor a 112 articole științifice, fără a exista, totuși, nicio referire la titlul acestora, scrie PressOne.

 

 
Revista presei românești - 5 august 2021