Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cîțu vs Orban: ce e mai bine pentru coaliție, guvern, președinte și PNL (Europa Liberă)

pnl.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Partidul Național Liberal

Valul 4 se înteţeşte constant, Guvernul înmoaie restricţiile (Adevărul) - Augustin Zegrean: Noile restricții decise de Guvern pentru nevaccinați sunt în afara Constituției (HotNews) - Campanie media de 150.000 de euro pentru protejarea populației de urs brun când acesta se plimbă deja nestingherit prin orașe (Economedia) - “Licitație cu cântec” pentru vioara lui George Enescu (Libertatea)

Valul 4 se înteţeşte constant, Guvernul înmoaie restricţiile (Adevărul)

Executivul a decis mărirea pragului de infectare cu noul coronavirus de la care se va aplica interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, cu toate că secţiile ATI gem de pacienţi cu COVID-19, iar zilnic se înregistrează peste 7.000 de noi infectări.

Astfel, cu toate că România are o rată mică de vaccinare, dar şi pe fondul unui număr extrem de mare de noi infectări zilnice, și cu toate că mai sunt libere numai 21 de paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, Guvernul a decis creşterea pragului incidenţei cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulaţiei persoanelor între orele 20.00-05.00, în afara locuinţei/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, de 4 la mia de locuitori, cum stabilea până acum HG din 17 septembrie, la 6 la mia de locuitori,.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, joi, 7.095 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 113 persoane au decedat. La ATI erau internaţi 1.067 de pacienţi cu COVID-19, numărul lor fiind în creştere. 244 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 16 dintre ei fiind trataţi la ATI.

Peste 350 de localităţi din România aveau, joi, rata de infectare cu SARS-CoV-2 egală sau mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori, pe această listă fiind 40 de localităţi în plus faţă de ziua precedentă. Dintre acestea, numărul oraşelor şi municipiilor a rămas acelaşi – 46.

Pe larg în Adevărul.

 

Augustin Zegrean: Noile restricții decise de Guvern pentru nevaccinați sunt în afara Constituției / Nu pot da o hotărâre de guvern cum vor ei (HotNews)

Ultimele măsuri decise de Guvern prin hotărâre fie că este vorba de introducerea certificatului verde COVID-19, fie permiterea circulației pentru persoanele vaccinate în cazul carantinei sunt în afara Constituției, a declarat pentru HotNews.ro, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. El precizează că Guvernul nu poate institui astfel de măsuri care afectează drepturi și libertăți fundamentale prin hotărâre de Guvern. Pentru așa ceva este nevoie de lege, a spus Zegrean.

„​Drepturile si libertățile fundamentale nu pot fi afectate decât prin lege. Scrie asta în Constituție, o spune și CEDO. În Constituție scrie clar: Guvernul prin hotărâre pune în aplicare legile. Nu poți sări calul când vrei. Nu pot da o hotărâre de guvern cum vor ei. Ba pot, dar atunci nu mai este stat de drept”, a declarat Augustin Zegrean.

În opinia sa, asistăm la „o lipsă totală de fermitate” și „se bat câmpii din toate părțile” și din acest motiv „lumea nu mai crede nimic”.

Săptămâna trecută Guvernul a decis prin HG limitarea accesului în restaurante sau la evenimente, dacă rata de infectare trece de 3 la mie, doar pe baza certificatului verde COVID-19 care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală.

Joi, guvernul a decis exceptarea de la măsura carantinei de noapte sau în localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie pentru persoanele vaccinate. Și această măsură a fost luată prin Hotărâre de Guvern.

 

Analiză | Cîțu vs Orban: ce e mai bine pentru coaliție, guvern, președinte și PNL (Europa Liberă)

Lupta pentru putere din PNL, soldată cu ruperea coaliției și ieșirea USR PLUS de la guvernare, parcurge șchiopătând ultimii pași. Florin Cîțu sau Ludovic Orban? O alegere de al cărei răspuns va depinde soarta partidului, a coaliției, guvernării și, probabil, chiar a alegerilor din 2024.

