Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ciucă 2 PNL-PSD? Soluțiile de pe masă (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Sursa imaginii: 
spotmedia.ro

Suspendarea președintelui: o veste bună și una proastă pentru Klaus Iohannis (Republica)  - Cum a apărut în România mitul vaccinului expirat. Noua dezinformare care face ravagii printre scepticii pandemiei (Ziare.com) - Viața, furia și spaimele locuitorilor dintr-o comună fruntaşă la Covid-19. „M-aș fi vaccinat, dar cum să ajung la Giurgiu când eu abia merg?” (Libertatea)

Ciucă 2 PNL-PSD? Soluțiile de pe masă (SpotMedia)

"Retragerea tactică a dlui Ciucă era singura decizie rațională pe care o putea lua PNL în situația limită actuală", comentează Ioana Ene Dogioiu.

"Din momentul în care guvernul Ciucă a fost conceput ca minoritar, șansele lui de a fi învestit erau practic nule.

PNL a făcut primul pas pentru a înlătura spectrul anticipatelor. Până la votul de miercuri din Parlament era imposibil de negociat ceva nou, deci singura soluție era întreruperea procedurii prin depunerea mandatului.

Surse din PNL dau ca sigură redesemnarea dlui Ciucă cu un mandat flexibilizat, adică mandat să formeze o coaliție. Cu cine?

Refacerea celei cu USR ar fi preferabilă, dar nu mai aduce majoritate decât cu grupul Orban. Adică fiecare vot, începând cu cel învestitură pentru noul guvern, va trebui negociat cu Ludovic Orban. De aici, o majoritate foarte fragilă și la mâna unui singur om.

A doua soluție, care pare favorizată în acest moment, este coaliția cu PSD și UDMR. Iar pentru PSD unul dintre puținele nume liberale acceptate este al dlui Ciucă.

Pentru Klaus Iohannis, refacerea de facto a USL este o înfrângere personală și o simbolistică a întregului său mandat".

Găsiți comentariul integral pe SpotMedia.

 

„Ne luăm votul înapoi”. Suspendarea președintelui: o veste bună și una proastă pentru Klaus Iohannis (Republica)

"Partidul AUR a anunțat că începe suspendarea președintelui. În acest scop, va strânge semnături de la parlamentari și de la cetățeni. Dacă strângerea de semnături de la parlamentari este o parte a procedurii de suspendare (e nevoie de o treime din numărul aleșilor pentru declanșarea procedurii și de jumătate plus unu pentru suspendarea propriu-zisă), strângerea de semnături de la cetățeni este strict o manevră de PR politic, fără legătură cu suspendarea. Știrea îl găsește pe Klaus Iohannis în Scoția, la conferința Națiunilor Unite despre schimbările climatice".

Jurnalistul Florn Negruțiu are două vești pentru șeful statului.

"Vestea bună pentru dl. Iohannis este că nu va fi demis. După cum ne amintim de la Traian Băsescu, procesul are două părți: suspendarea și demiterea. Suspendarea e treaba Parlamentului. Demiterea e treaba poporului. Poporul nu va ajunge să voteze demiterea pentru că Parlamentul nu va ajunge să voteze suspendarea. „Norocul” lui Klaus Iohannis e că inițiativa aparține AUR. Niciun partid nu va dori să pornească în cruciada anti-Iohannis sub flamura AUR. PSD și USR joacă cartea responsabilității în vremuri de criză. PNL și UDMR sunt partide aflate la guvernare. Doar Ludovic Orban, care are un meci personal cu Klaus Iohannis, s-ar putea să semneze pentru suspendare alături de AUR. Ceilalți evită asocierea pe față cu acest partid.

Vestea proastă pentru dl. Iohannis este că dacă politicienii l-ar lăsa la mâna poporului, ar fi primul președinte demis. Pe ce mă bazez? Pe furia pe care o văd în jur. Niciodată un om politic nu s-a prăbușit în încredere atât de brusc cum a picat dl. Iohannis în cele 2 luni de criză politică pe care refuză să o încheie".

