Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, septembrie 2021: radiografia unui impas (Contributors)

stanomir.png

Image source: 
RFI

Se întorc restricțiile? Valul patru lovește România în plin (SpotMedia) - Simona Halep se căsătorește astăzi cu Toni Iuruc. 300 de invitați la petrecerea organizată într-un local de lux din Mamaia (Libertatea) - Din culisele prograamului economic PNRR de 29 mld. Euro: Facilitățile fiscale pentru construcții dispar, iar cele pentru microîntreprinderi se reduc (Ziarul Financiar)

România, septembrie 2021: radiografia unui impas (Contributors)

"Septembrie 2021 este, în România, momentul unui alt impas istoric. Scenele de pugilat din Parlament, isteria mediatică, confuzia guvernamentală, toate acestea sunt simptomele unei crize dramatice, ce pune în chestiune viabilitatea unui întreg regim politic. Succesiunea de eşecuri din România devine cu adevărat neliniştitoare.

Impasul în care ne aflăm putea fi anticipat, în măsura în care orbirea partizană nu anulează spiritul critic. Suprapunerea dintre competiţia internă din PNL şi primul an de guvernare s-a dovedit a fi fatală. Ceea ce ar fi trebuit să fie un an al reformelor, oricât de modeste, a devenit un an al rivalităţilor fratricide. Cât despre Premier, ambiţia acestuia de a fi deţinător al puterii supreme îl conduce în postura de a prezida la un dezastru de proporţii. Fantomatică, puterea sa este aceea a unui Superman de mucava.

Impasul cu care ne confruntăm este şi efectul unei viziuni prezidenţiale care se rezumă la susţinerea intransigentă a Primului-Ministru: dincolo de aceasta nu se mai află nimic.

Impasul actual este mai mult decât o criză pasageră. Căci el dezvăluie însăşi condiţia unui stat incapabil să îşi îndeplinească misiunile sale legitime. Dincolo de starea de alertă, prelungită automat, spre a deveni noua normalitate,se află o justiţie anesteziată şi o administraţie ineptă, dominată de clientelism. 

Ce poate naşte acest impas? În cele din urmă,o repetare a anului 2016, cu al său triumf al PSD. Supravieţuitor şi tenace, una cu acest stat parazitat şi prădător, PSD nu are decât să aştepte, răbdător, scena cea din urmă a acestei lamentabile reprezentaţii dramatice. Victoria îi este garantată de către înşişi competitorii săi".

Ioan Stanomir este profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Articolul integral pe site-ul Contributors.

 

 

Din culisele prograamului economic PNRR de 29 mld. Euro: Facilitățile fiscale pentru construcții dispar, iar cele pentru microîntreprinderi se reduc (Ziarul Financiar)

În culisele programului PNRR de 29 miliarde euro, negociat de Guvern cu UE, se discută îndeplinirea mai multor condiţii de către autorităţile române în următorii ani, începând de la reducerea graduală a facilităţilor şi a stimulentelor fiscale, inclusiv a celor din construcţii, din 2024-2025, schimbarea formulei de calcul al pensiei şi de indexare a acesteia, modificarea pensionării anticipate, anunță Ziarul Financiar.

De asemenea, se discută despre o nouă politică de salarizare în sistemul public şi mandate limitate pentru ocuparea poziţiilor de conducere din administraţia publică.

În plus, printre punctele negociate se află şi situaţia în care, dacă ponderea pensiilor în PIB creşte, Guvernul trebuie să vină cu măsuri de creştere a veniturilor.

Unele dintre măsuri au fost până acum discutate public, altele apar pentru prima dată.

 

Se întorc restricțiile? Valul patru lovește România în plin (SpotMedia)

În urmă cu un an, în data de 15 septembrie, se înregistrau 1.111 cazuri de infectare cu coronavirus, un an mai târziu, în data de 14 septembrie, s-au anunțat 3.929, aproape de patru ori mai mult.

Ne confruntăm cu o răspândire accelerată și uniformă a virusului, iar asta va crea o presiune suplimentară pe sistemul sanitar.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, consideră că estimările în ce privește răspândirea variantei Delta au fost mult prea optimiste.

În guvern se lucrează la măsuri de impunere a vaccinării, anunță Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății.

Rămâne de văzut dacă un guvern care se confruntă cu o profundă criză de încredere va reuși să impună măsuri de accelerare a vaccinării astfel încât să se evite măsurile restrictive care afectează economia.

E o cursă în care virusul e mult în fața autorităților. Mai mult, varianta Delta îmbolnăvește persoane mult mai tinere decât variantele anterioare.

Din cele 96 de decese raportate în ziua de marți, 9 dintre ele au fost ale unor persoane cu vârsta între 20 și 49 de ani, iar 6 dintre pacienții decedați nu au prezentat comorbidități, conform datelor furnizate de Guvern.

"Marea problemă e că mulţi oameni nu mai au încredere în cei care administrează criza. Au făcut prea multe promisiuni fără acoperire, iar confruntarea politică a rupt orice legătură dintre lideri și cetățeni. Furtuna a ajuns în România și, din nou, ne-a luat prin surprindere", scrie jurnalistul Emilian Isăilă pe SpotMedia.

 

Simona Halep se căsătorește astăzi cu Toni Iuruc. 300 de invitați la petrecerea organizată într-un local de lux din Mamaia (Libertatea)

Jucătoarea de tenis Simona Halep, 29 de ani, se căsătorește miercuri, 15 septembrie, la Constanța cu omul de afaceri Toni Iuruc, cu care trăiește o poveste de dragoste de doi ani. Bărbatul a cerut-o de soție în această vară, iar acum urmează oficializarea căsătoriei. 300 de persoane au fost invitate la ceremonia de la Oficiul Stării Civile, programată la ora 16.00, după care va urma o petrecere la un local de lux din stațiunea Mamaia.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost invitat la cununia civilă a Simonei Halep și ar putea participa la eveniment, scrie Libertatea astăzi.

Invitaţii nu au voie să vină la petrecere cu telefoane mobile sau cu alte dispozitive de înregistrat. Mirii le-au mai solicitat invitaților ca la petrecere să nu vină cu daruri în bani sau cadouri.

Sportiva îşi va schimba şi numele. Fostul lider mondial va fi în acte Simona Halep-Iuruc.

 
Revista presei românești - 15 septembrie 2021