Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avertisment: În curând, numărul de noi infectări cu Covid-19 îl va depăşi pe cel al noilor vaccinaţi (Ziarul Financiar)

vaccinari.jpg

Avertisment: În curând, numărul de noi infectări cu Covid-19 îl va depăşi pe cel al noilor vaccinaţi.
Avertisment: În curând, numărul de noi infectări cu Covid-19 îl va depăşi pe cel al noilor vaccinaţi
Image source: 
Ziarul Financiar

Din miile de dosare penale pentru ”zădărnicirea combaterii bolilor”, la instanțe au ajuns 23. În șapte cazuri, acuzații au fost achitați pe fond (G4Media) - Cancerul din PIB: 3% doar din ”cohorta de pacienți” a unui singur an. Cifrele șocante ale oncologiei în România (Curs de guvernare) - Alegeri interne în USR-PLUS. Tabăra lui Dan Barna a trimis mii de link-uri de vot unor persoane plecate din partid (SpotMedia)

Avertisment: În curând, numărul de noi infectări cu Covid-19 îl va depăşi pe cel al noilor vaccinaţi. România a ajuns pe penultimul loc, în faţa Bulgariei, ca procent din populaţie vaccinată (Ziarul Financiar)

Noile cazuri de infectare cu COVID-19 au crescut de la o zi la alta până la peste 4.000 de români raportaţi ieri, însă vaccinarea nu ţine pa­sul cu situaţia sanitară din ce în ce mai greu de con­trolat.

Astfel, datele oficiale arată că zilnic se vaccinează între 8.000 – 10.000 de oameni, fără variaţii semnificative în sus, în timp ce numărul persoanelor nou infectate are un ritm mult mai rapid de creştere, dublându-se chiar marţi faţă de luni.

În plus, a fost declarată transmi­tere comunitară susţinută la nivel naţional a variantei delta, mult mai contagioasă, care provoacă forme mai grave ale bolii. La nivelul judeţelor, în cazul celor cu cea mai mică rată de vaccinare, incidenţa cazurilor de infectare cu COVID la mia de locuitori în ultimele două săptămâni a trecut de 1 la mie, cum este cazul judeţului Suceava, cu doar 16% din populaţie vaccinată, Giurgiu, cu 17% din populaţie vaccinată sau Botoşani, cu 18% din populaţie imunizată.

La polul opus, nici judeţele cu rate mari de vac­cinare nu sunt ocolite de noile infectări, cum este Bucureşti, cu 43% din populaţie vaccinată, unde înci­denţa noilor cazuri este de 1,8 la mie, Cluj, unde 40% din populaţie e vacci­nată, dar judeţul are o incidenţă de 1,6 la mie.

Mai multe, aici.

 

Tătaru propune premierului o mişcare decisivă: Vaccinare gratuită sau testare pe banii proprii în „sectoarele esenţiale“ (Adevărul)

Autorităţile ţintesc creşterea ratei de vaccinare anti-COVID prin măsuri coercitive. Angajaţii din sectoarele esenţiale vor avea de ales între vaccinarea gratuită, testarea din propriul buzunar sau căutarea unui alt loc de muncă.

În opinia fostului ministru al Sănătăţii, profesorii intră în categoria celor care desfăşoară activităţi esenţiale, dar şi poliţiştii, pompierii şi jandarmii. „În această categorie intră tot ce înseamnă persoane vârstnice, HIV/SIDA, bolnavi oncologici, transplantaţi, imunodeprimaţi“, a completat consilierul. În cazul în care o persoană ar refuza atât vaccinarea, cât şi testarea, Tătaru e de părere că interzicerea dreptului la muncă ar fi o variantă: „În măsura în care reprezintă un pericol, având în vedere şi situaţia din localitatea respectivă, factorii care pot duce la o transmitere în comunitatea respectivă, putem să ne gândim şi la acest lucru. Trebuie să înţelegem că binele sau beneficiul comun este mai important decât binele individual“.

Pe larg, aici.

 

Din miile de dosare penale pentru ”zădărnicirea combaterii bolilor”, la instanțe au ajuns 23. În șapte cazuri, acuzații au fost achitați pe fond (G4Media)

Unul dintre punctele-forte ale controlului populației în pandemie – întocmirea de dosare penale pentru cei acuzați de ”zădărnicirea combaterii bolilor” – se dovedește a fi fost, în final, doar un exercițiu de amenințare în masă care, însă, a mobilizat resurse importante ale Poliției și Parchetelor.

O analiză G4Media arată că, din miile de dosare înregistrate de procurori pentru acest tip de infracțiune, doar 23 au ajuns pe masa judecătorilor, iar în aproape o treime, inculpații au fost achitați în primă instanță.

În același registru, amenzile primite de sute de mii de români în pandemie, pentru încălcarea restricțiilor impuse de starea de urgență, au fost declarate neconstituționale.

 

Cancerul din PIB: 3% doar din ”cohorta de pacienți” a unui singur an. Cifrele șocante ale oncologiei în România (Curs de guvernare)

Lipsa prevenției, a investițiilor în medicație eficientă și sistemul anchilozat de depistare a bolii produc două efecte devastatoare: pacienții ies din economie – de cele mai multe ori definitiv – iar la asta se adaugă costurile cu medicamentele scumpe, menite să încerce salvarea pe ultima sută de metri: dacă se mai adaugă și costurile familiei – mari, în România – cu îngrijirea bolnavului și medicația proprie – se ajunge la 3% din PIB pentru pacienții care intră în boală într-un singur an. ”Aproximativ 88% din pacienții români cu cancer care se aflau în tratament în 2019 au decedat într-un an de zile”, a declarat Adela Cojan, președinte interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Citiți mai multe pe portalul Curs de Guvernare.

 

Alegeri interne în USR-PLUS. Tabăra lui Dan Barna a trimis mii de link-uri de vot unor persoane plecate din partid (SpotMedia)

La câteva ore de la începerea votului electronic, acesta a fost întrerupt în urma protestelor venite din filiale, dar și de la foști membri de partid.

În jur de 48.000 de persoane, membri de partid la momentul fuziunii USR cu PLUS, sunt chemate să aleagă între Dan Barna și Dacian Cioloș.

Dan Barna e favorit pe hârtie pentru că USR are un număr de membri mai mult decât dublu față de PLUS.

Stoparea votului “nu a fost o situație normală”, a spus un reprezentant al alianței.

În acest scrutin se confruntă un lider moderat, extrem de rezistent, dar fără prea multă charismă, cu un fost prim-ministru care are o solidă reputație la Bruxelles, fost comisar european pe Agricultură și care conduce al doilea grup politic din Parlamentul European.

Continuarea, aici.

 
Revista presei românești - 16 septembrie 2021