Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum sunt evacuaţi ultimii români din Kabul (Adevărul)

Forţele Speciale participă la misiune pentru a păzi avionul militar de asaltul afganilor. Conform unor surse militare, extragerea ultimilor români din Kabul se va realiza cu un avion C-130 Hercules al Forţelor Aeriene Române.

Surse militare au declarat că autorizarea zborului a durat mai mult pentru că acesta trebuie plasat într-un program al aterizărilor şi decolarilor aeronavelor aliate pe aeroportul din Kabul. Orarul zborurilor trebuie strict respectat pentru ca evacuarea cetăţenilor din ţările aliate NATO să mergă în ritmul susţinut aşa cum a fost programat. Cel mai probabil, după aterizare, avionul Forţelor Aeriene Române va avea cel mult o oră pentru realimentare, urcarea românilor şi decolare.  După cum se ştie, mai mulţi civili afgani au intrat mai mult sau mai puţin legal pe aeroport şi au luat cu asalt mai multe aeronave aliate pentru a pleca din Afganistan. Militarii FOS vor avea, între altele, misiunea de a nu le permite acestor civili să se urce în avionul Forţelor Aeriene Române.  

România ar trebui să se aștepte la o creștere a cererilor de azil din partea cetățenilor afgani în acest an (Libertatea)

Flavius Ilioni-Loga, reprezentantul unui ONG timișorean care ajută migranți a declarat pentru Libertatea ca in opinia lui România va avea 10.000 de cereri de azil din Afganistan, de patru ori mai mult decât acum. Va fi un nou val de refugiați, iar noi, ca stat european, suntem aici, la răscrucea drumurilor spre Europa. Cred că numărul cererilor de azil va crește simțitor de mult. Având în vedere situația de acum, statul român va trebui să ofere mai multe răspunsuri pozitive. Vom avea o provocare de a-i integra pe acești oameni.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis pentru Libertatea, că România evaluează posibilitatea de a prelua cetățeni afgani care au asistat prezența militară a României sau au cooperat cu alte misiuni ale organizațiilor internaționale europene și euroatlantice. Presa spaniolă arată că România este noua rută către Uniunea Europeană a refugiaţilor afgani.

România a recuperat pierderea din pandemie. Simultan, a depășit Afganistan și Congo la sprijin acordat economiei. Acum e la egalitate cu... Swaziland și Mali. Cea mai eficientă măsură este cea în care statul nu face nimic (Profit.ro)

Dintre țările europene, doar Albania, Republica Moldova, Armenia și Belarus au acordat economiei mai puțină susținere în această perioadă.

Datele sunt puse in context in conditiile in care premierul Florin Cîțu a susținut o declarație de presă, din biroul său de la Palatul Victoria, în care a susținut că creșterea economică de 13,6% pentru trimestrul doi atestă că și-a făcut treaba și a subliniat că va demonstra românilor că pot avea încredere în el, atunci când este vorba despre responsabilitate și performanță în actul guvernării.

Ce a făcut PSD ca să urce la 34% încearcă să explice în Spot Media Magda Grădinaru

PSD este un partid absent, nu are agendă, a renunțat până și la simulacrul reformării, singurele prezențe politice se limitează la ironii de moment, care nu sunt nici măcar critici ale unui program de guvernare.

Dar electoratul se uită în stânga, se uită în dreapta și, întrebat cu cine ar vota mâine, îi indică pe ceilalți, care nu au puterea.

În ciuda zgomotului de pe rețelele sociale, unde mai toate temele, de la Sfânta Maria până la talibanii din Afganistan și ce nu a făcut președintele Biden, sunt la îndemâna și priceperea oricui, România socială e tăcută și întoarsă în sine.

Merge la biserică, își lasă copiii în grija bunicilor, în vreme ce părinții muncesc peste granițe, nu se vaccinează și moare acasă, de frica spitalelor.

Este România care ar întoarce PSD la putere, cu AUR lângă, în lipsa altor oferte politice, așa cum arată datele barometrului realizat de Politico, unul care arată nu numai o fotografie de moment – cu PSD la 34%, urmat departe de PNL, 18%, și cu alianța USR PLUS, 12%, devansată de AUR, 14% - ci dinamica uneia dintre cele mai rapide erodări ale unei guvernări care a primit cec după cec de la electorat.

Cel puțin 12 copii au murit în ultimii doi ani înecați după ce au intrat în râuri sau lacuri / iazuri din zona unor balastiere din România, rezultă dintr-o investigație realizată de G4Media.ro.

Cel mai recent exemplu este cel din Cotu Grosului-Bacău, unde cinci adolescenți și-au pierdut viața în interval de câteva minute. Un specialist în Hidrotehnică a explicat, pentru G4Media, că, în aceste zone, excavările au ca efect vârtejuri ce pot fi extrem de periculoase pentru înotători și că ar trebui montate panouri de avertizare.

Apele Române, administratorul acestor cursuri de apă, afirmă, însă, că legea nu prevede montarea unor astfel de avertismente și că orice persoană fizică înoată ”pe propria răspundere”.