Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


USR donează timp PNL. Defilarea pe podium (SpotMedia)

OMS anunţă că situaţia din România e devastatoare şi bagă autorităţile în şedinţă (Adevărul) - Costurile COVID: 1.000 de lei pentru o formă ușoară, 10.000 de euro pentru fiecare pacient la ATI (Newsweek) - SURSE: Liderii PNL au discutat despre eventualitatea alegerilor anticipate. Liberalii ar pune pe liste toate numele grele ale partidului (G4Media) - Ministerul Finanţelor calculează cât ar câştiga din eliminarea unor facilităţi fiscale. Statul pierde 600 mil. euro pe an din facilităţile acordate IT-iştilor şi constructorilor (Ziarul Financiar)

OMS anunţă că situaţia din România e devastatoare şi bagă autorităţile în şedinţă (Adevărul)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră situaţia pandemiei din România ca fiind una devastatoare și se implică pentru impulsionarea vaccinării și pentru aprovizionarea cu medicamente. În acelaşi timp, autorităţile de la Bucureşti au hotărât că nu este cazul să ia măsuri mai dure pentru oprirea răspândirii virusului deşi recunosc că suntem în situaţie de dezastru. Experţii în sănătate publică critică dur măsura de a nu carantina zona metropolitană a Bucureştiului deşi acest lucru a fost cerut oficial.

„Această pandemie se combate prin două metode principale – izolarea şi vaccinarea. Noi nu avem nici vaccinare îndeajuns, dar nu avem nici izolare. Practic, dăm frâu liber pandemiei, nu facem nimic pentru stabilizarea şi, mai apoi, diminuarea ei”, a precizat profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, pentru „Adevărul”.

La rândul său, psihiatrul Gabriel Diaconu este chiar mai dur cu decizia de a nu impune carantina şi nu se fereşte să acuze guvernul de crimă. „Medical, se impune carantinarea acelor zone unde focul infecţiei arde mai tare. Degeaba ieşi tu, premier, să susţii că nu vei impune carantinarea. E ca şi cum ai pronunţa o sentinţă la moarte pentru sute, mii de oameni. Este o decizie care, prin sine, încalcă dreptul fundamental la viaţă al populaţiei. Este iresponsabil. Este criminal. Nemaivorbind că, odată atins potenţialul de îngrijire al grav-bolnavilor, cei care vin din urmă se vor stinge în aşteptare. Şi ei au dreptul constituţional la sănătate, la îngrijiri medicale. Nu sunt mai puţin cetăţeni”, spune medicul într-o postare pe Facebook.

 

Costurile COVID: 1.000 de lei pentru o formă ușoară, 10.000 de euro pentru fiecare pacient la ATI (Newsweek)

Doi medici români au comparat care sunt costurile pentru administrarea unui vaccin anti COVID-19 și a tratamentului în formele ușoare ale bolii și în cazul unui pacient care ajunge la ATI în stare gravă. Diferența este de 45 de ori mai mare pentru salvarea unui bolnav de COVID-19 care a intrat la Terapie Intensivă.

„+90% din cei care ajung în spital sunt nevaccinați. Ca să aibă grijă de ei, statul cheltuie sume uriașe. Vorbesc de spitalizare, oxigen, perfuzii, ventilație, tratamente cu anticorpi, tratamente biologice, tratamente antivirale, terapii ale durerii etc.

O internare la ATI pe două săptămâni poate sări de 45.000 de lei. Vaccinul costă 80-100 de lei. Pe stat îl costă, nu pe om. Pentru om e gratis”, a arătat dr. Vasi Rădulescu, medic specialist internist, autor de cărți care popularizează educația pentru sănătate în rândul adulților și copiilor.

„Sigur, vaccinul nu e perfect. Dar cifrele nu mint niciodată. Doar în Franța au făcut un studiu pe 22 de milioane de oameni, rezultând clar rolul vaccinurilor în controlul pandemiei. E clar pentru oamenii care au mintea deschisă, nu pentru cei care au convingeri.

Forma uşoară de COVID-19, cu pacientul la domiciliu, la care se administrează doar C, D, Zn, paracetamol sau Ibuprofen costă circa 300 lei, a menționat Mugur Adrian, fost medic rezident Radiologie-Imagistica Medicala la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti - SUUB.

„Mai punem costul concediului medical (să zicem 1.000 lei pe 2 saptămână, salariu mediu), ajungem la cca. 1.300lei/caz foarte uşor.

