Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce v-ar crede oamenii? Prețul aberațiilor (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Image source: 
spotmedia.ro

Octombrie roșu: autoritățile estimează o explozie a cazurilor de COVID-19 (Adevărul) - Liderul pieţei asigurărilor, în faliment. City Insurance, cel mai mare crah de pe piaţa asigurărilor: 3 milioane de poliţe sunt în aer. ASF, chemată să dea explicaţii (Ziarul Financiar) - Liviu Dragnea anunță un nou partid. Ce s-a ales din partidele înființate de Victor Ponta, Mircea Geoana, Teodor Meleșcanu, Gabriel Oprea și Marian Vanghelie (G4Media)

Octombrie roșu: autoritățile estimează o explozie a cazurilor de COVID-19 (Adevărul)

Bilanțurile COVID-19 au crescut masivv în ultima săptămână și, drept urmare, oficialii și-au reevalut previziunile. Dacă inițial vorbeau de 4.000 de cazuri noi pe zi lamijlocul lui octombrie, acum avansează cifre de 15.000 – 20.000.

Motivele pentru care am ajuns în această situație - după cum a explicat dr. Adriana Pistol, directoarea Centrului Național de Boli Transmisibile din subordinea Institutului Național de Sănătate publică – sunt legate de faptul că oamenii au refuzat vaccinarea anti-COVID și avem o rată mică de imunizare prin vaccin, plus că foarte multe persoane nu au respectat nici distanțarea, nici regulile de igienă și nici nu au consimțit să poarte mască.

 

De ce v-ar crede oamenii? Prețul aberațiilor (SpotMedia)

"Era de așteptat ca introducerea obligativității certificatului verde să stârnească mari tensiuni, iar unele motive sunt chiar justificate, nu țin de Covido-scepiticism sau negaționism", scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu.

"Pe de-o parte, este vorba despre constituționalitatea extrem de discutabilă a HG-ului emis de Guvern vineri.

Orice restrângere de drepturi și libertăți poate fi introdusă doar prin lege. Au tot arătat asta mai multe decizii CCR, cele mai recente de anul trecut, pentru că așa scrie în Constituție. Nu există ambiguitate.

O altă chestiune obiectivă este jumătatea de măsură cu care operează Guvernul în încercarea de a supăra cât mai puțină lume. Folosirea certificatului doar la incidențe de peste 3 la mie este tardivă.

Dacă iei măsurile, o faci pentru a nu ajunge la acest nivel. Dacă deja s-a ajuns, degeaba le mai iei, pentru că bulgărele va continua să se rostogolească.

Un al treilea motiv ține de faptul că autoritățile pun presiune doar pe populație. În același timp, însă, capacitatea de testare rămâne scăzută din cauza stării jalnice în care sunt DSP-urile.

Și este trist că a fost nevoie să vină al cincilea ministru al pandemiei, un interimar, ca să ia la țintă exact instituțiile esențiale în orice epidemie și despre care se știe de cel puțin un an că băltesc în depopulare și deprofesionalizare.

Guvernul a pierdut cel mai important aliat în implementarea restricțiilor: frica de boală. Ea a devenit foarte mică. Cât ea încă exista, nici măcar nu era nevoie de cine știe ce restricții, pentru că oamenii zdraveni la cap au instinct de apărare și supraviețuire.

Există însă și un specific românesc care a accentuat această relaxare: antagonizarea populației și inconsecvența autorităților".

Continuarea, aici.

 

Liderul pieţei asigurărilor, în faliment. City Insurance, cel mai mare crah de pe piaţa asigurărilor: 3 milioane de poliţe sunt în aer. ASF, chemată să dea explicaţii (Ziarul Financiar)

Vineri seara, ASF a decis intrarea în faliment a liderului pieţei de asigurări. Deocamdată nici la ASF şi nici la City nu sunt persoane puse sub anchetă.

Din anul 2013 până în 2019, ASF a avut trei preşedinţi, Dan Radu Ruşanu, Mişu Negriţoiu şi Leonardo Badea, sub condu­cerea cărora City Insurance şi-a ascuns problemele şi a reuşit să înregistreze creşteri semnificative a subscrierilor în fiecare an, ajungând lider al pieţei asigurărilor şi jucător dominant pe piaţa RCA. Abia în anul 2021 compania a ajuns să suporte consecinţele anilor de nereguli constatate, la al patrulea preşedinte ASF, Nicu Marcu, când volumul afacerilor a ajuns la aproape 500 mil. euro, scrie Ziarul Financiar.

Având în vedere cota deţinută pe piaţa asigurărilor, de peste 20%, cota de piaţă de 45% pe care o deţinea City Insurance pe pia­ţa RCA şi cei peste 3 milioane de asigu­raţi, impactul falimen­tului ar putea ajunge de această dată să fie la fel de mare ca cel al celor două companii falimentare Astra As­igurări şi Carpatica Asig, sau poate chiar mai mare.

 

Poșta Română – compania de stat cu cele mai mici salarii (România Liberă)

Un raport intern despre reforma celei mai vechi companii de stat a intrat în posesia României Libere. Deși printr-o notă internă asigură personalul că nu se vor face concedieri colective, Valentin Ștefan, noul director al Poștei Române, vrea să reducă numărul de angajați cu 797 de posturi. Media dării afară e de 160 de angajați pe lună, din cei 23.297 ai companiei. Salariații sunt nemulțumiți.

 

Liviu Dragnea anunță un nou partid. Ce s-a ales din partidele înființate de Victor Ponta, Mircea Geoana, Teodor Meleșcanu, Gabriel Oprea și Marian Vanghelie (G4Media)

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, eliberat condiționat pe 15 iunie din Penitenciarul Rahova, în urma deciziei Tribunalului Giurgiu, a anunțat duminică seara, la Realitatea Plus, că a fost înființat un nou partid, Alianța pentru Patrie. Dragnea a subliniat că partidul nu-i aparține și că a fost înființat de „patru oameni obișnuiți”, la inițiativa lui Codrin Ștefănescu.

Nu este pentru prima dată când foști membri PSD au astfel de inițiative, însă majoritatea au eșuat, arată analiza publicată de G4Media.

Printre ei se numără fostul premier Victor Ponta, fostul lider PSD Mircea Geoană, fostul ministrul al Apărării, Gabriel Oprea și fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie.

 

 
Revista presei românești - 20 septembrie 2021