Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul Ciucă, greu de instalat (Adevărul)

Mai pot merge la supermarket, la școală, la biserică, la bancă, la administrația financiară, la farmacie, la mall, la sala de sport, la cinema, la hotel, la restaurant/ club/ cafenea, la părinții care stau în altă localitate? Lista completă de restricții (Republica) - Cum se vede valul patru al pandemiei la Ambulanța București: “Plângi în tine, plângi în mască, mergi mai departe!” (Libertatea) - Cât de mare este expunerea băncilor pe sectorul imobiliar (Ziarul Financiar) - Acasă după 5 ani (Gazeta Sporturilor)

Lista completă de restricții. Toate situațiile din lege: Mai pot merge la supermarket, la școală, la biserică, la bancă, la administrația financiară, la farmacie, la mall, la sala de sport, la cinema, la hotel, la restaurant/ club/ cafenea, la părinții care stau în altă localitate? (Republica)

În cazurile în care e posibil, cel puțin jumătate dintre angajații fiecărei firme vor munci de la domiciliu sau în regim de telemuncă. Dacă nu e posibil, iar firmele au mai mult de 50 de angajați, salariații vor munci în shimburi, cu o diferență de o oră între ture.

Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în instituțiile publice, regii autonome și operatori economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada că sunt vaccinați anticovid, și că au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. De exemplu, la intrare în sediul ANAF jandarmul de la poartă va solicita prezentarea certificatului verde. Și la intrare în sediile firmelor private, de exemplu într-o bancă comercială, vizitatorilor li se va solicita dovada vaccinării, a trecerii prin boală, în ultimele 180 de zile, sau a testării covid.

Toți angajații vor purta obligatoriu masca de protecție la locul de muncă.

A fost instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, pe stradă, ca de altfel în toate spațiile publice deschise și închise. În toate mijloacele de transport în comun este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura.

Persoanele care merg la biserică NU trebuie să facă dovada vaccinării, testării sau vindecării de Covid.

Certificatul verde va deveni biletul de acces în centrele comerciale, deschise până la ora 21.

Lista completă de restricții continuă pe portalul Republica.

 

Cum se vede valul patru al pandemiei la Ambulanța București: “Plângi în tine, plângi în mască, mergi mai departe!” (Libertatea)

2.000 de apeluri pe zi. În luna octombrie, numărul urgențelor a crescut cu 40%. La o tură care durează 12 ore, Serviciul de Ambulanță București Ilfov are 130 de echipaje în teren.

Libertatea l-a însoțit la muncă pe Andrei Terentiac, ambulanțier cu 11 ani vechime. “Cel mai rău e când stai la coadă, la poarta spitalului, cu pacientul. Și vezi că i se termină oxigenul. Ce te faci?”.

“Mie nu de vaccin sau de reacțiile la vaccin îmi e temă, cât de biocidul cu care ne dăm pe mâini și pe cap zilnic. Îți intră în piele, în ochi, îl respiri. Conține treburi mai grave decât clorul. Dar asta e, om vedea”, povestește asistentul.

 

Guvernul Ciucă, greu de instalat (Adevărul)

Negocierile pentru Cabinetul Ciucă sunt încă blocate. Liberalii au eşuat până acum în construirea unei majorităţi parlamentare, dar şi în ceea ce priveşte finalizarea echipei Executivului, unde UDMR are pretenţii la noi ministere-cheie. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, o parte din liderii PNL îi suspectează pe Cîţu, Vîlceanu şi Gorghiu că sabotează discuţiile şi cu USR, dar şi cu PSD, pentru ca Guvernul Ciucă să nu treacă.

Conducerea PNL s-a întâlnit cu mai mulţi lideri ai PSD, duminică, pentru a discuta de votul din Parlament. Discuţiile de la Vila Lac s-au încheiat fără rezultat. Potrivit unor surse politice, Marcel Ciolacu şi ceilalţi social-democraţi au plecat după ce liderii PNL le-au spus că nu acceptă niciuna dintre condiţii. PSD vrea creşterea salariului minim general în două etape, urmând ca la 1 ianuarie 2022 să ajungă la 2.740 de lei şi la 3.000 de lei pentru cei cu studii superioare, creşterea alocaţiilor copiilor până la 300 de lei (2-18 ani) şi 600 de lei (0-2 ani), precum şi creşterea punctului de pensie cu peste 10%, de la 1.442 la 1.600 de lei, începând cu 1 noiembrie.

Pe de altă parte, PNL se confruntă şi cu pretenţii ale UDMR. Partidul condus de Kelemen Hunor ar vrea un minister cu greutate la redistribuirea portofoliilor, precum Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), care se ocupă de cele 30 de miliarde de euro care ar urma să vină prin PNRR, plus încă unul cu miză mai mică, precum Agricultură, Cultură sau Digitalizare.

Despre Cabinetul Ciucă, încă la stadiul de ciornă, puteți ciit mai multe în Adevărul.

 

Cât de mare este expunerea băncilor pe sectorul imobiliar (Ziarul Financiar)

Băncile au o expunere de peste 170 de miliarde de lei pe sectorul imobiliar, din care circa 60% pe rezidențial. Creditele pentru industrie sunt la jumătate. Modelul de creștere economică e dictat și de bănci, explică ziarul de business.

Investițiile în piața imobiliară pot genera riscuri importante asupra economiei, existând un grad mare de opacitate al pieței, susține BNR. Expunerile pe piața imobiliară rezidențială, formate din credite ipotecare și credite de consum garantate, reprezintă 68% din stocul total de credite ale populației. Soldul finanțărilor pentru industrie nu trece de 80 de miliarde de lei.

 

Acasă după 5 ani (Gazeta Sporturilor)

Azi încep meciurile pe tabloul principal al turneului WTA 250 de la Cluj. Vedetele vor fi Halep și Emma Răducanu, care vor debuta mâine. Este primul concurs din România pentru Simona, după cel de la București, din 2016, pe care l-a și câștigat. Partidele se vor desfășura fără spectatori și vor fi transmise pe DigiSport 2 și Look Sport.

 
Revista presei românești - 25 octombrie 2021