Mai multe, pe portalul Republica.

 

Cum a apărut în România mitul vaccinului expirat. Noua dezinformare care face ravagii printre scepticii pandemiei (Ziare.com)

Faptul că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a decis prelungirea de la 6 luni la 9 luni a valabilității vaccinului Pfizer, a alimentat din nou teoriile conspirației. Specialiștii explică însă de ce este sigur serul și în ce condiții este prelungit acest termen.

Sunt persoane care spun că nu este în regulă să ne vaccinăm cu dozele al căror termen de valabilitate a fost depășit. Iar aceste afirmații vin chiar din rândul unor parlamentari, cum este senatoarea Diana Șoșoacă.

Biostatisticianul Octavian Jurma a explicat pentru Ziare.com că cei care dezinformează, încearcă să îi atragă pe specialiști în discuțiile lor, validându-le astfel teoriile conspiraționiste. El a mai punctat și că la temperatura la care sunt păstrate vaccinurile se oprește mișcarea moleculară. ”La -80 de grade poți mânca un mamut înghețat acum un milion de ani”

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a explicat într-o emisiune televizată că siguranța vaccinării este garantată în orice centru din țară: ”Nicun vaccin din centrele din România nu este expirat”.

Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a explicat ce înseamnă această perioadă de valabilitate a vaccinurilor.  ”După ce este scos din congelator, vaccinul poate fi folosit, dacă este conservat în frigidere obișnuite, la temperatura la care noi păstrăm în general vaccinurile în cabinete, între 2 și 8 grade Celsius, vaccinul Pfizer poate fi folosit timp de 30 de zile. Din momentul în care a fost dizolvat cu ser, adică după ce soluția a fost reconstituită, acest vaccin poate fi folosit timp de 3 ore. Totul este notat la minut și ore depășește intervalul stabilit se trece pe pierdere. După 3 ore, dacă au rămas doze, ele vor fi trecute la deșeuri, se trec la doze pierdute și se aruncă în recipiente speciale”.

 

REPORTAJ. Viața, furia și spaimele locuitorilor dintr-o comună fruntaşă la Covid-19. „M-aș fi vaccinat, dar cum să ajung la Giurgiu când eu abia merg?” (Libertatea)

Din 22 octombrie, în comuna giurgiuveană Malu, aflată la 80 km de București, a fost instituită carantina, adică de la ora 6 AM, un echipaj al Poliţiei Locale stă parcat lângă plăcuţa cu numele localităţii.

Maşinile care intră şi ies din Malu nu sunt controlate, oprite, îndemnate să meargă mai repede. Viaţa rulează obişnuit în comună, la fel şi moartea. Dacă nu primeau mesaj de la RO – ALERT, cu îndemnul ferm să „menţină igiena mâinilor” şi să poarte corect masca de protecţie, unii săteni mărturisesc că nici n-ar fi ştiut de carantină. Pe uliţe, nu se vede nici un poliţist care să-i ia la întrebări despre urgenţa deplasării.

În Malu, comună cu un singur sat, incidenţa cazurilor de infectare cu Covid-19 a depăşit 25 la mia de locuitori.

Primarul spune că în comună au fost făcute trei campanii de vaccinare, adică „de trei ori au venit echipaje mobile să vaccineze oamenii aici, la dispensar, plus campaniile făcute de noi. Cu microbuzul primăriei, am dus de câteva ori oamenii la centru, la Giurgiu”.

O femeie de 65 de ani, care aşteaptă la Poştă, susţine că „au fost anunţaţi numai unii când vin să vaccineze în sat”. Un bătrân aprobă, dând din mască: „Unde să mă duc până la Giurgiu, cu ce să mă duc? Abia merg”.

54 de km este distanța între comuna Malu și municipiul Giurgiu.

Reportajul în Libertatea.

 

 
Revista presei românești - 2 noiembrie 2021