Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nătângii la poarta stângii (Republica)

ctp.jpg

Sursa imaginii: 
Republica

Verdict dur al unui specialist român de la Oxford: Vaccinații sunt cei discriminați (Adevărul) - HARTA COVID-19 în România. Câți români s-au îmbolnăvit și câți au murit în fiecare județ, de la începutul pandemiei (HotNews) - Dosarul medical, o investiție de 81 mil. lei, încă nefuncțional. Medicii adună date de la rudele bolnavilor (Ziarul Financiar) - Spitalul și Metroul. Cârtițele s-au apucat de cele mai mari proiecte de infrastructură ale Clujului (PressOne)

Nătângii la poarta stângii (Republica)

Iohannis și Cîțu au reușit să trimită PNL, din poziția de principal partid la guvernare, să zgrepțene acum la poarta PSD. Ceea ce reprezintă condiția firească și neschimbătoare a liberalilor post `89: partid atârnător de PSD, scrie gazetarul Cristian Tudor Popescu.

PNL-ul contemporan a fost votat doar ca alternativă la „comuniștii” PSD și, de fiecare dată, a guvernat agățându-se de „comuniști”. Între 2000 și 2004, a susținut din parlament guvernul Năstase. Din 2005 până în 2008, rocada, guvernul minoritar Tăriceanu a fost susținut de PSD. În 2009, PNL Crin Antonescu l-a sprijinit în finala prezidențialelor pe candidatul PSD pierzător Mircea Geoană, sperând să i-l atașeze pe Klaus Iohannis ca premier. Apoi, n-au mai avut de cine să se atârne și au rămas pe dinafară până în 2012, când, din nou s-au lipit de PSD în USL-ul Ponta-Antonescu. Încă o dată, se despart în 2014 de PSD și, în consecință, nu mai ajung la Palatul Victoria decât în toamna 2019, cu ajutorul unor dezertori de la PSD.

În mai bine de trei decenii, PSD a fost la guvernare 70% din timp. Principala explicație este pseudoopoziția la PSD pe care a întreținut-o numitul Partid Național Liberal, împiedicând astfel afirmarea unei opoziții autentice, cu valoare de alternativă.

Puterea, fie și aparentă, a contat mereu pentru așa-zișii liberali mai mult decât ideologia. Putere pe care n-au fost în stare s-o păstreze din prostie și trufie.

Dacă PNL va împărtăși soarta PNȚCD, nu va fi o pierdere pentru evoluția politică a României. Dimpotrivă.

Integral pe republica.ro.

 

Verdict dur al unui specialist român de la Oxford: Vaccinații sunt cei discriminați (Adevărul)

Deși la introducerea certificatului verde s-a pus problema discriminării persoanelor nevaccinate, acum există experți care cred că situația este exact invers și că, mai degrabă, sunt discriminați cei vaccinați. Aceștia pot muri fiindcă nu mai au loc în spitale din cauza celor neimunizați care blocează unitățile medicale, scrie Adevărul.

 

Șeful CNCD, Csaba Asztalos: Partidele parlamentare au dat undă verde morții, nu protecției. Ele sunt responsabile pentru ce se întâmplă acum în spitale (HotNews)

Șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, susține într-un interviu pentru presa de limbă maghiară, că partidele parlamentare sunt responsabile pentru situația dramatică prin care trece acum România pentru că nu au adoptat la timp o lege privind introducerea certificatului verde COVID-19.

„Partidele parlamentare au dat undă verde morțiii, nu protecției, neadoptând mai devreme o lege care ar fi stopat al patrulea val al epidemiei. Ele sunt responsabile pentru ceea ce se întâmplă în spitale acum”, a spus președintele CNCD, într-un interviu pentru Maszol.ro.

În opinia sa un astfel de act normativ ar fi trebuit adoptat la finalul lui iulie, începutul lui august, și ar fi avut ca efect reducerea numărului de infecții, îmbolnăviri grave sau decese.

Însă acest lucru nu s-a întâmplat, a comentat el, pentru că lupta împotriva pandemiei a fost politizată.

 

HARTA COVID-19 în România. Câți români s-au îmbolnăvit și câți au murit în fiecare județ, de la începutul pandemiei (HotNews)

De la începutul pandemiei și până miercuri, în România au murit 49.115 de oameni confirmați cu COVID-19. Cele mai multe decese sunt în București - 4.324 -, însă ponderea acestora raportat la numărul de îmbolnăviri este una mică - 1,49%. În cinci județe, rata de mortalitate este de peste 5%. Printre acestea se află și Suceava, primul "județ roșu" din România, care are și cea mai mică rată de vaccinare din țară, conform datelor obținute de HotNews.ro. Celelalte sunt județele Caraș-Severin, Harghita, Bistrița-Năsăud, Botoșani.

Județul cu cel mai mare număr de persoane decedate de COVID și singurul cu peste 2.000, mai exact 2.331 este Prahova. Ponderea decese raportat la numărul de îmbolnăviri - 3,96 %.

 

Dosarul medical, o investiție de 81 mil. lei, încă nefuncțional. Medicii adună date de la rudele bolnavilor (Ziarul Financiar)

Dosarul electronic de sănătate (DES), un proiect demarat în 2012 şi pus în funcţiune în 2014, după o investiţie de 81 mil. lei, majoritatea bani europeni, încă nu poate fi accesat de medici. În prezent, doctorii află informații vitale despre medicamentele luate de bolnavi sau alte afecțiuni direct de la pacienți sau de la rudele lor.

Deși trebuia să fie accesibil deja, Casa Națională de Asigurări de Sănătate spune că încă se fac probe pentru a funcționa corespunzător.

„Dosarul electronic al pacientului este în teste, se fac nişte probe să fie funcţional fără probleme. În maximum zece zile va fi funcţional. Există o secţiune în dosar unde se pun de către medic antecedentele declarate de pacient pentru istoricul din urgenţă”, potrivit raspunsului CNAS pentru Ziarul Financiar.

În 2016, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională privind dosarul electronic de sănătate, susţinând că încalcă regulile de protecţie a vieţii private. La recomandarea Curţii Constituţionale, CNAS a lucrat la posibilitatea anonimizării datelor pacientului, la solicitarea acestuia, însă la cinci ani de la decizie acest proiect nu ajută pacienţii şi medicii.

 

Spitalul și Metroul. Cârtițele s-au apucat de cele mai mari proiecte de infrastructură ale Clujului (PressOne)

După trei decenii de mahmureală, Clujul se pregătește să devină un oraș al viitorului. Macaralele râd iarăși, proiectele mari de infrastructură, Spitalul și Metroul, par să fi depășit nivelul de simple dorințe, făcând pași importanți pe hârtie.

Ele se și întâlnesc pe un teren viran, aflat la 10 kilometri de centrul Clujului, în comuna Florești, pe care momentan pasc șase cai, iar cârtițele s-au apucat să-și facă propriul Tube. Aici, cândva, pacienții vor coborî în stația Sănătății și vor merge să se trateze într-un spital modern.

Continuarea pe PressOne.

 

 
Revista presei românești - 4 noiembrie 2021