Pentru o zi de spitalizare în AŢI costul este de cca. 1.000€/bolnav/zi. Pentru un internat la infecţioase se cheltuie 1.800 lei/zi/bolnav. Acesta stă aproximativ 7 zile (eu ştiu pacienţi care au stat 3-4 săptămâni). Egal 12.600 lei + concediu medical o lună (că mai sta încă 2 sapt minim în concediu medical acasă), adică în total 14.600 lei.

Dacă stă la ATI 1.000€/zi x 10 = 10.000 euro + 14 zile pe infecţioase. Presiunea pe buget va fi uriaşă. Ţinând cont că în ATI ajung 91% nevaccinaţi, calculaţi voi cât costă, de fapt, nevaccinarea”, a menționat dr. Mugur Adrian.

 

USR donează timp PNL. Defilarea pe podium (SpotMedia)

„USR a făcut un guvern și un program de guvernare pentru mulțumirea nucleului dur de simpatizanți. Așa arată și echipa ((cu excepția Culturii și a Educației, care au provocat serioase obiecții în zona educată a electoratului), și programul de guvernare.

Măsurile propuse în program sunt foarte ferme, ceea ce desigur că e de dorit în aceste condiții de pandemie, dar cu riscuri de neconstituționalitate. De exemplu, să desfaci contractul de muncă al celor fără ceritificat verde.

Și în restul domeniilor USR punctează masurile așteptate de electoratul propriu, dar în anumite cazuri este vorba de chestiuni irealizabile. De exemplu, când ești cu deficitul în aer și sistemul sanitar drenat de resurse, chiar nu e momentul pentru taxe zero pe salariul minim.

După cum a promite să desființezi SIIJ în varianta maximală a Guvernului înseamnă să servești CCR o pasă numai bună pentru o nouă motivare de întărire a secției, deci de prelungire a vieții acestei tumori din justiție.

A lua în calcul reacția CCR la un proiect nu înseamnă drobul de sare, ci înseamnă să nu te duci în calea ursului, după ce ai primit alerta pe telefon. Dar cum USR știe că proiectul acesta nu va ajunge niciodată până la faza să fie sesizat la CCR, nu doare pe nimeni mâna să-l pună pe hârtie.

Deci, una peste alta, USR face o defilare pe podium pentru propriul electorat, căruia vrea să îi arate ce ar face dacă ar putea, cu cine ar face dacă ar putea și cât de hotărât și responsabil este. Plus o demonstrație de confirmare ca președinte USR a dlui Cioloș, dar și de consolidare a profilului de prezidențiabil.

Ceea ce până la un punct e legitim, mai ales după acuzațiile repetate de iresponsabilitate din partea PNL. Și punctul acela este trimiterea programului și a echipei în Parlament.

Are acest guvern vreo șansă reala să fie învestit? În mod evident, nu. Pentru că PNL nu are suficient creier politic încât să înțeleagă că acest guvern l-ar salva pe termen lung”, scrie Ioana Ene Dogioiu.

Integral, pe SpotMedia.

 

SURSE: Liderii PNL au discutat despre eventualitatea alegerilor anticipate. Liberalii ar pune pe liste toate numele grele ale partidului (G4Media)

Liderii PNL au discutat duminică seară într-o ședință restrânsă despre posibilitatea declanșării alegerilor anticipate, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale.

Liberalii au luat în calcul un asemenea deznodământ al crizei în cazul în care guvernul Cioloș va pica în Parlament, iar o eventuală nominalizare a lui Florin Cîțu ca premier ar face ca și guvernul Cîțu 2 să nu treacă de votul Parlamentului.

O eventuală listă de candidați la parlamentare ar urma să includă numele grele ale partidului: toți europarlamentarii, cei mai credibili primari și președinți de consilii județene, potrivit surselor G4Media.ro.

 

Ministerul Finanţelor calculează cât ar câştiga din eliminarea unor facilităţi fiscale. Statul pierde 600 mil. euro pe an din facilităţile acordate IT-iştilor şi constructorilor (Ziarul Financiar)

Aproape 680.000 de angajaţi din construcţii, IT şi cercetare ar putea rămâne fără scutirea de impozit pe venit, ceea ce ar aduce un surplus de 600 mil. euro la bugetul de stat doar din impozitul pe venit, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, citate de ZF.

Datele Finanţelor arată că în luna august a acestui an, peste 570.000 de angajaţi din construcţii, aproape 97.000 de angajaţi din IT şi 8.200 de angajaţi din cercetare figurau ca fiind scutiţi de impozitul pe venit (de 10%). Eliminarea acestor facilităţi ar aduce bugetului de stat un surplus de 600 de milioane de euro pe an.

 

 
Revista presei românești - 18 octombrie 2021