Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cel mai mare succes posibil al lui Dacian Cioloș. Schimbarea de ton (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Image source: 
spotmedia.ro

Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: Este un moment absolut critic. Carantina este obligatorie în Bucureşti şi Ilfov (Adevărul) - România plânge după bani, dar Vama Veche este paradisul „la negru“ (Ziarul Financiar) - TOP 5 comori arhitecturale ascunse ale Bucureștiului (Buletin de București)

Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: Este un moment absolut critic. Carantina este obligatorie în Bucureşti şi Ilfov (Adevărul)

România a înregistrat în ultimele zile recorduri negative absolute la decesele de COVID-19. În Bucureşti şi în judeţul Ilfov, rata de incidenţă a depăşit 15 la mia de locuitori. Preşedintele Societăţii de Epidemiologie atrage atenţia că incidenţa a depăşit de mult cota la care erau obligatoriu de luat măsuri.

Este un moment absolut critic, nu neapărat din cauza incidenţei, ci pentru că înregistrăm 400 de decese zilnic. În Bucureşti şi Ilfov s-a depăşit de ceva vreme gradul de incidenţă de la care era necesară carantinarea. Ştiu, nu este uşor să impui o astfel de măsură incomodă pe fondul gradului de complianţă al populaţiei şi într-o zonă în care activităţile economice, politice şi culturale au o asemenea intensitate. Dar este obligatorie”, a atras atenţia Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

În acest context trebuie spus că o analiză a Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei arată că instituirea carantinei are efecte în majoritatea localităţilor unde a fost aplicată. Primele semne de îmbunătăţire a situaţiei apar cam din ziua a zecea. Cele mai multe, însă, după trei săptămâni, scrie Adevărul.

Cifrele mari l-au determinat pe cercetătorul Octavian Jurma să atragă atenţia că niciun sistem sanitar nu poate rezista mult timp sub presiunea unei astfel de incidenţe cum este cea de la noi. „Din păcate, dincolo de un prag de 6.000 de cazuri oficiale, spitalele şi secţiile COVID-19 din România sunt copleşite şi se depăşeşte pragul de 1.500 de internări la ATI aşa cum am văzut în valul 3. Asta înseamnă că până nu revenim sub 6.000 de cazuri pe zi, presiunea pe spitale nu va scădea suficient pentru a putea să îşi reia o activitate cât de cât normală într-o stare de criză gravă”, consideră Jurma.

 

Cel mai mare succes posibil al lui Dacian Cioloș. Schimbarea de ton (SpotMedia)

"Între optimismul la care e obligat dl Cioloș din actuala poziție și Florin Cîțu, flașneta blocată pe punctajul recitat obsesiv de toți liberalii, cea mai credibilă și relevantă descriere a discuției de miercuri a liderilor fostei coaliții este a lui Kelemen Hunor", scrie Ioana Ene Dogioiu. "Liderul UDMR a descris o discuție sinceră, iar sinceritatea, spune domnia sa, implică și durere. A descris o lipsă de încredere, dar a subliniat că nu exista un blocaj:

„Eu sper că fiecare mai lasă din orgoliile prezentate și în dreapta, și în stânga. Nu mai putem schimba nici votul de la moțiune, nici alăturarea cu AUR, dar putem schimba ziua de mâine. Oricine, dacă lipsește din această formulă de 3 + 1 (PNL, USR, UDMR + minoritățile naționale), coaliția din decembrie nu mai funcționează. Dl Cioloș astăzi nu a avut succes, dar mai sunt câteva zile”.

Ce succes ar putea avea dl Cioloș?

Nu să formeze un guvern. Un guvern minoritar Cioloș este foarte improbabil.

Deci cel mai realist succes ar fi ca aceste discuții să ducă la refacerea coaliției și de aici la instalarea unui guvern condus, cel mai probabil, de un alt liberal, care nu mai poate fi Florin Cîțu.

Altă soluție de guvernare nu există, este ceea ce admit pe diferite tonuri liderii celor 3 partide. Și dacă ea nu va fi aplicată, costul politic va pica pe toți, fără excepție".

Continuarea pe SpotMedia.

 

România plânge după bani, dar Vama Veche este paradisul „la negru“ (Ziarul Financiar)

Turismul din Vama Veche – 2 Mai generează oficial doar 12 mil. lei într-un an, cât un chioşc din Capitală. Bilanţul sezonului estival 2021 arată o medie de 70 de turişti pe zi şi încasări totale din turism de 2.000 de euro pe zi în Vama Veche.

Oficial, în acest sezon estival (mai-august) au ajuns doar 8.900 de turişti în unităţile de cazare din Vama Veche şi 2 Mai, potrivit INS.

„Cifrele oficiale din turism nu sunt cifre reale“, a spus pentru ZF Corina Martin, pre­şe­dintele Federaţiei Asociaţiilor de Pro­mo­vare Turistică din România (FAPT). Ea mai precizează că în continuare foarte multe unităţi turistice nu sunt autorizate, nimeni nu îi obligă pe proprietarii de unităţi de cazare să raporteze numărul de turişti.

Pe datele de la Institutul Naţional de Sta­tistică se bazează însă şi estimările Fis­cului când se face comparaţia între încasările reale de TVA şi cele potenţiale.

De unde încasări din TVA dacă statul numără doar 8.900 de turişti în Vama Veche şi 2 Mai în perioada mai-august anul acesta? România a rămas campioana Uniunii Euro­pene la evaziune fiscală la TVA, statul ro­mân a pierdut 3,3% din PIB în 2018 din ne­încasarea de TVA.

Oficialii ANAF nu au răspuns la solicitarea ZF.

 

TOP 5 comori arhitecturale ascunse ale Bucureștiului (Buletin de București)

Șterse din memoria colectivă a orașului, multe dintre clădirile care odinioară reprezentau repere pentru locuitorii Capitalei au ajuns astăzi nu numai să fie uitate, ci sunt și complet abandonate din diverse motive.

Adevărate bijuterii arhitectonice, imaginate pe zeci de planșe de arhitecți vizionari și construite de meșteri iscusiți, imobilele, în timpul puțin rămas până la iminenta prăbușire, încă își așteaptă gloria de altădată.

Casa Dimitrie Petrescu. Situată pe Calea Griviței 115-117 colț cu strada Berzei, poartă numele lui Dimitrie Petrescu (1853-1929), fost ucenic la Casa Capșa, ajuns ulterior unul dintre cei mai cunoscuți negustori ai Capitalei. Casa, construită pe o suprafață de 2000 mp, cu 30 de camere și 8 băi, a scăpat de demolările din 2013, când buldozerele au făcut loc pentru lărgirea bulevardului Berzei – Buzeşti.

Despre Moara lui Assan (sau ce a mai rămas din ea), Cinema Marconi, piscina cu valuri a hotelului Lido și casa Slătineanu, citiți mai multe pe portalul Buletin de București.

 
Revista presei românești - 14 octombrie 2021