Susținut de președintele Klaus Iohannis prin declarații la scenă deschisă, avantajat de poziția de premier care îi permite să distribuie banii din buget primarilor, cu o apetență pentru autoritarism și neasumarea eșcurilor, cum este cazul campaniei de vaccinare, Florin Cîțu este avantajat în această cursă.

S-a lăudat cu asta în mai multe apariții publice, autointitulându-se „echipa câștigătoare”, iar recent a anunțat că 34 de filiale din 48 au votat moțiunea „România liberală” cu care se prezintă la congres. Alte 6 filiale au votat ambele moțiuni (și pe cea a lui Ludovic Orban - „Forța Dreptei”), deci Cîțu consideră că are de partea sa 40 de filiale.

Jocurile nu sunt însă făcute. Așadar, ce scenarii se întrevăd după congres?

Dacă Florin Cîțu devine președintele PNL înseamnă că va rămâne premier în continuare. Este limpede că în această situație refacerea coaliției este aproape exclusă. Cu USR rămas în opoziție, guvernul va fi unul minoritar PNL-UDMR, care va depinde de susținerea PSD, fie ea și informală. Este o formulă dezavantajoasă pentru guvern din perspectiva reformelor promise. Există în plus riscul de scindare a PNL.

În situația în care Ludovic Orban va ajunge președintele PNL, va ridica pretenții la funcția de premier, așa cum a anunțat deja că va face. Este unul dintre motivele pentru care Klaus Iohannis îl susține cu atâta fermitate pe Florin Cîțu.

Este însă foarte puțin probabil să obțină o nominalizare, mai ales în contextul în care în ultimele zile l-a atacat direct pe Iohannis, relațiile dintre ei fiind sub cota de avarie. Orban ar putea să aibă inteligența politică să facă un pas în lateral și să renunțe la aceste pretenții dacă vrea să deblocheze situația.

Integral pe pagina Europei Libere.

 

Campanie media de 150.000 de euro pentru protejarea populației de urs brun când acesta se plimbă deja nestingherit prin orașe (Economedia)

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marius Dracea, aflat în subordinea Ministerul Mediului, a lansat în SICAP o licitație pentru acordarea unui contract de 740.000 de lei pentru o campanie media care să anunțe demararea planului national de conservare a populației de urs brun.

Contractul presupune ca firma câștigătoare să se ocupe de toate direcțiile unei campanii complexe, online și offline, respectiv conferințe de presă, inserturi în presa scrisă națională și locală, site specializat și pagina de facebook, realizarea unui studio sociologic pe grupuri țintă, realizarea și distribuirea de spot-uri video și audio extrase dintr-un film documentar despre urs, care trebuie realizat șI el, de asemenea, notează Economedia.

În timp ce o instituție guvernamentală face campanie pentru conservarea populației de urs brun, acesta s-a înmulțit foarte mult și și-a pierdut teama față de om, ajungând nu numai aproape de comunități, ci chiar în ele.

Dacă Mediul nu știe câți urși trăiesc acum, față de 2016, are totuși datele privind apelurile la 112 care semnalează atacuri de urs sau prezențe de urs în comunități: 4.400 apeluri înregistrate de STS în 2021, față de 263, acum cinci ani.

 

“Licitație cu cântec” pentru vioara lui George Enescu (Libertatea)

Un om de afaceri a plătit 150.000 de euro pentru o vioară care a aparținut lui George Enescu și pentru partitura manuscris a operei „Oedipe”, scoase miercuri la vânzare de casa de licitații Historic, a anunțat organizatorul evenimentului, Cezar Florea. Numele cumpărătorului nu a fost făcut public.

Cele două obiecte s-au aflat în ultima lună în centrul unui scandal, după ce mai multe personalități au contestat în spațiul public autenticitatea lor. Artexim, instituția care organizează Festivalul George Enescu, a cerut Ministerului Administrației și Internelor (MAI) să verifice proveniența bunurilor și dacă scoaterea lor la licitație respectă cadrul legal.

 

 
Revista presei românești - 24 septembrie 2021