Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Va supravieţui PNL propriilor alegeri? (Adevărul)

ion-m-ionita_0_2_1_0_0.jpg

Ion M. Ioniță semnează editorialul de astăzi al ziarului Adevărul
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Cum a înșelat Florin Cîțu încrederea alegătorilor și colegilor săi ca om politic (G4Media) - Iulian Anghel: Dle Cîţu, nimănui nu-i pasă ce mâncaţi dvs acasă. Indicele coşului de consum ar trebui să fie însă zilnic pe masa dvs de lucru, iar “franzela” este în topul acestui indice (Ziarul Financiar) - Paul de România, fără urmă la mai bine de 7 luni de la condamnarea sa în dosarul Ferma Băneasa / Care este situația altor 9 mari fugari ai României (HotNews.ro) - Patru etaje mai presus de lege. Cum se încearcă ridicarea a două blocuri de 9 etaje la doi pași de Aeroportul Băneasa (Libertatea) - Vin Perseidele! La noapte vor fi 50-60 de stele căzătoare pe oră (SpotMedia)

Cum a înșelat Florin Cîțu încrederea alegătorilor și colegilor săi ca om politic (G4Media)

“Am aflat multe în timpul campaniei interne din PNL despre omul Cîțu, inclusiv că are un câine, că nu mănâncă pâine, că îi place muzica rock și Vama Veche, că vine deseori pe jos la Palatul Victoria, că este cum ar veni din noua generație de politicieni, viitorul. Ce nu ne-a spus domnul Cîțu, dar au avut grijă în aceste zile adversarii săi să se afle, este episodul mai puțin plăcut de acum 21 de ani când, beat sau sub influența drogurilor, s-a urcat la volan, a fost prins, a plătit o amendă de 1300 de dolari și a făcut două zile de închisoare în SUA.

Cîțu nu era pe atunci vreun adolescent teribilist. Avea 28 de ani, adică suficient de matur cât să știe exact care pot fi consecințele unui gest atât de nesăbuit și să conștientizeze pericolul la care s-a expus pe el și pe cei din jur urcând beat sau drogat la volan.

Relevantă este minciuna prin omisiune din CV-ul său romanțat. Florin Cîțu avea obligația, ca om politic, să pună pe masă și această greșeală făcută acum 20 de ani.

Ascunzându-și acest moment din trecut, domnul Cîțu a devenit vulnerabil în fața celor care-i cunosc acest punct slab”, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă.

Integral pe G4Media.ro.

 

Va supravieţui PNL propriilor alegeri? (Adevărul)

“Dezvăluirile privind episodul din America arată că în PNL lupta este disperată şi nu mai contează nimic altceva. Se foloseşte orice se poate găsi, fără nicio oprelişte. Este normal pentru un partid democratic să aibă alegeri în care candidaţii să se lupte cu toate forţele. În acest fel se legitimează conducerea şi poate începe un nou ciclu politic cu un partid reîncărcat şi adaptat realităţilor cu care se confruntă. Dar când lupta se dă doar pentru doborârea adversarului cu orice preţ, preţul poate fi partidul însuşi.

În mod paradoxal, PNL se afla în cea mai bună poziţie la care putea să spere un partid venit la putere după o confruntare cu PSD pe care nu a câştigat-o. Doar conjunctura politică a permis PNL să preia guvernarea împreună cu USR Plus şi UDMR. E drept, preluarea guvernării a nimerit odată cu pandemia. Dar, din punct de vedere politic, PNL nu avea ameninţări majore cărora să le facă faţă.

Criza economică produsă de pandemie se tratează prin injecţii financiare enorme din fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Pentru prima dată, Guvernul poate trece la reforme, fără să se teamă că nu are o plasă de siguranţă financiară. Ca lider al guvernării, PNL avea, şi poate încă mai are, ocazia unică să transforme în bine funcţionarea statului şi a economiei într-un timp scurt şi fără costuri. Cu un astfel de parcurs s-ar fi putut prezenta la viitoarele runde de alegeri cu un bilanţ pozitiv, ceea ce i-ar fi permis, într-adevăr, să ridice pretenţii pentru încă un mandat.

Dar alegerile interne din PNL se dovedesc cel mai mare obstacol în realizarea acestui obiectiv, nu opoziţia PSD, nu criza, nu conjunctura globală. Transformarea unor alegeri interne într-un război fără prizonieri va lăsa în urmă un partid vulnerabil, cu fracturi de nereparat între tabere”, notează Ion M. Ioniță senior editor Adevărul.

 

Iulian Anghel: Dle Cîţu, nimănui nu-i pasă ce mâncaţi dvs acasă. Indicele coşului de consum ar trebui să fie însă zilnic pe masa dvs de lucru, iar “franzela” este în topul acestui indice (Ziarul Financiar)

“Eu nu ştiu care este preţul unui cauciuc pentru bicicletă pentru că nu am mai intrat într-un magazin de biciclete de 20 de ani - şi pentru că mi-e teamă să merg prin Bucureşti cu bicicleta.

