Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Frica de spital | Ce trebuie să știe românii care se tratează acasă de Covid (Europa Liberă)

Interesul de partid nu ține cont de COVID (Adevărul) - Directorul IRES, Dan Jurcan: Ce am descoperit noi este că obligativitatea (culmea!) este cea care i-ar motiva pe reticenți să meargă să se vaccineze (SpotMedia) - Pandemia ne-a trimis să cumpărăm mâncarea online și a început să ne placă (Panorama)

În plină criză sanitară, politicienii emit doar pretenții, nu și soluții pentru instalarea unui guvern. Interesul de partid nu ține cont de COVID (Adevărul)

La trei săptămâni de la demiterea cabinetului Cîțu, liderii politici sunt incapabili să ajungă la un consens pentru formarea unui nou guvern, ghidându-se după calcule politice meschine, în timp ce țara se afundă în criză. După ce președintele Iohannis l-a propus pe Dacian Cioloș, deși acesta nu avea nicio șansă, echipa lui fiind respinsă de Parlament, cel desemnat acum să strângă o majoritate, Nicolae Ciucă, se lovește de orgoliile propriului partid și de pretențiile formațiunilor cu care negociază, PSD și USR. Deși principalii actori de pe scena politică fac apel la responsabilitate, niciunul nu este dispus să facă un compromis pentru stabilitatea țării, scrie Adevărul.

Social-democraţii au zece condiţii pe care le pun noului Guvern pentru a-i da votul, însă impactul bugetar al acestora ar fi imens. „Ciucă a primit o listă de măsuri pe care PSD le vede prioritare. Nu e o listă serioasă. Impactul bugetar de anul viitor ar fi 96 de miliarde de lei. E 10% din PIB. Arată neseriozitate”, a precizat liderul liberal Florin Cîţu.

Nici USR nu s-a lăsat mai prejos. Nicolae Ciucă a mers la grupul parlament al USR, a discutat circa o oră cu liderii partidului şi a constat ceea ce Dacian Cioloş anunţase deja: USR nu votează un Cabinet minoritar dacă nu este invitat la guvernare. Mai mult, Dacian Cioloş a transmis că partidul său are mai multe condiţii pentru reluarea negocierilor şi susţinerea Cabinetului Ciucă, pe lângă primirea unor funcţii de miniştri. Cioloş a solicitat un calendar de măsuri privind reformele, o schiţă a bugetului pe 2022, structură a Guvernului similară celei negociate în decembrie 2020 şi un protocol de funcţionare a Coaliţiei.

Replica lui Florin Cîţu a fost un val de acuzaţii de iresponsabilitate a celor din USR şi PSD. Cîţu a vânturat public şi posibilitatea anticipatelor, dând de înţeles că acestea ar afecta celelalte două partide.

 

Directorul IRES, Dan Jurcan: Ce am descoperit noi este că obligativitatea (culmea!) este cea care i-ar motiva pe reticenți să meargă să se vaccineze (SpotMedia)

Obligativitatea, frica, autoresponsabilizarea televiziunilor, conformarea socială sunt doar câteva dintre motivele care i-au făcut pe mulți reticenți să se așeze în ultimele zile la cozile de la centrele de vaccinare. În ceea ce privește responsabilitatea pentru eșecul campaniei de vaccinare, ea se împarte între mai mulți, în frunte cu Guvernul și cu Consiliul Național al Audiovizualului, spune sociologul Dan Jurcan.

”CNA ar fi trebuit să intervină fiindcă dezinformarea a dus, probabil, la moarte. Ăsta este adevărul”, spune Dan Jurcan, director de cercetare la IRES, care a acceptat invitația de a explica pentru Spotmedia de ce a eșuat campania de vaccinare, deși demarase în forță, ce i-a convins pe români să dea acum buzna la centre și cum se împarte responsabilitatea pentru miile de decese din ultimele zile, în care valul 4 al pandemiei de Covid-19 ne-a lovit ca un adevărat tsunami, în ciuda avertismentelor publice lansate cu mult timp în urmă de medici și cercetători.

 

Frica de spital | Ce trebuie să știe românii care se tratează acasă de Covid (Europa Liberă)

Mulți bolnavi de Covid refuză să ajungă la spital deși sunt în stare gravă. La unii, ambulanțele ajung doar să mai constate decesul. Tratamentul la domiciliu este o soluție, dar doar pentru cazurile ușoare sau medii și doar sub supraveghere permanentă.

Dr. Cristian Anton Vintilescu conduce centrul medical privat Mediurg din Ploiești, care are și serviciu de ambulanță.

Medicii de la Mediurg tratează, la domiciliu, bolnavi de Covid încă de la debutul pandemiei. Vestea despre cazurile rezolvate s-a dus în tot orașul așa că, acum, fac cu greu față solicitărilor.

„Sigur că nu putem rezolva tot, dar pe cea mai mare parte care ne-au solicitat, i-am ajutat și am rezolvat problema la domiciliu. Medicul care merge analizează fiecare caz în parte și îi dă o schemă de tratament specifică. Cei care au saturația mai mică de 90 au nevoie de exigen și, atunci, fie îi ajutăm să obțină un concentrator sau un tub de oxigen, fie îi orientăm spre alții de unde pot lua asta”, completează directorul.

Există și situații când medicii de pe ambulanța privată constată că pacientul trebuie să ajungă la spital, din cauza stării de sănătate în care se află.

„Aproape toți refuză să ajungă la spital, le este teamă de spital și de ce li s-ar putea întâmpla acolo.” Medicul avertizează și asupra așa-ziselor scheme miraculoase care circulă pe net. „Avem multe situații în care pacienții încep cu ele și atunci când lucrurile se încurcă încep să ne caute pe noi sau serviciul 112”, scrie Europa Liberă.

 

Pandemia ne-a trimis să cumpărăm mâncarea online și a început să ne placă (Panorama)

Numărul românilor care și-au făcut cumpărăturile online s-a dublat în perioada pandemiei, arată datele Eurostat. Mâncarea și băutura nu se află în topul comenzilor online, însă în pandemie acestea au explodat. Românii preferă să își comande mai ales hainele și aparatura electronică și IT de pe internet. Totuși, în pandemie, unii retaileri și-au atins țintele de vânzări online de alimente foarte rapid, după primele patru luni din 2020. Piața de cumpărături online pentru alimente se ridică la 260 de milioane de euro în România. Potențialul de creștere este însă imens. Deocamdată, ea reprezintă doar 1% din totalul pieței alimentare, scrie Panorama.

 
Revista presei românești - 26 octombrie 2021