Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nepăsarea şi trufia clasei politice îngenunchează România. Criza se amplifică (Ziarul Financiar)

Preşedintele unui stat eşuat (Contributors) - Curioasa transformare a episcopului Ambrozie al Giurgiului. Anul trecut a făcut Covid și critica teoriile conspiraționiste, acum le cere credincioșilor să nu se grăbească la vaccin (G4Media) - De ce tace Patriarhul (Republica)

Noile restricții anunțate de Iohannis (HotNews)

Toți elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni, accesul la majoritatea activităților va fi permis doar în baza certificatului verde COVID, va fi instituită carantina de noapte, excepție făcând persoanele vaccinate, iar masca va deveni obligatorie. Noile restricții vor intra în vigoare în România de luni, fiind anunțate miercuri seară de către președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a spus că acestea sunt doar câteva exemple, el spunând că restricțiile vor fi stabilite concret de către guvern cel târziu până vineri, iar de luni vor fi aplicate.

Președintele a făcut un nou apel către oameni să se vaccineze, spunând că aceasta este soluția pentru a scăpa de pandemie.

“Dragi români, dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă! Dacă vreți să nu ajungeți la spital și să nu ajungeți la terapie intensivă, vaccinați-vă! Nu-i credeți pe cei care vă mint cum că ar fi periculos, că s-ar întâmpla nu știu ce.

Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinați este că scăpați de boală și scăpați cert de forme grave de boală, iar noi, ca și societate, să scăpam odată de această pandemie.

Până atunci, până când va convingeți să vă vaccinați, din păcate este nevoie de restricții prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili”.

 

Preşedintele unui stat eşuat (Contributors)

“Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea ori, şeful de stat alternează perioadele de absenţă cu cele de activism politic. Iar acum Preşedintele Republicii încearcă să îşi asume, parţial şi tardiv, rolul de conducător al statului pe care domnia- sa însăşi, într-un moment de sinceritate, l-a definit ca pe unul eşuat.

Însă nu doar statul român a eşuat în îndeplinirea misiunilor sale, ci şi cel care, în temeiul constituţiei, are datoria de a fi apărătorul drepturilor şi libertăţilor fundamentale: Klaus Iohannis a părut incapabil să ofere acea direcţie a speranţei şi a solidarităţii aşteptată de naţiune”, notează profesorul Ioan Stanomir pentru portalul Contributors.

“(...) Fractura dintre stat şi cetăţeni, absenţa unei conversaţii autentice la nivel naţional, starea de anxietate colectivă, toate aceste semne neliniştitoare au fost ignorate de către şeful de stat şi de cei care au guvernat, sprijiniţi de domnia- sa. Statul român s-a dovedit a fi nu doar lipsit de empatie, ci şi arbitrar şi capricios. Propaganda şi coerciţia au înlocuit apelul la responsabilitate. Stările excepţionale au devenit alibiul ce acoperă neglijenţa şi mediocritatea.

În absenţa increderii şi a solidarităţii aplicarea legii este doar un exerciţiu represiv. Iată ceea ce Preşedintele României şi colaboratorii săi nu par să înţeleagă, nici măcar în aceste clipe”.

Ioan Stanomir este profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

 

Nepăsarea şi trufia clasei politice îngenunchează România. Criza se amplifică (Ziarul Financiar)

“Guvernul propus al lui Dacian Cioloş a fost respins ieri de Parlament şi, astfel, criza şi aşa profundă se amplifică. Ţara a fost lăsată baltă de politicienii care se luptă pentru putere, iar preşedintele Klaus Iohannis, care şi-a pariat întreaga credibilitate pe premierul demis Florin Cîţu, nu caută o soluţie de compromis şi nu mediază aşa cum îi cere Constituţia”, acuz[ jurnalistul Iulian Anghel.

“În aceeaşi vreme, pandemia de COVID-19 face ravagii – aproape 19.000 de îmbol­năviri şi peste 500 de decedaţi marţi; peste 17.000 de noi cazuri şi peste 400 de decedaţi ieri. Deşi situaţia este mai mult decât gravă, de multă vreme, preşedintele Iohannis i-a chemat abia aseară la Cotroceni pe respon­sa­bilii din sănătate pentru a discuta măsurile de stopare a crizei sanitare.