La fel, dl Florin Cîţu nu are de ce să cunoască preţul unei franzele de vreme ce nu mănâncă pâine. Diferenţa este că eu sunt o persoană oarecare, iar domnia-sa este premier peste 18 milioane de mâncători de pâine.

Poveşti din acestea au mai fost. Politicienii nu au ştiut cât costă un bilet la metrou sau la autobuz, etc. Şi au fost iertaţi, pentru că nu mergeau cu autobuzul. Doar că ei aprobau subvenţiile de stat pentru metrou şi pentru autobuz, caz în care ar fi trebuit să ştie aceste lucruri elementare – preţul unui bilet şi subvenţia pentru o călătorie.

Premierul Florin Câţu nu ştie preţul unei franzele “pentru că nu mănâncă pâine”. Este rezonabilă o astfel de explicaţie?

Fabricarea pâinii este cel mai mare sector din industria alimentară din România , cu afaceri de 7 mld. lei în 2020, cu 50.000 de angajati şi 6.500 de companii active, majoritate firme antreprenoriale româneşti. În fabricile de pâine lucreaza de 6 ori mai mulţi oameni decât în industria laptelui. Dar dacă premierul nu mănâncă pâine? Csf? Ncsf!”.

Comentariul lui Iulian Anghel, editor politic ZF, este disponibil aici.

 

Paul de România, fără urmă la mai bine de 7 luni de la condamnarea sa în dosarul Ferma Băneasa / Care este situația altor 9 mari fugari ai României (HotNews.ro)

În 17 decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul final în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, iar Prinţul Paul a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare. În prima instanță, el primise 3 ani cu suspendare.

Acuzaţiile vizează infracţiuni comise în perioada 2006 - 2013, pentru obținerea unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul de România. Prejudiciul în acest dosar depășește 145 de milioane de euro, 135 de milioane de euro reprezentând numai contravaloarea terenurilor fostei ferme regale de la Băneasa, iar 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

După pronunțarea deciziei de condamnare, polițiștii au mers la locuința lui Paul al României, din centrul Capitalei, pentru a-l duce la penitenciar, însă nu l-au găsit acasă. De atunci, el este dat în urmărire internațională și căutat de Poliția Română.

HotNews.ro a solicitat încă de marți un punct de vedere Poliției Române, iar când va fi transmis de instituție îl vom publica.

Pe lista marilor fugari ai României se mai află: Aurel Gabriel Popoviciu, Mario Iorgulescu, Alexander Bogdan Adamescu, Alina Bica, Avraham Morgenstern, Cristian Rizea, Nela Ignatenko, Dragoș Săvulescu și Sebastian Ghiță. Doar în cazul a doi dintre ei procedurile de extrădare sunt în curs, conform informațiilor transmise HotNews.ro de către Ministerul Justiției.

 

Patru etaje mai presus de lege. Cum se încearcă ridicarea a două blocuri de 9 etaje la doi pași de Aeroportul Băneasa (Libertatea)

Un fost președinte de SIF cu o condamnare de trei ani la activ, Dragoș Bîlteanu, s-a asociat cu un fost acționar de la Dinamo, Vladimir Cohn, pentru construirea unui ansamblu rezidențial peste drum de Băneasa Shopping City. În total, 265 de apartamente, scoase deja la vânzare. 90 dintre acestea se află în două blocuri care depășesc cu 4 etaje regimul de înălțime impus în zonă. Miza: un profit de peste două milioane de euro, proiect pe care Primăria Sectorului 1 l-a aprobat în februarie 2020, scrie Libertatea.

 

Vin Perseidele! La noapte vor fi 50-60 de stele căzătoare pe oră (SpotMedia)

Maximul curentului de meteori Perseide se va produce în noaptea de 12 spre 13 august, transmite Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

"În noaptea de 12 spre 13 august se produce maximul curentului de meteori Perseide, adică se vor vedea mai multe stele căzătoare decât de obicei. Pentru a le vedea trebuie să ieşiţi în afara oraşelor şi să priviţi cerul cu ochiul liber, după miezul nopţii, până dimineaţă.

Priviţi minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceţi o mică pauză şi reluaţi observaţiile.

Nu prea contează în ce direcţie priviţi, cât timp nu vă uitaţi în Pământ sau la telefon. În mod normal, se pot vedea 50-60 de stele căzătoare pe oră, dar nu vă supăraţi dacă sunt mai puţine (sau mai multe)", se arată în postare.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, Perseidele sunt denumite după constelaţia din care par că vin şi reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.