Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ciucă premier: până acum am pus grade pe umăr campaniei de vaccinare, DSP-urilor și unor spitale, acum vrem să militarizăm tot Guvernul (Libertatea)

Provocările domnului Ciucă, alături de un PSD care va guverna de la distanță (SpotMedia) - Cine este Nicolae Ciucă, premierul desemnat de Iohannis: general cu patru stele, pro-atlantist convins şi ministru demis al Apărării (Adevărul) - Eşecul medicilor de familie în limitarea dezastrului din valul 4 al pandemiei: Dacă informarea şi educarea pacientului se făceau în cabinetul medicului de familie, acest val 4 era mult diminuat (Ziarul Financiar) - Cine a plătit atacurile lansate pe Facebook de PNL la adresa foștilor miniștri USR ai Sănătății, acuzați de escaladarea pandemiei (G4Media)

Ciucă premier: până acum am pus grade pe umăr campaniei de vaccinare, DSP-urilor și unor spitale, acum vrem să militarizăm tot Guvernul (Libertatea)

"Există guvernări pro știință, există organizări favorabile deciziilor democratice și există guvernări cazone. E limpede unde mergem. Ca să ieșim din tragedie, ni se propune același cadru de gândire care a favorizat tragedia: unul bazat pe înrolare și supunere", comentează jurnalistul Cătălin Tolontan, în Libertatea, după ce Nicolae Ciucă a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze noul Guvern.

"Încă de la începutul crizei de Covid, guvernanții au avut o apetență pentru militarizare. Unele spitale, Suceava, Sibiu sau Universitarul din București, au primit conducere militară. Universitarul e cel mai mare spital din țară. DSP București, de asemenea, a avut conducere militară. La cabinetul ministrului sănătății au apărut ofițeri. Campania de vaccinare a intrat în subordinea colonelului Valeriu Gheorghiță. Armata de la Institutul Cantacuzino a participat la partea de logistică. STS a primit platforma de programare. Imediat sub prefect, județele au fost conduse de șeful ISU, care e ofițer MAI.

Comunicarea către cetățeni a fost și ea una aspră, în ritm de tobă. De la degetul arătător amenințător al președintelui Iohannis până la amenințările lui Raed Arafat, românii au fost muștruluiți, ca o permanentă chemare la apel, într-un careu unde oamenilor nu li s-a explicat de ce trebuie să fie. Toată această ideologie și organizare kaki nu a dus unde trebuie. Au existat și lucruri bune, evident, dar rezultatul final este „o tragedie națională de proporții teribile”, conform președintelui Iohannis. Nu doar din cauza militarizării, însă în condițiile militarizării.

Astăzi, ieșirea din tragedie este gândită în aceiași termeni ai planificării inițiale, care a dus la tragedie: se favorizează nu soluții democratice, ci concepte și alegeri cazone. Niciun guvern din UE nu are un general în poziția de lider".

 

Provocările domnului Ciucă, alături de un PSD care va guverna de la distanță (SpotMedia)

"Nicolae Ciucă nu are experiență politică. Este senator, a intrat în Parlament la alegerile din 2020. E perceput ca fiind “omul lui Iohannis”, iar președintele României se află în cel mai jos moment al mandatelor sale în ce privește popularitatea. S-a format o largă majoritate pentru contestarea sa.

Ca fost militar, Nicolae Ciucă e obișnuit cu un drum scurt între enunțarea unei decizii (ordin) și realizarea sa, ceea ce în politică e doar o speranță. Drumul e mult mai lung, întortocheat și, de multe ori, închis din lipsă de susținere.

Mai mult, domnul Ciucă e perceput ca un “pericol” de UDMR, care nu privește cu ochi buni apariția unui general în fruntea Guvernului. Teama maghiarilor are legătură și cu agenda lor politică. Aceștia consideră din capul locului că militarii români sunt “naționaliști” și vor bloca agenda lor bazată pe o extinsă “descentralizare”.

Noul guvern minoritar va depinde strict de obiectivele politice ale PSD", crede jurnalistul Emilian Isăilă.

"Chiar dacă în prima fază, Marcel Ciolacu va susține noul executiv, entuziasmul lui se va diminua odată cu reacțiile care vor veni dinspre opinia publică și care vor descoperi în social-democrați noii vinovați pentru situația din țară.

Succesul acestui nou guvern e strict legat de evoluția pandemiei, cum a fost și pentru celelalte, începând cu martie 2020. Marea problemă e că nimeni nu știe cum va evolua, când și cum se va termina.

Cred că o atitudine curajoasă, sinceră, dar umilă în fața necunoscutului pandemic e cea care poate rezista în aceste vremuri tulburi", mai notează jurnalistul SpotMedia.

