Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Oamenii mor, politicienii se joacă de-a guvernarea (Adevărul)

spital_covid.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Ro Vaccinare

Fostul ministru USR Ioana Mihăilă recunoaște pentru presa de afară că tot Guvernul, inclusiv ea, a greșit nepregătind valul 4 (Libertatea) - Creşterile de salarii, anulate de inflaţie pentru prima dată în ultimii 10 ani (Ziarul Financiar) - Clanul Marelui Alb (Recorder) - Rădoi fierbe, FRF doarme (Gazeta Sporturilor)

Oamenii mor, politicienii se joacă de-a guvernarea (Adevărul)

Cel mai negru bilanț al pandemiei s-a înregistrat ieri: 16.743 de îmbolnăviri și 442 de morți. Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, avertizează că toate spitalele sunt colmatate și că întreaga lume medicală operează acum în condiții de front. Într-o lume mult mai bună, cea politică, joaca continuă: învestirea unui nou guvern sub conducerea lui Dacian Cioloș pare a fi sortită eșecului, pentru că singura formațiune care îl susține este USR. Principalii actori care trebuie să asigure stabilitatea țării par mai degrabă preocupați să își plătească polițe decât să gestioneze crizele.

 

Fostul ministru USR Ioana Mihăilă recunoaște pentru presa de afară că tot Guvernul, inclusiv ea, a greșit nepregătind valul 4 (Libertatea)

Recent deținătoare a portofoliului Sănătății, Mihăilă a spus pentru site-ul Politico.eu că nu trebuie îndreptată vina doar către scepticismul popular pentru vaccinare, ci și spre guvern. S-a inclus și pe ea: „Pentru că am relaxat prea repede mesajul nostru despre cât de necesar este vaccinul”.

Politicianul Ioana Mihăilă, expertul Răzvan Cherecheș, ambii din România, Vanya Rangelova, epidemiolog din Bulgaria, și Ramunė Kalėdienė, decanul Facultății de Medicină din Vilnius, sunt printre cei care au încercat să explice de ce țările lor au avut „O vară pierdută”, așa cum își intitulează site-ul Politico.eu articolul despre numărul dureros de morți înregistrat marți, 12 octombrie, de câteva țări din estul Europei.

Mihăilă, fost ministru al sănătății din partea USR în guvernul Cîțu, a spus că „cea mai bună pregătire pentru valul 4 ar fi fost o campanie eficientă de vaccinare”, scrie Libertatea.

 

Furtuna perfectă: Creşterile de salarii, anulate de inflaţie pentru prima dată în ultimii 10 ani. Salariul mediu pe economie a crescut cu 6,4% în ultimul an, dar inflaţia de 6,3% din august anulează beneficiile majorărilor de salarii (Ziarul Financiar)

În ritmul actual de creştere a pre­ţurilor şi al scăderii puterii de cum­părare, cei 5 milioane de an­ga­jaţi români ar putea avea, pentru prima dată, creşteri sala­ria­le negative în 2022.

Salariul mediu din România a ajuns la valoarea de aproape 3.500 de lei net în luna au­gust a acestui an, în creştere cu 6,4% faţă de perioada similară a anului trecut, însă be­neficiile majorărilor salariale au fost anu­late de inflaţia de 6,3%, arată datele Ins­titutului Naţional de Statistică. Pentru pri­ma dată din 2011 încoace – anul în care s-au resimţit cel mai tare efectele crizei fi­nanciare din 2008 pe piaţa muncii – în 2021 eco­nomia ar putea înregistra un nivel al in­flaţiei mai mare decât cel al creşterilor de salarii.

Bugetele de salarii de anul viitor vor include o serie de majorări salariale, doar că o previziune privind evoluţia salariilor este greu de făcut din cauza schimbărilor aduse de pandemie.

Mai multe în ziarul de business.

 

Clanul Marelui Alb (Recorder)

Biserica Ortodoxă este una dintre cele mai puternice și mai influente organizații din România. O instituție care, în contrast cu misiunea sa spirituală, și-a construit un adevărat imperiu financiar ale cărui mecanisme de funcționare rămân în mare parte necunoscute pentru muritorii de rând și pentru instituțiile de control ale statului.

Asta deși o parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei alocați numai pentru bisericile din București, de la Guvern și din bugetul Capitalei, în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel.

După mai multe încercări în care Biserica a refuzat să răspundă la orice întrebare legată de felul în care administrează fondurile publice, reporterul Recorder a decis să se infiltreze în interiorul sistemului folosind o identitate ascunsă.

La capătul a opt luni de documentare, a descoperit o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici. Toată acestea rețea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, pe care oamenii săi îl numesc Marele Alb.

 

Rădoi fierbe, FRF doarme (Gazeta Sporturilor)

Selecționerul a șocat la finalul meciului cu Armenia. Deranjat că nu i s-a propus o prelungire a contractului, el a anunțat că pleacă de pe banca naționalei înaintea meciurilor de baraj pentru CM În plină criză, șefii Federației, în frunte cu Burleanu, au ales să stea ascunși, fără reacție, toată ziua de ieri.

Ce spun vocile importante ale Gazetei despre scandalul momentului citiți în ziar.

 
Revista presei românești - 13 octombrie 2021