Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis, în vacanță. Cine l-a indus în eroare pe președinte? (SpotMedia)

Ziua 50 a crizei politice: Cioloș, misiune imposibilă în parlament. Va face Cîțu pasul înapoi? (HotNews) - Procurorul general al României despre zădărnicirea combaterii bolilor: „Noi nu ne facem meseria uitându-ne la televizor, după ce-a mai spus un arhiepiscop sau un altul” (PressOne) - Corneliu Porumboiu despre dosarul DIICOT: Prejudiciul invocat de procurori e de 26.555 lei, din 2014 / Acuzațiile care mi se aduc nu sunt adevărate (G4Media)

Klaus Iohannis, în vacanță. Cine l-a indus în eroare pe președinte? (SpotMedia)

Jurnalista Magda Grădinaru comentează declarațiile de aseară ale președintelui.

"Într-o punere în scenă ipocrită, cu mască și cu o intonație sacadată, voit pedagogică, Klaus Iohannis a anunțat că nu știe cum s-a ajuns aici.

Sunt cel puțin cinci disonanțe:

Klaus Iohannis este cel care a anunțat că vaccinarea a fost un succes, pandemia a fost învinsă. Ce a obținut președintele astfel a fost un avans pentru pandemie, pentru morțile de astăzi.

Klaus Iohannis a fost cel care a legitimat, în plin Val 4 și când deja se murea mult, un Congres PNL cu 5.000 de oameni într-o sală, și unde nici măcar certificatul de vaccinare nu a fost cerut tuturor la intrare.

Klaus Iohannis este cel care, în dispreț față de medici, s-a prezentat la o lansare pe un teren de golf, îmbrăcat publicitar și îndemnându-ne pe toți să practicăm golful. Când el vorbea, în spital se murea.

Klaus Iohannis este cel care a împins țara în criză guvernamentală, din calcule personale, și care nu și-a exercitat rolul constituțional de mediator. Nu a mediat între partide, ci a încercat, politicianist, să mai servească o lecție de umilire USR-ului, nominalizându-l pe Dacian Cioloș.

Klaus Iohannis este președinte. Faptul că președintele nu a știut ce știau medici, epidemiologi, lideri europeni, OMS și mulți români este o gravă vulnerabilitate a instituției prezidențiale. A fost președintele mințit, dus în eroare? De cine? De prim-ministrul său, de consilieri, de veșnicele Servicii? Și-a băgat PSD coada? De ce nu a știut președintele Iohannis că țara trece printr-o catastrofă?

OMS își trimite un reprezentant la București, Institutul Max-Plank din Germania încearcă să explice într-un studiu ce merge prost în Bulgaria și România, de ce cetățenii refuză vaccinul, Franța nu mai primește români nevaccinați și cu un test mai vechi de 24 de ore, iar în cancelariile europene se vorbește despre tragedia României în fața unor politicieni care au sacrificat atâtea vieți, o țară, pentru un scop atât de mărunt: să pună mâinile pe un partid, PNL.

Ce se mai poate salva din România se va salva, pentru că România e parte a Uniunii Europene.

Miercuri, cu acrobații ipocrite, președintele și specialiștii chemați de el la Cotroceni vor găsi un concept de restricții care să nu pomenească termenul "lockdown".

Temporizarea aceasta arată că marți seară președintele nu a ieșit din tăcerea suverană din grijă pentru români, ci pentru a-l avertiza pe Florin Cîțu și pe cei de lângă el că nu mai poate fi protejat".

Integral pe SpotMedia.

 

Ziua 50 a crizei politice: Cioloș, misiune imposibilă în parlament. Va face Cîțu pasul înapoi? Tot ce știm până acum (HotNews)

​​Sunt 50 de zile* de când România este în criză guvernamentală, care se suprapune peste dramatica criză sanitară. Dacian Cioloș vine azi în plenul parlamentului pentru a cere votul de învestitură pentru un guvern USR, o misiune imposibilă de vreme ce se bazează doar pe cele 80 de voturi ale propriului partid. După ce momentul va fi consumat, iar guvernul nu va primi votul de învestitură, președintele Klaus Iohannis ar trebui să convoace din nou partidele la Cotroceni pentru desemnarea unui nou prim-ministru.