 

Cine este Nicolae Ciucă, premierul desemnat de Iohannis: general cu patru stele, pro-atlantist convins şi ministru demis al Apărării (Adevărul)

Născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj, Nicolae Ciucă a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, iar apoi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. Potrivit MApN, între 1993-1995, Ciucă a urmat cursurile Academiei de Inalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite. În 2003 obţine titlul de doctor în ştiinţe militare, iar mai apoi urmează o serie de cursuri militare în SUA.

Ciucă şi-a câştigat gradele în teatrele de operaţiuni, el fiind unul dintre puţinii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak). Din acest motiv a şi fost denumit „generalul deşertului". Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial.

Pro-atlantist convins, Nicolae Ciucă a fost centrul unui scandal politic major între preşedintele Iohannis şi PSD când ministrul Apărării, Gabriel Leş, a încercat să-l schimbe din funcţie.

Potrivit declaraţiei de avere, Nicolae Ciucă locuieşte în comuna Baloteşti, judeţul Ilfov. Are, împreună cu soţia,2 terenuri intravilane, o casă și două mașini.

"Adevărul" mai scrie că la capitolul venituri, Ciucă a câştigat în 2020 o indemnizaţie în valoare de 168.613 de la MApN şi o pensie în valoare de 215.880.

 

Eşecul medicilor de familie în limitarea dezastrului din valul 4 al pandemiei: Dacă informarea şi educarea pacientului se făceau în cabinetul medicului de familie, acest val 4 era mult diminuat (Ziarul Financiar)

România are 12.000 de medici de familie care reprezintă pi­lonul de bază al sistemului de sănătate, prima linie de acţiune pen­tru apă­ra­rea şi pro­te­jarea sănătăţii oa­me­nilor. Asi­gurarea de ser­vicii de pre­venţie, de supra­ve­ghere şi de­pistare de boli cu po­ten­ţial endemo­epi­de­mic reprezintă servicii de ba­ză ce intră în pache­tul me­dicilor de familie, po­trivit con­trac­tu­lui-cadru. Cum s-a făcut pre­venţia şi in­for­marea împotriva infec­tării cu COVID-19 în cabine­tele me­di­ci­lor de familie când rata de vaccinare este de 30%, mult sub media europeană?

„Sunt convins că aveam un val 4 al pan­de­miei mult mai diminuat dacă o campanie in­formare şi educare a pacientului începea în cabinetele medicilor de familie. Am cerut şi propus o modificare a legislaţiei, să fie sus­pen­daţi temporar medicii care instigă pa­cien­ţii să nu se vaccineze“, a spus pentru ZF Daniel Coriu, preşedintele Co­le­giului Medi­cilor.

„Informarea şi educa­rea pacien­tu­lui sunt foarte importan­te şi trebuie să în­cea­pă în comunitate, în ca­binetul me­dicului de familie, apoi la cadrele didac­tice, preoţi, să existe un efort conju­gat“, a declarat pentru ZF medicul Gindrovel Dumitra, co­ordo­nator al grupului de Vac­ci­no­logie al So­cietăţii Naţionale de Medi­cina Familiei (SNMF) şi vicepre­şedintele SNMF.

Doar puţin peste o trei­me din cabinetele de medicină de familie s-au în­rolat în campania de vaccinare împotriva COVID-19 şi au încheiat contracte cu Casa Naţio­nală de Asi­gu­rări de Sănătate.

Asistenţa medicală primară, cu toate serviciile medicale oferite, atrage însă o su­mă importantă de la Casa de Sănătate. Doar anul trecut, CNAS a decontat 2,7 mld. lei că­tre medicii de familie pentru ser­vi­ciile de asis­tenţă medicală primară, sumă ce re­pre­zintă jumătate din totalul decontărilor pe ser­viciile medicale din ambulatoriu, potri­vit raportului din 2020.

 

Cine a plătit atacurile lansate pe Facebook de PNL la adresa foștilor miniștri USR ai Sănătății, acuzați de escaladarea pandemiei (G4Media)

În ultimele zile, Partidul Național Liberal a cumpărat pe Facebook mai multe reclame în care îi acuză pe foștii miniștri USR ai Sănătății, Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu, de situația în care a ajuns România din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid. „PNL și-a asumat coordonarea vaccinării și a eșuat”, a fost reacția purtătorului de cuvânt al USR, deputatul Ionuț Moșteanu. Ministrul liberal Raluca Turcan a declarat că ”dezaprobă această practică”.

Postate în ziua respingerii Guvernului Cioloș de către Parlament, aceste reclame au fost plătite printr-o firmă care, în trecut, a primit contracte de la Ministerul Mediului în timpul mandatului liberalului Costel Alexe și a cărei patroană a primit o sinecură într-o societate de stat, pe filiera aceluiași minister.

Reclamele au fost plătite de firma Future Innovation SRL, folosită și în trecut de PNL drept vehicul pentru plata unor postări pe această rețea de socializare.

Integral pe G4Media.

 
Revista presei românești - 22 octombrie 2021