Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Se împlinește visul de aur al PSD? (G4Media.ro)

Mai sunt trei ani până la cele patru șiruri de alegeri  – locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale – așa că este mult prea devreme pentru predicții. În România este aproape imposibil de anticipat ce va fi în următoarele trei luni, trei săptămâni sau chiar trei zile, nu mai vorbim de trei ani.

Prăbușirea în sondaje a intervenit mult prea repede, certurile din coaliție la fel iar războiul nuclear din PNL ar putea avea un efect distrugător pe termen lung atât asupra imaginii partidului, cât și asupra funcționării majorității parlamentare.

Liderii dreptei de azi sunt nevalidați de votul popular (am explicat aici pe larg), deci cu puțină legitimitate, dar și cam slabi ca prestanță politică. Unii posedă indiscutabil calități de funcționari sau administratori, dar zero stofă de politicieni.

Dacă dreapta sau partidele anti-PSD nu înțeleg să îngrope rapid securea războiului și să funcționeze într-o Alianță politică veritabilă, într-o dreaptă unită, atunci își pot imagina de pe acum scenariile de guvernare pentru 2024:  PSD înșurubat la Palatul Victoria și la Cotroceni, PSD la putere în combinație cu AUR sau PSD cu AUR și cu facțiuni desprinse din PNL.

În orice combinație, există azi premisele ca visul de aur al PSD să se împlinească peste numai trei ani: toată puterea. Nu trebuie să facă mare lucru, doar să asiste de pe margine la măcel și se cațere pe valul periculos pe care îl auzim șuierând azi în societatea românească.

De ce românii au dreptul să fie interesați așa de mult de criza din Afganistan? (Libertatea)

Un întreg regiment de ironici a râs de interesul subit al românilor pentru Afganistan. Vai, sunt toți „specialiști” de război acum, au zis cinicii! Însă acest interes e un semn bun. E începutul ieșirii dintr-o formă de spălare pe creier provincială. Eu mă bucur că apar astfel de întrebări. E semn de democrație. Așa cum m-aș fi bucurat ca figuri publice mai multe să fi făcut un zid acum 10-15 ani și să fi întrebat serios cum e posibil să avem închisori în care se torturează oameni din Afganistan (este un fapt deja dovedit, încă nerecunoscut de România, dar publicat negru pe alb în raportul Congresului American).

EduPedu publică un articol despre informațiile false despre numărul profesorilor din școlile din România și despre pregătirea acestora.

Datele au fost publicate de Ministerul Educației pe platformele naționale și europene de date deschise.  Toate aceste școli figurează în datele oficiale publicate de Ministerul Educației cu un număr de profesori diferit față de cel din realitate, în general mult mai mare. În plus, cadrele considerate „fără pregătire” sunt foarte numeroase, unitățile respective fiind în top 10 școli cu cele mai multe cadre didactice „fără pregătire” din țară, potrivit statisticii oficiale. 

Ministrul educatiei a prezentat metodele de copiat folosite anul acesta la Bacalaureat: camera în mască sau în nasture, casca direct pe timpan. „Singura soluție care poate exista e aceea a digitalizării proceselor de evaluare și examinare, deci o contracarare a acestor tentative de fraudă, bazate pe evoluțiile tehnologice, tot prin evoluții tehnologice”, a mai spus ministrul.