Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Este prea devreme să discutăm despre un val de migranţi ilegali afgani (Adevărul)

Recucerirea Afganistanului de către talibani a readus în rândul unei părţi a opiniei publice temeri despre o nouă criză a migraţiei precum cea din 2015.

Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pentru securitate naţională, afirmă pentru Adevărul că „este prea devreme să discutăm” despre un val de migranţi ilegali afgani. România şi alte 63 de ţări, printre care Franţa, Germania, Marea Britanie şi Statele Unite, plus Uniunea Europeană, au emis o declaraţie comună prin care cer ca localnicii şi străinii care doresc să plece din Afganistan să li se permită să facă acest lucru. „Când vine vorba de migraţie, problema mare este migraţia ilegală masivă. Nu e o problemă când este ordonată. Nu este o catrastrofă cu o mie sau două de afgani (care vin ordonat, n. red.). Problema e atunci când zeci de mii se pun în mişcare în timp scurt. Eu încă nu văd cifre care să mă îngrijoreze, să mă sperie”, a declarat Iulian Fota pentru „Adevărul”.

LIBERTATEA publică un interviu cu o româncă de pe aeroportul din Kabul: „Dacă nu ajunge avionul românesc, cei 30 ne-am programat să ne ia americanii și britanicii” spune  Daniela Onofrei care a lucrat în Afganistan, inițial ca militar, acum este contractor la o firmă care deservește chiar aeroportul din Kabul, cel mai tensionat punct al planetei din acest moment.

Într-un dialog telefonic, dificil din cauza întreruperilor, ea a împărtășit, cu calm, soarta „celor peste 30 de români de aici, din aeroport”. “Suntem în siguranță, toți românii suntem în aeroportul militar, aflat în zona de nord. Ne păzesc trupele NATO” i-a declarat femeia lui Cătălin Tolontan. Daniela Onofrei a mai declarat că trupele americane le-au spus că vor fi protejați si în general e liniște. Sigur, cu excepția oamenilor de pe pistă, care se tem de talibani.

Ministerul Afacerilor Externe a informat că, din datele pe care le deţine, în Afganistan se mai află 35 de cetăţeni români, în principal personal de securitate angajat de Misiunea ONU de Asistenţă în această ţară (UNAMA), respectiv de o companie de profil.

Care este lecția Afganistanului pentru România (Adrian Mihălțianu, PressOne)

Prima lecție este că statele măcinate de corupție nu reușesc să dăinuie, oricât de mulți bani se vor pompa în ele. SUA au reușit să atragă și să țină pe orbita democrației de tip vestic atât Japonia, cât și Coreea de Sud – deși în ambele țări a fost nevoie de decenii pentru ca populația să își însușească principiile democratice, cât și instituțiile. Corupția există și acolo, dar cumva a fost ținută la un nivel la care statul a rămas funcțional.

În context, să nu credem că România este ieșită cumva la liman. 10 august 2018 a avut loc cu doar trei ani în urmă, iar consfințirea hoției prin lege a fost tema centrală a fostului partid de guvernământ, PSD, timp de trei ani. Asumată public, să fim bine înțeleși, nu doar pe ascuns, cum a fost în ceilalți peste 20 de ani cât a mai fost la guvernare într-o formă sau alta.

A doua mare lecție este faptul că principalul aliat al unui stat sunt instituțiile sale, nu vreun alt stat extern. Alianțele vin și pleacă – așa a fost de când lumea. Desigur, România este în acest moment un membru foarte activ al NATO și are o poziție geostrategică și mai ales voința de a-și folosi această poziție ca un aliat extrem de hotărât al SUA în zonă. Iar guvernele americane au apreciat acest lucru așa cum se cuvine.Însă modernizarea armatei române este departe de a fi încheiată – e abia începută și cu foarte multe poticneli.

Piaţa imobiliară din Bucureşti este pe creştere (ZF)

Apartamentele vechi cu trei camere au spart pragul de 100.000 de euro pentru prima dată în ultimul deceniu. Pentru prima dată în ultimul deceniu, pragul de 100.000 de euro este depăşit.  În şapte din 20 de cartiere din Capitală analizate în ZF index imobiliar preţurile au trecut de 100.000 de euro . Cartierul Drumul Taberei este singurul cu un preţ mediu la 3 camere sub 80.000 de euro. Cea mai mare creştere de la un an la altul a fost înregistrată în Berceni, de 23%, de la 74.000 de euro în iulie 2020 la 91.000 în iulie 2021. A doua zonă este Olteniţei, cu un avans de 10,5% la 84.000 de euro.

Șefa firmei pirotehnice inculpată în Dosarul Colectiv a fost găsită moartă (G4Media)

Daniela Niță primise cea mai mare pedeapsă în primă instanță, de 12 ani și 8 luni

Din G4Media aflăm că șefa firmei pirotehnice inculpată în Dosarul Colectiv a fost găsită moartă. Daniela Niță deținea firma de artificii livrate clubului în noaptea concertului Goodbye to Gravity, care au pornit incendiul din 30 octombrie 2015.

Daniela Niță a primit în primă instanță cea mai mare pedeapsă, de 12 ani și 8 luni. Pentru finalul lunii septembrie era stabilită decizia finală a judecătorilor în dosarul Colectiv.

Până la acest moment nu se știe cauza morții și nici dacă a fost sau nu sinucidere. Legiștii de la INML urmează să stabilească împrejurările în care Daniela Niță a murit.