Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alina Mungiu-Pippidi: „Toată această enormă minciună care a fost coaliția PNL-USR-PLUS trebuia să se dezumfle” (Libertatea)

mungiupippidi.jpg

Politologul Alina Mungiu-Pippidi are ca domenii de expertiză politicile publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizarea.
Politologul Alina Mungiu-Pippidi are ca domenii de expertiză politicile publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizarea.
Sursa imaginii: 
www.ceu.edu/Daniel Vegel

A doua criză a coaliției provocată de premierul Cîțu. Cinci scenarii, toate proaste (Europa Liberă - Război total în interiorul Coaliţiei. Cine pierde şi cine câştigă (Adevărul)

Alina Mungiu-Pippidi: „Toată această enormă minciună care a fost coaliția PNL-USR-PLUS trebuia să se dezumfle” (Libertatea)

Revocarea ministrului justiției, Stelian Ion, la cererea premierului Florin Cîțu a demascat adevărata față a coaliției de guvernare: PNL s-a prefăcut că apără justiția, iar USR-PLUS a avut doar rolul de „partid-balama”, adică de a asigura majoritatea PNL în Parlament, spune politologul Alina Mungiu-Pippidi într-un interviu pentru Libertatea.

Cele mai importante declarații:

  • Despre adevărata miză a crizei din coaliție: „Tot timpul a fost vorba numai despre controlul justiției, despre cine ajunge la închisoare și despre cine reușește să-și aranjeze dosarele”.

  • Despre demiterea lui Stelian Ion: „A-l prezenta ca pe un monstru care stă în calea modernizării României e atât de exagerat. El a încercat să țină cât de cât niște angajamente care au fost luate față de Bruxelles”.

  • Despre USR-PLUS și susținerea unei moțiuni anti-Cîțu: „Nu cred că ar fi o lovitură de imagine dacă ar vota moțiunea de cenzură cu PSD și AUR. Ar fi o mare lovitură de imagine dacă ei înghit demiterea lui Stelian Ion”.

  • Despre rolul lui Klaus Iohannis: „În acest moment, președintele nu mai are cum să-l lase din brațe pe Cîțu, nu că ar avea motive s-o facă, pentru că, în fond, Cîțu n-a făcut decât tot ce i-a zis el”.

 

A doua criză a coaliției provocată de premierul Cîțu. Cinci scenarii, toate proaste (Europa Liberă)

Criza provocată de demiterea intempestivă a ministrului Justiției sub pretextul că nu a avizat proiectul „Anghel Saligny”, un fel de PNDL 3, aruncă în aer stabilitatea politică într-un context deloc favorabil : valul patru al pandemiei de Covid și scumpirile la energie.

Spre deosebire de precedentul scandal generat de remanierea lui Vlad Voiculescu, USR PLUS pare, la prima vedere, hotărât să nu mai accepte un scenariu similar: i-a retras sprijinul politic premierului Florin Cîțu, iar dacă acesta nu va fi schimbat din funcție în cadrul coaliției, amenință cu depunerea unei moțiuni de cenzură.

Aritmetica parlamentară, calculele politice și strategice, dar și jocul președintelui Klaus Iohannis formează un peisaj extrem de complicat. Niciunul dintre scenariile care se pot proiecta în momentul de față nu arată bine pentru guvernare și pentru soarta coaliției, scrie Andreea Pora în analiza sa.

(…) Strategia moțiunii de cenzură aduce mai multe prejudicii decât avantaje USR PLUS. Este și o variantă de durată, timp în care nu este clar ce poziție va adopta USR PLUS în guvern. Va mai participa la ședințele de guvern sau le va boicota?

Demisia miniștrilor USR-PLUS din guvern este varianta luată în calcul în partid, cerută mai ales de aripa PLUS, în cazul în care strategia moțiunii de cenzură nu are o finalitate. Ar fi o soluție care ar duce clar la ruperea coaliției de guvernare, dar nu și la căderea obligatorie a guvernului. Premierul Cîțu ar putea rămâne în funcție, miniștrii USR PLUS ar fi înlocuiți cu cei de la PNL și UDMR. În această situație s-ar putea ajunge la un guvern minoritar PNL-UDMR, susținut conjunctural la nivel parlamentar fie de PSD și AUR, fie chiar de USR PLUS.

Varianta “Florin Cîțu plecă din fruntea guvernului, coaliția merge mai departe” este puțin probabilă, disensiunile și animozitățile dintre partide fiind greu de surmontat.

De asemenea, este improbabil ca USR PLUS să rămână la guvernare cu premierul Cîțu, fără a fi perceput ca un partid „șantajist”, etichetă pusă de Florin Cîțu și rostogolită de alți lideri PNL. Dar nu numai șantajist, ci și lipsit de verticalitate, slab și dispus la compromisuri greu acceptabile pentru propriul său electorat.

În fine, ar mai exista varianta alegerilor anticipate. Această variantă este aproape exclusă, pentru că niciunul din partidele parlamentare nu le dorește, iar în România, indiferent de amploarea crizelor politice, nu s-a putut ajunge la anticipate și din cauza procedurii laborioase.

 

Război total în interiorul Coaliţiei. Cine pierde şi cine câştigă (Adevărul)

„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti despre modul cum vor fi afectate guvernarea şi partidele politice de criza politică generată de demiterea lui Stelian Ion şi forţarea adoptării noului PNDL.

Sociologul Alfred Bulai a declarat că USR-PLUS nu putea rămâne pasiv: „Ei trebuie să facă un balet complicat şi să puncteze că au o poziţie diferită. Dar nu se bat cu Cîţu, ci cu Iohannis. El este în spatele deciziilor”, a subliniat Bulai. Sociologul a punctat faptul că dacă nu este demis, Florin Cîţu şi gruparea din jurul acestuia vor fi câştigătorii crizei politice. „Dacă Florin Cîţu rămâne la guvernare, iese super-întărit. Îi creşte cota. USR iese şifonat, dacă iar dau înapoi. În ceea ce îi priveşte pe Barna şi Cioloş, scandalul şi arătatul muşchilor îi ajută pe amândoi să spună că şobolanii galbeni, ca să nu fie roşii, i-au lovit. Nu pot să ia piciorul de pe acceleraţie că sunt penibili”. Pe de altă parte, analistul Radu Magdin susţine că marii perdanţi sunt alegătorii care au votat partidele care acum sunt în conflict: „Cei care pierd cel mai mult în această situaţie sunt alegătorii, oamenii care au votat oricare dintre cele două partide pe baza promisiunii unei guvernări performante. Pierd antreprenorii şi toţi cei care muncesc, plătesc taxe şi au nevoie de stabilitate pentru a prospera. Nu va exista cu adevărat niciun câştigător – cu atât mai mult o echipă câştigătoare, după ce a dezamăgit la guvernare”.