Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Estimp (Republica)

1.219 morți de COVID în primele șase zile din octombrie în România. Se poate ajunge la 10.000 lunar (Newsweek) - ANRE, acuzată că nu apără consumatorii (Libertatea) - PSD şi USR pun condiţii grele pentru susţinerea noului Guvern (Adevărul)

1.219 morți de COVID în primele șase zile din octombrie în România. Se poate ajunge la 10.000 lunar (Newsweek)

Numai în primele șase zile din octombrie, media zilnică a deceselor cauzate de COVID în România a fost de 203. Ziua de miercuri, însă, a venit cu un număr de 331 de morți, ceea ce indică o creștere rapidă. Dacă aceasta se menține, luna se poate încheia cu peste 10.000 de decese.

În cele 24 de ore care au precedat raportarea de miercuri, 6 octombrie a.c., au fost confirmate 14.744 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar 331 de oameni, între care un bebeluș și doi tineri de 18 și 19 ani, au murit. La ATI sunt internați 1.513 pacienți critici,

Sunt peste 14.500 de pacienți cu COVID, în spitale, între care 400 de copii.

 

Estimp (Republica)

„Guvernul n-a făcut ce trebuie ca românii să se vaccineze” nu e decât o frază bombastică în caftul politic, consideră gazetarul Cristian Tudor Popescu. Ce dracu să facă? Să le dea mici, bere, fasole cu ciolan, mai multe tombole și loterii? Să-i scarpine pe burtă? Atât guvernul Orban cât și guvernul Cîțu au comis tâmpenii cât cuprinde. Dar nu asta.

S-au adus vaccinuri suficiente pentru de câteva ori populația României. Toți specialiștii de vârf în boli infecțioase și medicină de urgență au explicat la televizor, de am ajuns eu doctor ascultându-i, de ce e vital vaccinul anticovid. A refuza vaccinul în aceste condiții e un gest care ține de joasa calitate umană a individului.

CTP atrage atenția asupra situației din școli.

Ministrul interimar al Educației anunță că în urma unei testări prin chestionare a intenției de vaccinare în rândul elevilor, 7,5% au răspuns DA, 15% sunt indeciși, iar 77,5%, adică 224.000 de elevi, NU. Răspuns – NU. Estimp, numărul de infectați, de internați ATI, de morți bat toate recordurile. Estimp, elevii se contaminează cu miile, 4.500 în ultima săptămână, mor copii și adolescenți.

Chestionarele au fost completate de părinți. Ei au hotărât, deși există elevi mai informați și mai conștienți decât genitorii lor, care ar fi vrut să se vaccineze. Acești adulți le injectează în cap copiilor un virus mai periculos decât corona, de care nu vor scăpa toată viața.

Estimp, primarul Iașiului anunță că năvala pelerinilor la moaștele Sf. Parascheva va fi primită cu brațele deschise, fără certificat verde, fără carantină de noapte. „Ca să nu fim ipocriți”, zice liberalul pesedist Chirica.

Estimp, formațiunea tumorală AUR crește.

 

PSD şi USR pun condiţii grele pentru susţinerea noului Guvern: creşteri de salarii, pensii şi alocaţii vs. modificarea noului PNDL şi depolitizarea CA-urilor (Adevărul)

PNL, adică formaţiunea aşteptată să înceapă negocierile pentru formarea unui nou Guvern, este prins în aceste zile între două „oferte” politice de colaborare care îi vor pune pe liberali în situaţii dificile, oricare ar fi alegerea partidului condus de Florin Cîţu. Pentru că atât PSD, cât şi USR sunt dispuse să vină la masa discuţiilor cu revendicări care fie aruncă bugetul ţării în aer, fie lovesc direct în baza partidului. În primul rând, social-democraţii pledează pentru un „guvern de specialişti”, însă şi acesta ar trebui să-şi asume mai multe măsuri. Iar o parte dintre aceste măsuri ar însemna asumarea unor creşteri substanţiale ale salariului minim, ale alocaţiilor şi pensiilor. Practic, condiţiile PSD ar pune bugetul ţării pe butuci, mai ales că unele creşteri ar trebui să fie de la 1 noiembrie, adică din scurt.

În schimb, USR a enunţat două condiţii esenţiale pentru susţinerea noului Guvern. Prima este ca propunerea PNL să nu fie Florin Cîţu, iar a doua, un calendar asumat de reforme.

Surse din USR au precizat pentru „Adevărul” că formaţiunea va cere accelerarea reformelor în Justiţie, depolitizarea din consiliile de administraţie ale companiilor şi organizarea de concursuri, pentru a nu mai fi puşi oameni pe criterii politice, şi amendarea Programului de Investiţii „Anghel Saligny”, pentru a creşte transparentizarea alocărilor de bani.

 

ANRE, acuzată că nu apără consumatorii (Libertatea)

Un client afectat de creșterile masive de tarife la electricitate și gaze naturale s-a plâns Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), criticând faptul că prețurile i-au fost majorate în timpul derulării contractului, deși i se promiseseră că sunt fixe pentru 12 luni. Răspunsul ANRE l-a dezamăgit și se simte în continuare păcălit.

După aproape o lună, de la înregistrarea plângerii, ANRE i-a răspuns că, dacă furnizorul l-a notificat de modificare, atunci schimbarea prețurilor este permisă și că are 21 de zile la dispoziție să își schimbe furnizorul, dacă nu este mulțumit de condiții.

 
Revista presei românești - 7 octombrie 2021