Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PNL-PSD, în roata mare, la guvern (Adevărul)

ion-m-ionita_0_2_1_0_0.jpg

Ion M. Ioniță semnează editorialul de astăzi al ziarului Adevărul
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Cîțu, de mână cu AUR. Certificatul verde, sacrificat în pragul valului 5 al pandemiei (G4Media) - Pacienții cu HIV/SIDA, victime ale dezinformării privind vaccinul. “Inclusiv unii medici au transmis informații false” (Libertatea) - Octombrie verde: Proiecte de peste 400 mil. euro avizate într-o lună. Marele şantier eolian şi solar ar trebui să înceapă în 2022 (Ziarul Financiar) - Limba română are oficial 3.600 de cuvinte noi. „Remedial”, „selfie” sau prof”, printre termenii acceptați în vocabular (Ziare.com)

PNL-PSD, în roata mare la guvern (Adevărul)

“De la început problema persoanei care va ocupa funcția de premier a fost cea mai grea în alcătuirea noii majorități PNL – PSD”, scrie în editorial jurnalsitul Ion M. Ioniță.

“Soluția, avansată încă din primele stadii ale discuțiilor, viza împărțirea mandatului în două, astfel ca toată lumea să fie mulțumită, un an și jumătate la liberali, un an și jumătate la social democrați. Dar cine să fie primul?

Un an și jumătate în politica românească este extrem de mult De când este președinte, Klaus Iohanis a coabitat cu șapte premieri.

Ce garanție este că formula PNL - PSD va avea o durată mai mare de întrebuințare? Niciuna. E adevărat, majoritatea pe care o vor o va avea în parlament este una confortabilă. Teoretic. Practic, vor fi două guverne, unul liberal și unul pesedist, fiecare cu propria subordonare la partid. Negocierile privind programul de guvernare au arătat cât de diferite sunt obiectivele celor două partide și că dorința de a ajunge la Palatul Victoria este singura forță care îi împinge pe liberali și pe social democrați la acest compromis.

Dar după ce vor fi instalați în ministere, cum se vor înțelege? Pentru cât timp?

Esențial într-un asemenea context este cine va fi primul la guvernare, pentru că peste câteva luni nu poate garanta nimeni ce va fi. Al doilea, degeaba e pus pe listă, este foarte posibil să nu se mai ajungă niciodată la el.

Președintele Iohanis nu va merge, în cel mai probabil caz, până la a nominaliza un candidat de premier din rândurile PSD.

Liberalii vor primi nominalizarea și vor putea susține că au ieșit victorioși din criza politică.

PSD va spune propriilor simpatizanți că a luat ministere importante și că așteaptă să preia guvernarea la jumătatea mandatului”, anticipează jurnalistul Ion M. Ioniță.

 

Cîțu, de mână cu AUR. Certificatul verde, sacrificat în pragul valului 5 al pandemiei (G4Media)

“Vlăguită după valul 4, România așteaptă valul 5 al pandemiei înarmată cu multă inconștiență și zero instrumente. După ce s-a lăudat toată vara că a învins covidul și a ignorat catastrofa umanitară prefigurată pentru toamnă, Florin Cîțu repetă figura și amână ceea ce specialiștii consideră drept singura pregătire posibilă pentru valul 5: accelerarea campaniei de vaccinare prin condiționarea accesului la job de Certificatul verde.

După o negociere dură, cu poziții inițiale greu de armonizat, PSD, PNL, USR și UDMR au ajuns la un compromis: accesul la job va fi condiționat de Certificatul verde, dar timp de 60 de zile cine nu vrea să se vaccineze are testele plătite de stat. ”Un compromis care să facă hapul digerabil, pentru că de fapt puțini ar rezista la teste invazive din 3 în 3 zile”, după cum a declarat un liberal pentru G4Media.

Pe nepusă masă, fără să consulte măcar un specialist, Florin Cîțu le-a ordonat liberalilor să blocheze tot, pe motiv că plata testelor de la buget ar fi și discriminatorie, și o povară pentru stat. Liberalii au fost șocați.

Un principiu de bază în management spune că orice soluție e mai bună decât nici o soluție. Se aplică perfect și în politică. Dar Florin Cîțu, prins într-o complicată intrigă de partid care să-i prezerve iluzoria putere, a decis de la sine putere să amâne decizia.

Așa a ajuns Florin Cîțu să danseze, chiar fără să vrea, pe partitura AUR”, scrie Cristian Pantazi, redactor șef G4Media.

 

Pacienții cu HIV/SIDA, victime ale dezinformării privind vaccinul. “Inclusiv unii medici au transmis informații false” (Libertatea)

Un studiu făcut în rândul persoanelor cu HIV/SIDA din România arată că mai puțin de 42% dintre participanți s-au vaccinat împotriva COVID-19.procentul e similar cu ceea ce se întâmplă în rândul populației generale, dar fiind vorba de persoane vulnerabile, efectele pot fi mai grave.

Discutând cu medici, pacienți și activiști, Libertatea a aflat că printre cauzele care au contribuit la reticența față de vaccin au fost dezinformări specifice care au circulat printre pacienții cu HIV, cuplate cu neîncrederea generală în sistemul medical și cu faptul că relația pacienților cu medicii curanți a fost afectată de pandemie.

 

Octombrie verde: Proiecte de peste 400 mil. euro avizate într-o lună. Marele şantier eolian şi solar ar trebui să înceapă în 2022 (Ziarul Financiar)

proiectele eoliene și solare de mari dimensiuni, în valoare de peste 400 mil. euro, au primit în octombrie avizele de conectare la rețeaua Transelectrica. De la antreprenori locali la grei internaţionali, toţi sunt aliniaţi la startul celui de-al doilea val de energie verde din România.

În total, la acest mment, la nivel național, există o capacitate instalată de peste 5.100 MW în proiecte de producere a a energiei verzi, scrie ZF.

 

Limba română are oficial 3.600 de cuvinte noi. „Remedial”, „selfie” sau prof”, printre termenii acceptați în vocabular (Ziare.com)

„Remedial”, „selfie” şi prof” se numără între cele aproximativ 3.600 de cuvinte nou incluse în cea mai recentă ediţie a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic (DOOM) al Limbii Române.

Noua ediție urmează să apară până la sfârșitul anului 2021, după cum a declarat directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti” al Academiei Române, Adina Dragomirescu.

„Nu sunt modificări spectaculoase, pentru că nu vrem să facem revoluţie”, a completat directoarea institutului.

Noua ediţie a dicţionarului se află la tipar şi apariţia ei pe piaţă depinde de Monitorul Oficial. „Avem promisiunea că apare până la finalul anului, dar nu o dată sigură”, a spus Dragomirescu.

 
Revista presei românești - 16 noiembrie 2021