Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Oare Florin Cîţu şi Ludovic Orban ştiu cum arată un antreprenor sau un industriaş român? Măcar să facă o poză cu ei! (ZF)

Ironic, atât Orban, cât şi Cîţu, sunt de aproape 2 ani la guvernare, nu au restructurat nicio companie de stat, nu au listat niciun pachet de acţiuni la Bursă. Nici nu mai ştim prin ce sertare stau aceste proiecte.

Ceea ce frapează la cei doi, şi în mod evident la Florin Cîţu, este că în spatele lor, la poză, nu se află niciun antreprenor român, niciun industriaş, niciun capitalist român.

De fapt noii antreprenori ai României, dar şi vechii, sunt cei din administraţie, la care alţii privesc cu mândrie. Atât Cîţu cât şi Orban promit reforme peste reforme, dar întrebarea este: cum poţi să faci reforme administrative cu aceiaşi oameni care şi-au format propriile feude administrative, alimentate din banii publici?

Tot din ZF aflam ca românii preferă cash-ul şi în boom, şi în criză. Creşterea consumului şi preferinţa românilor pentru bani lichizi se văd în cifre. Numerarul din economie se îndreaptă spre pragul de 100 mld. Lei. Românii au început să dea drumul la cheltuieli pentru consum, vacanţe, maşini sau altele, pe măsură ce efectele pandemiei COVID-19 s-au mai temperat.

Chiar dacă şi tranzacţiile cu carduri au crescut în această perioadă de pandemie, economia României este practic în continuare dependentă de cash. Iar cash-ul favorizează direct economia subterană.

Libertatea publică mărturia unei românce care nu pleacă din Kabul: „Prezenţa internaţionalilor în ţară este foarte importantă pentru moralul colegilor noştri afgani”. Aflată printre cei 17 concetățeni care nu au cerut să fie evacuați din țara cucerită de talibani, o româncă a povestit, pentru Mediafax, sub protecția anonimatului, că lucrează de șapte ani în Kabul, la un ONG, și spune că nu va pleca decât dacă va fi „absolut nevoie”.

În interviul acordat pe o rețea de socializare, românca a spus că în Kabul „sunt femei mai puţine pe stradă, dar nu sunt semne de agresiune”. „În ceea ce priveşte munca femeilor, este nesiguranţă şi lipsă de claritate. Unele femei au fost chemate la muncă, altora le-a fost interzis să vină până când nu e o directivă clară de la leadership”, spune ea. Românca a descris atmosfera din oraș, precizând că marea majoritate a magazinelor sunt deschise, iar internetul funcționează. „Sunt oameni terifiaţi şi şocaţi, alţii (majoritatea) îşi văd de treabă”, a mai transmis românca, citată de Libertatea.

Dedesubturile unei afaceri colosale contractate de Armata Română cu firma unui fost angajat al MApN (Adevărul)

Licitaţia pentru modernizarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii, cu peste 100 de milioane de euro, a fost câştigată de o asociere al cărui lider – Leviatan SRL - este o firmă mică, dar cu ADN militar, dat fiind că deţinută de un fost angajat al MApN. Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii va trece printr-un amplu proiect de modernizare şi extindere din fonduri americane şi româneşti.  US Air Force a anunţat, în mai, că va investi 152 de milioane de dolari, iar Statul Român şi-a asumat o investiţie, în mai multe etape, de 279 de milioane de euro. În iulie, Ministerul Apărării (MAPN) a desemnat asocierea câştigătoare a unui contract de circa 100 de milioane de euro, care reprezintă prima etapă a proiectului finanţat de partea română.  La licitaţia pentru proiectarea şi execuţia  lucrărilor s-au înscris 67 de companii şi, în final, a rămas doar o ofertă, restul fiind descalificate.

Fenomen alarmant: Tot mai mulți câini sunt abandonați la marginea Bucureștiului. Autoritățile spun că nu mai au loc în adăposturi/ Consiliul Județean Ilfov a lansat platforma ilfovadopta.ro (G4media.ro)

În fiecare zi, zeci de câini sunt abandonați la marginea Bucureștiului. Autoritățile din Ilfov spun că numărul patrupezilor fără stăpân crește de la o zi la alta iar într-o perspectivă de câteva luni, fenomenul riscă să scape de sub control. Acesta este și motivul pentru care în zonele știute ca fiind vulnerabile, au fost montate camere de supraveghere. Pe harta roșie a abandonului din județul Ilfov, cele mai fierbinți puncte sunt în: Domnești, Dobroești și Măgurele. Aici sunt părăsiți cei mai mulți câini. În momentul de față, adăposturile ilfovene sunt arhipline. Au sute de maidanezi. Pentru hrănirea unui câine, autoritățile plătesc 10 lei pe zi.Pentru că mulți dintre câinii părăsiți la marginea Bucureștiul ajung pe străzile orașului, adăposturile Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) sunt și ele arhipline. Reprezentații ASPA susțin că a fost depășită capacitatea cu 20%.

Pentru a stopa fenomenul, autoritățile încearcă să ducă tot felul de campanii prin care să descurajeze abandonul și nu în ultimul rând, să încurajeze adopțiile. Acesta este și motivul pentru care Consiliul Județean Ilfov a lansat de curând o platformă online de adopții – http://www.ilfovadopta.ro. Aici se regăsesc fotografii cu toţi câinii din adăposturile din Ilfov disponibili pentru adopţie. În România, rata de adopţie este extrem de scăzută, doar unul din zece căţei fătați pe stradă ajunge să fie adoptat. La polul opus, rata abandonului este extrem de ridicată, mai ales în condiţiile în care mulţi proprietari de animale nu optează pentru sterilizare.