Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Portretul robot al viitorului premier (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Image source: 
spotmedia.ro

Azi începe imunizarea celor vaccinaţi cu primele două doze de ser împotriva COVID. Tot ce trebuie să ştii despre doza a treia de vaccin (Adevărul) - Documente/PNRR-ul României – aprobat oficial: datele esențiale (Curs de guvernare) - Cu ce se mai ocupă „APELE ROMÂNE”: o rezervație naturală va fi defrișată pentru a face loc unui baraj (Recorder)

Azi începe imunizarea celor vaccinaţi cu primele două doze de ser împotriva COVID. Tot ce trebuie să ştii despre doza a treia de vaccin (Adevărul)

Persoanele care au mai mult de şase luni de la vaccinarea anti-COVID-19 pot solicita, de astăzi, o nouă doză de ser pentru a-şi reface protecţia împotriva infectării. În general, noua doză este recomandată celor aflaţi în zona de risc, dar serul poate fi inoculat oricărei persoane doritoare, a anunţat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Administrarea acestei doze de rapel a fost autorizată în regim de urgenţă din cauza gravităţii valului 4 de pandemie care provoacă, zilnic, peste o sută de decese şi mii de infectări.

Oficial, „doza a treia este ferm recomandată” persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe. Este vorba de cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), de persoanele din centrele medico-sociale, dar şi de personalul medico-social şi din învăţământ. A treia doză se face numai cu vaccin ARN mesager, detaliază Adevărul.

 

Portretul robot al viitorului premier (SpotMedia)

"Principalul obstacol pentru recrearea unei majorități clar este Florin Cîţu personal. El ține România în loc", scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu, în condițiile în care PNL este un butoi de pulbere, iar USR PLUS dă toate semnalele că nu îl mai accepta pe Cîţu.

"În aceste condiții soluția pare una singură: un nou premier pentru refacerea PNL și a coaliției, premier care trebuie să întrunească o serie de condiții:

1.Este firesc, în logica politică, să fie din PNL, dar trebuie să fie un “independent” din PNL. Adică independent de ambele tabere, să nu fi avut o poziție în bătălia ultimei perioade, astfel încât niciuna dintre aripi să poată revendica victoria.

2.Să fie apropiat de președintele Iohannis, din două motive:

- în mod real, dl Iohannis este de sâmbăta președintele PNL, cu el trebuie să fie parteneriatul politic al premierului. Dl Cîţu nu prea va mai conta.

-schimbând un apropiat cu un alt apropiat, președintele nu își poate asuma să pară învins de USR PLUS.

3.Să fie acceptat de USR PLUS și UDMR, dar mai ales să fie un bun negociator, fără smuceli și țâfne, pentru că și refăcută, mai ales după criza de acum, coaliția va fi extrem de dificilă.

4.Să nu aibă cine știe ce ambiții politice personale sau ele să nu fie mai importante decât obiectivele posibil impopulare pe care le presupune reformarea României.

Daca îl va găsi, președintele Iohannis mai are o șansă să termine mandatul în picioare. Dacă va insista disperat cu Florin Cîţu, va sacrifica în primul rând șansele României despre care vorbea alături de şefa CE".

Comentariul integral, pe pagina SpotMedia.ro.

 

PNRR-ul României – aprobat oficial: datele esențiale (Curs de guvernare)

Comisia Europeană a aprobat luni Planul de redresare și reziliență al României (PNRR), care va fi finanțat cu 14,24 miliarde euro subvenții și alte 14,94 miliarde euro împrumuturi.

Planul României mai trebuie aprobat de Consiliul UE – o procedură care va fi finalizată în octombrie, în Ecofin. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit luni la București, în cadrul seriei de vizite NextGenerationEU, unde a prezentat evaluarea Comisiei pe documentul românesc. Ursula von der Leyen a fost primită de președintele Iohannis și s-a întâlnit cu premierul Cîțu.

Finanțarea oferită de Comisia Europeană – 29,18 miliarde euro – sprijină punerea în aplicare, până în 2026, a unor investiții susținute de România și a unor măsuri de reformă solicitate în mare parte de Comisie.

În total, PNRR conține 107 proiecte (investiții) și 64 de reforme, iar în calendarul de implementare sunt de bifat 507 obiective de parcurs și ținte.

Toate proiectele din PNRR trebuie să fie începute până la 31 decembrie 2023 și finalizate, împreună cu reformele, până la 31 decembrie 2026 pentru a putea absorbi toți banii alocați României.

Pe larg, pe portalul Curs de guvernare.

 

Cu ce se mai ocupă „APELE ROMÂNE”: o rezervație naturală va fi defrișată pentru a face loc unui baraj (Recorder)

Administrația Națională Apele Române (ANAR) este o instituție strategică a statului român și beneficiază de un buget anual de investiții de aproximativ 100 de milioane de euro. În ultimii ani, tot mai multe organizații de mediu au acuzat că, pentru a cheltui acești bani, ANAR deschide șantiere pe tot cuprinsul țării, fără a mai ține cont de normele europene privind protejarea ecosistemelor și a ariilor naturale.

Echipa Recorder a mers în județul Botoșani să documenteze una dintre aceste investiții controversate. La Zamostea, lângă Dorohoi, Apele Române pregătesc defrișarea unei păduri declarată rezervație naturală, cu scopul de a construi un baraj de acumulare.

Dacă proiectul respectă legile naționale și normele europene, cum justifică Apele Române necesitate aacestui baraj și dacă justificările lor stau în picioare puteți vedea în materialul video publicat de Recorder.

 
Revista presei românești - 28 septembrie 2021