Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


DNA investighează de ce a comandat guvernul 120 de milioane de vaccinuri (Curs de guvernare)

andrei-baciu-florin-citu-valeriu-gheorghita.jpg

România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, de peste șase ori populația rezidentă a țării.
Image source: 
site-ul Curs de guvernare

Loteria vaccinării, simbolul disperării (Adevărul) - Iohannis va merge la congresul PNL: Îl încurajez pe Florin să continue și să nu se teamă / Cine mai înțelege reacțiile lui Ludovic? (HotNews) - După 25 septembrie, acești doi cetățeni relaxați o să vă ceară, plini de morgă, să fiți responsabili (Republica) - Cât ne costă frauda City Insurance şi incompetenţa ASF: 500 mil. euro (Ziarul Financiar)

DNA investighează de ce a comandat guvernul 120 de milioane de vaccinuri (Curs de guvernare)

România a comandat, prin mecanismul european de achiziție, 120 de milioane de doze de vaccin anti-Covid. De peste șase ori populația rezidentă a României, adică suficiente pentru a imuniza de trei ori fiecare locuitor, inclusiv nou-născuții, cu câte două doze.

DNA a anunțat marți că are în lucru un dosar penal in rem, cu privire la faptă, în care nu a fost nominalizat deocamdată niciun suspect, modul de achiziție a vaccinurilor din România. Investigația a început de la sesizarea din oficiu a procurorilor.

Acuzația din dosarul DNA este de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

La anunțul DNA, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a reacționat pe contul său de Facebook și acuză că toate deciziile de achiziție de vaccinuri au fost luate de premierul Florin Cîțu, în pofida avertismentelor ministrului USR PLUS.

Achiziția vaccinurilor împotriva Covid-19 se face prin mecanismul european, cu reguli stricte și preț unic pentru toate statele membre, la cererea guvernelor naționale, care lansează o comandă fermă.

Întrebat de ce România a comandat 120 de milioane de doze, premierul Florin Cîțu nu a reușit să explice cum și cine a făcut estimarea necesarului, de ce a fost contractată această cantitate uriașă.

Pe larg, pe portalul Curs de guvernare.

 

Loteria vaccinării, simbolul disperării (Adevărul)

Premiile puse la bătaie de stat pentru a crește rata vaccinării anti-COVID vor avea un efect foarte lmitat, pentru că momentul oportun a fost ratat, atrag atenția specialiștii, care subliniază că, în acest moment, reprezintă doar o “măsură disperată”.

Loteria de vaccinare se va desfășura în perioada 1 octombrie – 31 decembrie și constă în 19 extrageri organizate în zilele de duminică/vineri pe parcursul a 14 săptămâni. La Loteria de Vaccinare se acordă 1.139 premii, în valoare totală de 15.000.000 lei.

 

Iohannis va merge la congresul PNL: Îl încurajez pe Florin să continue și să nu se teamă / Cine mai înțelege reacțiile lui Ludovic? (HotNews)

”Florin Cîțu nu are motive să demisioneze sau să fie demis", a spus marți Klaus Iohannis, aflat la New York, adăugând că actualul premier poate rămâne în funcție până la următoarele alegeri. Șeful statului a mai anunțat că va participa, sâmbătă, la Congresul PNL în care se alege președintele formațiunii. El a precizat că actuala criză guvernamentală se va tranșa după congresele PNL și USR PLUS.

 

După 25 septembrie, acești doi cetățeni relaxați o să vă ceară, plini de morgă, să fiți responsabili (Republica)

"A doua zi după Congresul PNL se termină vacanța", comentează jurnalistul Florin Negruțiu.

"Între 1 și 25 septembrie valul patru de covid a lovit puternic România. Numărul cazurilor de îmbolnăviri s-a triplat în această perioadă. În București și în marile orașe nu mai există niciun pat liber la terapie intensivă pentru bolnavii covid. În același timp, sute de centre de vaccinare s-au închis din lipsă de solicitanți. Urmărim zilnic „creșterea incidenței”, urmând ca într-o săptămână, două, să ajungem la 6 la mie, moment în care în România se vor închide școlile. Privim letargic drobul de sare cum ne cade în cap și nimeni nu e în stare să-și asume o decizie ca să preîntâmpine dezastrul".

"Între 1 și 25 septembrie, nici președintele, nici premierul nu au avut program de lucru cu publicul, fiind ocupați cu congresul de alegere a dlui Cîțu șef la PNL.

După 25 septembrie, când își vor fi văzut sacii în căruță, vor ieși în fața națiunii și ne vor cere plini de morgă responsabilitate. Ne vor cere să respectăm măsurile impuse de autorități, să ne ținem copiii închiși în case, să limităm deplasările, să avem grijă unii de alții pentru că doar împreună învingem pandemia. Și ne vor spune să avem încredere, fără ca nici măcar un mușchi să li se clintească pe față, fără nicio umbră de rușine că, timp de o lună, au dezertat din funcția publică pentru a-și rezolva o afacere privată de partid, de familie și de succesiune".

Integral aici.

 

Cât ne costă frauda City Insurance şi incompetenţa ASF: 500 mil. Euro (Ziarul Financiar)

Conform calculelor din cazul Astra şi Carpatica, unde daunele de acoperit de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) s-au ridicat la circa 90% din primele brute subscrise, în cazul falimentului City Insurance Fondul ar putea avea de acoperit circa 500 mil. Euro.

Clienţii români ai societăţilor de asigurare suportă şi vor suporta din banii lor fraudele de la Astra, Carpatica, City Insurance şi incompetenţa ASF, care a lăsat aceste companii să crească la dimenisuni de afaceri de sute de milioane de euro, cu toate că erau falimentare.

FGA a plătit cumulat până acum ăn contextul celor două companii falimentare, Astra și Carpatica, peste 900 mil. lei. Au mai rămas aproximativ 200 mil. lei de plată, adică în total 1,1 mld. Lei (220 milioane de euro), scrie Ziarul Financiar.