USR a anunțat că nu se va întoarce la masa discuțiilor cu actualul premier, iar o susținere din partea PSD i-ar va vulnerabiliza și mai tare pe liberali, care oricum se rostogolesc pe toboganul sondajelor.

Florin Cîțu susține că nu va face niciun pas înapoi, având o decizie a partidului în favoarea sa. Au apărut informații însă că președintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut premierului să se retragă. Apropiați ai lui Florin Cîțu vorbesc însă de analize atente pentru a face ce e mai bine „pentru țară și pentru partid”, notează HotNews.

 

Covidrama României(Adevărul)

În timp ce România este îngenuncheată de COVID-19, senatoarea Diana Șoșoacă face circ în spitale și îi trage pe angajații acestora la răspundere fără motiv.

Specialiștii spun că parlamentarul vânează senzaționalul, lumina reflectoarelor, cățărându-se pe cadavrele celor răpuși de coronavirus.

 

Procurorul general al României despre zădărnicirea combaterii bolilor: „Noi nu ne facem meseria uitându-ne la televizor, după ce-a mai spus un arhiepiscop sau un altul” (PressOne)

Procurorul general al României anunță la PressOne că a formulat o propunere către ministerul Justiției, la care s-ar fi lucrat toată vara și prin care ar putea fi sancționate derapajele, propagarea de informații false în pandemie sau instigările, după model francez. Ulterior Gabriela Scutea revine și precizează că documentul este încă în lucrui, nu a plecat de fapt din birouri către ministerul Justiției, „pentru că un funcționar a avut Covid”.

Gabriela Scutea reclamă și o presiune publică, făcută în special de presa care ar urmări să obțină decizii imediate. Primele decese provocate de Covid-19 în România au fost însă înregistrate în 22 martie 2020 și de atunci dezinformarea și mesajele manipulatoare au crescut în intensitate odată cu pandemia încă în desfășurare, scrie PressOne.

 

Corneliu Porumboiu despre dosarul DIICOT: Prejudiciul invocat de procurori e de 26.555 lei, din 2014 / Acuzațiile care mi se aduc nu sunt adevărate (G4Media)

Regizorul Corneliu Porumboiu arată într-un comunicat de presă că prejudiciul invocat de procurorii DIICOT în dosarul de presupusă evaziune fiscală este de doar 26.555 de lei și ar proveni din relația dintre firma sa cu un singur furnizor, derulată în anul 2014.

Porumboiu a spus că ”niciuna dintre acuzațiile care mi se aduc mie sau societății mele nu sunt adevărate iar documentele care atestă netemeinicia acuzațiilor vor fi prezentate în cadrul contestațiilor pe care urmează să le formulez”.

În plus, regizorul arată că ”este regretabil că, deși dosarul penal este format în anul 2016 și privește raporturi contractuale din 2014, niciodată până la punerea mea sub acuzare din data de 18.10.2021 nu mi s-a solicitat vreo lămurire privind raporturile contractuale vizate”.

Regizorul Corneliu Porumboiu și producătorul de film Ada Solomon au fost aduși luni la DIICOT și puși sub acuzare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Dosarul penal privește circa o sută de persoane și firme, printre care și casele de film Pro Cinema și Castel Film. Procurorii DIICOT susțin că firmele și persoanele implicate ar fi apelat la firme fantomă pentru a-și reduce TVA-ul şi impozitul pe profit.

Spre exemplu, în cazul Adei Solomon ar fi vorba de două facturi considerate false, una de 2000 de lei şi alta de 200 de lei.

Producătorul de film Ada Solomon şi regizorul Corneliu Porumboiu sunt reprezentanţi ai noului val al cinematografiei române, care a câştigat premii naţionale şi internaţionale, reamintește G4Media.

 

 
Revista presei românești - 20 octombrie 2021