Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Florin Cîțu și-a amintit de certificatul verde când a realizat că pandemia nevaccinaților face ravagii (SpotMedia)

emilian-isaila.jpg

Jurnalistul Emilian Isăilă este senior editor Spot Media
Image source: 
spotmedia.ro

Șeful CNCD: În analiza mea, nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde / Orice limitare se poate face doar prin lege adoptată de Parlament, nu prin HG și nici măcar prin OUG (HotNews) - Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: Prețurile gazelor probabil vor scădea în câteva luni, dar cele din electricitate vor rămâne mari ani de zile (Bursa) - Perlele statului din energie fac profituri de vis într-un an cu scumpiri de coşmar: Hidroelectrica, 600 milioane de euro, Nuclearelectrica, 160 milioane de euro (Ziarul Financiar) - Realizatorii documentarului “România sălbatică” te învață cum să te îndrăgostești de natura neștiută (Adevărul)

Florin Cîțu și-a amintit de certificatul verde când a realizat că pandemia nevaccinaților face ravagii (SpotMedia)

După o lungă perioadă și o serie de amânări, Guvernul a decis să introducă certificatul verde ca instrument de acces la evenimente, întâlniri și activități sociale, în situația în care indicele de infectare trece de 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

Prim-ministrul a anunţat că singura modalitate pentru a fi evitate noi restricții este introducerea documentului european, care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală, pentru accesul la evenimente și activități sociale. Singura problemă e că s-ar putea să fie prea târziu, scrie jurnalistul Emilian Isăilă.

Marea problemă e că hotărârea se referă doar la situația unei rate de infectare de până la nivelul de 6 cazuri de infectare la 1.000 de locuitori.

Mai mulți specialiști care analizează datele anunță deja că în patru săptămâni există posibilitatea să se treacă de această bornă de 6/1000, dacă rata de multiplicare a virusului nu încetinește.

De exemplu, în data de 12 octombrie, București și alte 12 județe din țară ar putea trece de acest prag, conform proiecției făcute de medicul Octavian P. Jurma.

Pentru a opri acest proces care va aduce după el, inevitabil, noi suspendări de activități, reducerea programului de funcționare a magazinelor și restricții de circulație, pe lângă perturbarea activității școlare, ar trebui ca numărul celor care se vaccinează să crească la nivelul de 100.000 de persoane pe zi, înregistrat înainte de 15 mai, când au fost ridicate restricțiile, iar regulile asociate certificatului verde să se respecte. Dar e puțin probabil ca aceste două condiții să fie îndeplinite simultan.

 

Șeful CNCD: În analiza mea, nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde / Orice limitare se poate face doar prin lege adoptată de Parlament, nu prin HG și nici măcar prin OUG (HotNews)

Guvernul se pregătește să adopte o hotărâre prin care să condiționeze accesul în restaurante sau evenimente de certificatul verde COVID-19, dacă rata de infectare trece de 3 la mie. Șeful CNCD, Asztalos Csaba, susține însă, într-o declarație pentru HotNews.ro, că, din punctul său de vedere, o astfel de măsură nu poate fi introdusă printr-o hotărâre de Guvern, ci doar printr-o lege adoptată de parlament.

„Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerintele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al admistrației centrale și nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restrictii sau condiționalități. Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate”, a declarat pentru HotNews.ro, Asztalos Csaba.

El a precizat că în alte state, cum ar fi Franța sau Italia, aceste măsuri au fost expres reglementate prin lege și nu prin acte administrative cum sunt hotărârile de Guvern sau ordinele de ministru.

 

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: Prețurile gazelor probabil vor scădea în câteva luni, dar cele din electricitate vor rămâne mari ani de zile (Bursa)

Preţurile din domeniul gazelor naturale probabil că vor scădea în câteva luni, dar la electricitate acestea vor rămâne mari ani de zile, opinează Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Conform domniei sale, creşterea preţurilor electricităţii are la bază taxa de poluare, precum şi tranziţia spre o energie verde.

"Trebuie să-i ajutăm pe cei care au absolută nevoie de ajutor, pentru ca acesta să nu devină foarte scump. Deciziile în acest sens le vor lua Parlamentul şi Guvernul, dar recomandarea mea va fi să ţintim ajutoarele pentru cei care sunt vulnerabili şi au nevoie de ele. Nu vom spune - «voi, furnizori, puneţi ce preţuri vreţi, că noi, statul, plătim diferenţa». Trebuie să încurajăm consumatorii să aleagă pe cei mai ieftini furnizori, iar statul va plăti o parte din factură, cel putin la consumatorii vulnerabili. În concluzie, vom vedea ce va fi în această iarnă, dar pe termen mediu şi lung ne vom limita doar la consumatorii vulnerabili".

Până când nu vom reuşi să facem trecerea de la cărbune catre energie regenerabilă, preţurile în toata Europa vor fi determinate de preţul carbunelui plus taxa de poluare, subliniază, printre altele, Bogdan Chiriţoiu, precizând că schemele referitoare la taxarea certificatelor de CO2 nu pare să fi fost foarte bine gândite în România, scrie Bursa.

 

Perlele statului din energie fac profituri de vis într-un an cu scumpiri de coşmar: Hidroelectrica, 600 milioane de euro, Nuclearelectrica, 160 milioane de euro (Ziarul Financiar)

Cei mai mari producători de energie din România, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, ambii de stat, se îndreaptă spre rezultate istorice, profiturile acestora putând fi folosite pentru compensarea facturilor.

De la Hidroelectrica statul ar putea lua din profitul de anul acesta sume cuprinse între 200 şi 400 de milioane de euro, în funcţie de rata de repartizare a profitului, iar la Nuclearelectrica sumele ar putea fi cuprinse între 60 şi 110 de milioane de euro, în funcţie de rata de repartizare a profitului, scrie ZF.

 

Realizatorii documentarului “România sălbatică” te învață cum să te îndrăgostești de natura neștiută (Adevărul)

Dan Dinu și Cosmin Dumitrache povestesc cu pasiune despre aventura de zece ani a realizării documentarului “România sălbatică”, o capodoperă care redă fața mai puțin știută a biodiversității de la noi. Filmul, rezultatul a mii de kilometri parcurși și a zeci de ore de filmat în condiții nu mereu prietenoase cu omul, are premiera oficială în cinematografele din toate țara pe 17 septembrie.

 
Revista presei românești - 17 septembrie 2021