Preşedintele Klaus Iohannis a chemat astăzi partidele la consultări şi, după acestea, va trebui să facă o altă nominalizare pentru poziţia de premier. Acum el poate să-l pro­pună din nou pe Florin Cîţu, dar acesta s-ar lovi de aceeaşi majoritate ostilă care l-a demis. Dacă şi a doua propunere de guvern este respinsă de Parlament, se vor organiza alegeri anticipate, iar România va plonja într-o incertitudine cum nu a mai cunoscut de la mineriade încoace pentru că şi so­cietatea, şi economia vor fi aruncate pradă dezmăţului electoral.

„Am senzaţia că s-a pierdut controlul. În loc să se gândească la binele cetăţenilor, să se preocupe de economie, ei se preocupă de propriile lor probleme. Aşa ceva nu se poate comenta. Ca om de afaceri, mă gândesc la avansul, pentru acest an, de peste 3 miliarde de euro, din PNRR şi îmi este teamă că banii nu vor fi cheltuiţi acolo unde trebuie, ci, dacă vor fi alegeri, se vor duce în campania elec­to­rală sau cine ştie unde“, comentează Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oame­nilor de Afaceri din România (AOAR)”.

Mai multe în Ziarul Financiar.

 

Curioasa transformare a episcopului Ambrozie al Giurgiului. Anul trecut a făcut Covid și critica teoriile conspiraționiste, acum le cere credincioșilor să nu se grăbească la vaccin (G4Media)

În urmă cu an, ierarhul a fost internat la Institutul „Matei Balș” timp de trei săptămâni cu grave insuficiențe respiratorii din cauza îmbolnăvirii cu COVID 19 și a scăpat după o experiență dură, după cum el însuși a relatat la acel moment.

Într-un interviu acordat pentru Revista „Lumea Credinței” în noiembrie 2020, ierarhul povestea despre calvarul prin care a trecut, dar și despre modul în care depășit boala datorită efortului depus de medici și nu în ultimul rând datorită tratamentului administrat de aceștia.

În același interviu, Episcopul Ambrozie spunea că este total împotriva teoriilor conspiraționiste.

Între timp, ierarhul giurgivean și-a schimbat total discursul și modul în care se raportează la boala cauzată de coronavirus. Mai nou, acesta îi îndeamnă fățiș pe enoriași să nu se vaccineze.

„Nu vă grăbiţi să vă vaccinaţi, lăsaţi-i pe ei să se vaccineze întâi, întâi toţi parlamentarii şi toţi senatorii, şi deputaţii, şi la urmă, de o mai rămâne vreun vaccin din astea 120 de milioane cumpărate de Câţu, abia atunci să vă vaccinaţi, că sunt expirate şi încearcă să le vândă în străinătate”, a spus Episcopul Ambrozie în cadrul unei predici pe care a ținut-o duminca trecută.

Totodată, acesta le-a transmis enoriașilor că incendiile din spitale sunt o „făcătură”.

 

De ce tace Patriarhul (Republica)

“Sper din toată inima ca, în al treisprezecelea ceas, Patriarhul Daniel Ciobotea să aibă curajul și să le ceară deschis credincioșilor ortodocși pe care-i păstorește să se vaccineze. Pentru că aceasta e singura cale, în ordinea lumească a lucrurilor, spre stingerea incendiului în care ne aflăm”, scrie Ștefan Colceriu, doctor în filologie clasică și contributor Republica.

“Esența patriarhatului părintelui Daniel Ciobotea pare să fie eschiva, fuga, indecizia, lucrul pe jumătate făcut.

Cred că, în felul în care arată azi, în felul în care e condusă, BOR se va prăbuși cu cădere mare în ochii curățiți de funingine ai lumii. Aroganța, luxul, cinismul, răspărul, tirania, indolența, incultura care mistuie mărimile BOR se vor întoarce ca un bumerang nuclear împotriva lor și a instituției. O dată i se cere Patriarhului să fie curajos: acum. Să-i îndemne pe credincioși să se vaccineze”.

Integral, aici.

 
Revista presei românești - 21 octombrie 2021