Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O moţiune de cenzură gratuită. Ce va urma? (Ziarul Financiar)

guvern.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Ce nu s-a văzut la TV în ziua când Superman s-a prăbușit la moțiunea de cenzură (HotNews) - Val de critici pe Facebook, după ce Iohannis a anunţat convocarea partidelor la Cotroceni abia săptămâna viitoare (Libertatea) - Alegerile lui Klaus cel Mare (România Curată)

O moţiune de cenzură gratuită. Votul împotriva guvernului Cîţu a fost covârşitor: 60% dintre parlamentari au votat pentru căderea guvernului. Guvernul Cîţu a fost demis pentru că nu-l mai vrea USR pe Cîţu. Ce va urma? (Ziarul Financiar)

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să desemneze un nou prim-ministru care, într-o primă fază, nu poate fi Florin Cîţu. Dacă propunerea este respinsă de Parlament, atunci şeful statului face o altă pro­punere ce poate fi Florin Cîţu. Dacă şi aceasta cade, atunci este deschisă calea spre alegeri anticipate.

Demiterea guvernului nu este o sur­priză, era anticipată după ruperea coaliţiei PNL/USR/UDMR, doar că rar sunt ges­turile politice atât de lipsite de motivaţie. Preşe­dintele Iohannis nu a fost în ţară în zilele premergătoare demiterii guvernului, el a primit un premiu în Germania în aceste ultime săptămâni de criză, pentru haruri însemnate pe care nimeni nu i le-a observat acasă.

Viitorul guvern va fi unul liberal, a sus­ţinut în Parlament premierul demis, Florin Cîţu. Ceea ce arată că judecata, de la începutul crizei, a fost un guvern minoritar al PNL, cu susţinerea, pe puncte, a unor pro­iecte. Calculul este posibil. Vremurile sunt grele, opoziţia nu-şi frânge grumazul sub po­va­ra unor facturi împovărătoare, a unei in­flaţii de 7% şi nici a unei crize sanitare scă­pate de sub control. Aşa că-i va lăsa pe liberali să-şi rupe singuri gâtul, notează jurnalistul Iulian Anghel în Ziarul Financiar.

 

Ce nu s-a văzut la TV în ziua când Superman s-a prăbușit la moțiunea de cenzură (HotNews)

În timpul ședinței în care Guvernul Cîțu a picat cu un vot istoric la moțiunea de cenzură, un lider de partid s-a plimbat cu masca pe cap, un parlamentar PSD a venit îmbrăcat în strai popular, iar un senator-artist de la AUR a desenat caricaturi și a transmis un mesaj pentru Antena 3. În timp ce de la prezidiu o senatoare care cere României să iasă din UE a strigat că e „Xena, prințesa războinică”, un fost ministru al Transporturilor s-a uitat la clipuri video cu autostrăzi.

Dacă în discursuri mai toți s-au contrazis, tacit însă toată lumea a căzut de acord asupra unui aspect: bine că și-a revenit Facebook-ul înainte de ședință. În ziua în care Capitala a trecut de 10 la mie rată de infectare COVID, mulți parlamentari au considerat masca un accesoriu opțional și s-au bulucit în față să filmeze votul mai ceva ca peneliștii la congres.

Videoreportaj pe pagina HotNews.

 

Val de critici pe Facebook, după ce Iohannis a anunţat convocarea partidelor la Cotroceni abia săptămâna viitoare (Libertatea)

Klaus Iohannis a publicat, marți, pe pagina de Facebook, o parte din mesajul pe care l-a transmis și astăzi, 5 octombrie, în declarația de presă în care a anunţat, după demiterea Guvernului Cîțu, că va convoca partidele la Cotroceni abia săptămâna viitoare. Mii de oameni au reacționat la mesajul președintelui.

„Săptămâna viitoare? E ca şi cum ne arde casa şi ne gândim aşa că poate săptămâna viitoare vor fi şi pompierii pregătiţi, deci să-i sunăm atunci. În business, orice lider ar fi demis pentru o așa lentoare în managementul crizei”, a scris unul dintre internauți.

„Eu zic să convocați consultările după sărbătorile de iarnă. Așa nu își strică nimeni Crăciunul”, propune altcineva.

Mai multe în Libertatea.

 

Alegerile lui Klaus cel Mare (România Curată)

Klaus nu are de să fie supărat pe Useriștii de el selecționați ca să fie cei care sunt azi și nu cei cu caracter din societatea civilă (care au creat USR), de care s-a ferit cît a putut după ce fusese proclamat „președintele societății civile”. Că useriștii lui fac ce au văzut la el și a-i denunța pentru lipsă de caracter e grotesc.

Klaus are în față două alternative mari.

Unu, își asumă că a semănat conflict și lipsă de caracter și admite că a pierdut și că e responsabil pentru criza pe care o observă în sfîrșit (cît simț de observație). Și se apucă să facă ce mai poate, că oricum nu are decît două alternative serioase. Unu (1.1) vrea să mai salveze PNL pe care l-a făcut praf și actuala coaliție îi cere lui Ilie Bolojan să construiască o coaliție, dîndu-i mînă liberă. Și, doi (1.2) face un larg guvern de uniune națională, că fără să includem PSD nu o să avem majoritate pentru restricții reale, sau efort la vaccinare în două treimi din România unde au ei primari. Cine ar putea fi primul ministru la o asemenea uniune? Am o singură preferință : un doctor, care să nu fie certat nici cu PSD, nici cu PNL, nici cu UDMR sau USR și care să aibă ca sarcină principală politica sanitară. Exclus generali, please. Pe urmă mai vedem.

Doi, nu își asumă, ca să mai dea timp la ai lui să mai profite ce mai pot pe ultima sută de zile, vine din nou cu Cîțu și joacă la blat cu anticipatele. Caz în care va fi suspendat, în aplauzele noastre ale tuturor și Anca Dragu sau cine i-ar lua interimar locul pune un doctor care se ocupă de politica sanitară. Exclus generali, please.

Cum moare un român la șapte minute, avem, nu-i așa, tot timpul ca premiatul Klaus cel Mare să priceapă ce are de ales, mai scrie Alina Mungiu-Pippidi pe portalul România Curată.

 

 
Revista presei românești - 6 octombrie 2021