Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Singurătatea democratului român (PressOne)

iohannis-spate.jpg

Acum 6 ani, în urma Colectiv, președintele dădea speranțe societății civile. Azi, le spulberă, scrie PressOne.
Acum 6 ani, în urma Colectiv, președintele dădea speranțe societății civile. Azi, le spulberă, scrie PressOne.
Sursa imaginii: 
Octav Ganea / Inquam Photos via PressOne.ro

SURSE: PSD a propus proiect pe șapte ani cu PNL (G4Media) - Rată de vaccinare de 60%, criteriul pentru reluarea orelor cu prezență fizică. Cât de pregătite sunt școlile din țară (Libertatea) - Un tablou cu Regele Ferdinand a fost descoperit întâmplător după zeci de ani (Cultura la dubă)

Singurătatea democratului român (PressOne)

Ghinion. Așa s-ar putea rezuma părerea președintelui Iohannis despre cei care l-au votat – de două ori (sau chiar de patru), doar pentru a scăpa de PSD. La fel ca profesorii care n-au știut să-și ia cinci-șase case din meditații, și votanții domniei sale au avut ghinionul de a nu se descurca în viață.

În primul rând, au făcut greșeala să rămână în țară și să investească din timpul și energia lor nu doar la vot, dar mai ales ca să fie cetățeni cinstiți. Nu s-au dus nici în PNL, nici în PSD sau alt partid de descurcăreți, s-au dus eventual într-un partid de încurcă-lume deturnat de alții mai puțini naivi dar cu orgolii cât cerul. Aia e, ghinion.

Majoritatea și-au văzut de viețile lor, și-au plătit taxele, n-au furat, n-au stat să aștepte pomeni de la stat, ba chiar și-au petrecut nenumărate seri în stradă, încercând să-i împiedice pe colegii domnului Ciolacu să transforme România în Belarus și să o scoată definitiv de pe drumul timid de democrație europeană pe care ajunsese, aparent, din greșeală.

Ce au primit de la cei cu care stă zilele acestea la masă domnul Cîțu, la indicățiile prețioase venite de la Cotroceni? Gaze, pulane și bocanci. Bani furați și transformați în vilane și merțane. Dispreț și amenințări. Ar fi vrut să primească autostrăzi, spitale și școli, dar n-a fost să fie: atât PSD, cât și PNL, partenerii de guvernare de acum doar câțiva ani, s-au înșurubat până la os în carnea poporului și sug de acolo cu sete tot ce pot, scrie Adrian Mihălțianu.

Continuarea pe portalul PressOne.

 

SURSE: PSD a propus proiect pe șapte ani cu PNL/ Pesediștii au avansat un singur nume la negocierile cu liberalii: viceguvernatorul BNR, Leonard Badea, la Finanțe (G4Media)

Pesediștii au propus un proiect pe șapte ani cu liberalii și au avansat un singur nume de ministru în timpul negocierilor de joi după amiaza: Leondard Badea la ministerul de finanțe, au declarat pentru G4media.ro surse apropiate discuțiilor. Badea este viceguvernator BNR, membru al Consiliului de administraţie.

Pesediștii le-ar fi transmis liberalilor că, dacă propunerea lor de premier nu va fi Nicolae Ciucă, ar accepta și un premier tehnocrat. Senatul ar urma să ie condus de liberali (Alina Gorghiu sau Florin Cîțu) iar șefia Camerei Deputaților ar urma să revină PSD.

În timpul negocierilor dintre liderii PNL și PSD s-ar fi discutat ca partidul care dă premierul să renunțe la ministerul finanțelor și la funcția de vicepremier, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate negocierilor.

Potrivit surselor G4media.ro, liberalii vor decide abia luni în ședința Biroului Permanent Național dacă vor forma guvernul cu PSD sau refac coalilția cu USR.

 

Cîțu, 25 septembrie: Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD. Sunt un politician atipic, eu nu mint/ Cîțu, 4 noiembrie: Dacă reușim să facem o guvernare stabilă cu PSD, e ok. Am găsit multe lucruri care să ne unească (HotNews.ro)

În doar 40 de zile, Florin Cîțu a devenit din cel mai mare dușman al PSD prietenul social-democraților. La congresul PNL, din 25 septembrie, Cîțu, care se caracteriza ca un politician atipic care nu minte, a susținut în fața celor 5.000 de delegați că, atâta timp cât va fi el președinte al PNL, partidul nu va face o alianță cu PSD pe care îl va ține în opoziție și după 2024. Ieri, pe 4 noiembrie, după 40 de zile în care PSD l-a dat jos prin moțiune de cenzură, Cîțu se prinde în horă cu Marcel Ciolacu și spune că, dacă reușește o guvernare cu PSD „e ok”.

Extrasele video cu declarații, disponibile pe HotNews.ro.

 

Rată de vaccinare de 60%, criteriul pentru reluarea orelor cu prezență fizică. Cât de pregătite sunt școlile din țară (Libertatea)

Elevii vor reveni în bănci în funcție de rata de vaccinare din rândul personalului școlii, a anunțat joi președintele Klaus Iohannis, iar ministrul educației a precizat că acest prag va fi cel mai probabil de 60%. Decizia finală va fi anunțată astăzi și adoptată printr-un ordin de ministru.

Libertatea a analizat datele din mai multe județe pentru a vedea cât de pregătite sunt pentru redeschiderea din 8 noiembrie.

În județul Ilfov există 5 școli și grădinițe care au o rată de vaccinare de 100% în rândul personalului. În același timp există și unități de învățământ care sunt departe de pragul de 60%. De exemplu, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Filofteia” Brănești (13,33%), Grădinița „Tinkerbell” Voluntari (20%) La nivel județean, 62,65% din personalul unităților școlare din Ilfov s-au vaccinat împotriva Covid-19.

În județul Brașov, rata de vaccinare la nivel județean este mai mică – 53,61%. O singură unitate are tot personalul vaccinat – Grădinița cu Program Normal nr. 4 din municipiul Brașov, La polul opus, Școala Primară Beclean – 14,29%.

La nivelul judeţului Iași, în învăţământul preuniversitar, rata de vaccinare a cadrelor didactice este de 61,7%. Pe primul loc este Liceul de Informatică, cu o rată de peste 91%, urmat de Colegiul „Negruzzi” cu 83% şi Colegiul „Eminescu” cu 80,3%.

 

Un tablou cu Regele Ferdinand a fost descoperit întâmplător după zeci de ani (Cultura la dubă)

Tabloul „Regele Ferdinand” a fost vernisat marți la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, fiind exponatul lunii noiembrie. Acesta a fost descoperit alături de alte picturi ascunse, cel mai probabil, în ianuarie 1948, când sovieticii au vandalizat Sala Unirii a muzeului.

„Regele Ferdinand” este un tablou de dimensiuni mari(185 cm x 148cm), realizat în ulei și semnat de pictorul Zogu Zaharescu. Acesta a fost descoperit întâmplător în depozitul de arheologie al MNU și restaurat de specialiştii Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

Reprezentările regilor României sunt rare, regimul comunist încercând să-i scoată din istorie prin distrugerea a tot ceea ce însemna simbol al regalității. Aceeași soartă au avut-o monumentele și piesele de artă care aminteau de monarhia românească. Însă în Alba Iulia, o parte dintre simbolurile regalității au supraviețuit în timp.

Tabloul poate fi văzut în Sala Unirii a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia până pe 5 decembrie.