Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce nu-l poate opri nimeni pe Superman (G4Media)

superman.jpg

Sursa imaginii: 
Instagram

Radiografia crizei politice: „Florin Cîțu a acționat ca un gambler”. Cine pierde și cine câștigă? (SpotMedia) - Harta României vaccinate anti-COVID. Câți oameni s-au vaccinat în fiecare județ din țară (HotNews.ro) - Românul care i-a scăpat pe australieni de COVID (Adevărul) - În comuna doljeană unde se ridică cel mai mare centru de date din țară, oamenii visează la apă potabilă și canalizare (Libertatea) - Cele mai valoroase 10 companii din economie sunt cotate la 56,5 miliarde de euro. Valoarea lor a crescut cu 91% în pandemie (Ziarul Financiar)

De ce nu-l poate opri nimeni pe Superman (G4Media)

"Wow! Florin Cîțu își bate joc de o țară întreagă big time și nu-l oprește nimeni. Cum a ajuns totuși un personaj ridicol, detestat până și de liberalii din ”echipa câștigătoare”, să supraviețuiască în poziția de premier interimar ca un adevărat Superman timp de o lună jumate și să saboteze orice încercare de a face un guvern? De ce președintele Klaus Iohannis și propriul său partid nu-i pot face nimic?", se întreabă jurnalistul Dan Tăpălagă.

"Este Cîțu vreun geniu politic, mare combinator, atât de abil, încât joacă tot statul român pe degete? Sau ceilalți sunt atât de limitați și de slabi, încât se împiedică azi de un politician mărunt și meschin făcut peste noapte mare lider de partid tot de ei?

De o lună jumătate Cîțu aruncă în aer orice încercare de formare a unui nou guvern, punând condiții imposibil de acceptat de posibilii parteneri de coaliție…

Klaus Iohannis le-a transmis liberalilor să vină la Cotroceni cu o propunere agreată cu PSD, pentru a nu risca un nou eșec. În consecință, Florin Cîțu a făcut totul ca să dinamiteze orice posibilă înțelegere, a tras de timp și câștigat exact asta, timp, cu speranța neaoșă că timpul le rezolvă pe toate.

Apoi, foarte probabil că liderul PNL se folosește încă de puterea sa de premier fie și interimar pentru a înăbuși eventuale voci critice din partid, cu instrumentul atât de eficient utilizat de toți premierii: banii de la buget...

Această situație în care o țară întreagă este ținută în loc în plină criză sanitară de ambițiile ridicole ale unui muribund politic nu mai poate continua. Cineva trebuie să-l oprească pe Superman. E nevoie de puțină fermitate în PNL pentru a închide rapid acest capitol urât din istoria lor, altfel vor ajunge alături de PNȚCD, în cimitirul istoriei".

Integral, pe G4Media.ro.

 

Radiografia crizei politice: „Florin Cîțu a acționat ca un gambler”. Cine pierde și cine câștigă? (SpotMedia)

Avantajul PNL este că nu prea se poate forma în momentul ăsta o majoritate fără el, oricât ar fi el de vulnerabil și ”în corzi”. PNRR a jucat un rol important în schimbarea deciziei PSD de a intra la guvernare, iar USR a ieșit oarecum onorabil din toată povestea, după ce, enervat, Klaus Iohannis ie-a pus în brațe ”cartoful fierbinte” al guvernării, comentează George Jiglău, unul dintre experții Centrului pentru Studiul Democratiei.

”Nu cred că PSD-PNL, dacă ajung să guverneze împreună, ar avea de ce să ia voturi de la USR, poate invers. Eu cred că, mai degrabă, dezamăgirea va fi mai ales în zona PNL, care niciodată nu a avut un electorat stabil. PSD îl cam are, USR începe să îl aibă”, mai spune George Jiglău, doctor în științe politice și lector la Facultatea de Științe Politice a Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, într-un interviu acordat Spotmedia.ro.

 

Harta României vaccinate anti-COVID. Câți oameni s-au vaccinat în fiecare județ din țară (HotNews.ro)

România nu a reușit să vaccineze anti-COVID nici 45% din populația eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani, în condițiile în care la nivel european rata de vaccinare este de circa 61% cu cel puţin o doză şi de 57-58% cu schemă completă. Pe lângă București, doar trei județe - Cluj, Constanța și Sibiu - au o rată de vaccinare de peste 50%, în timp ce Suceava, "Lombardia României" la începutul pandemiei, se menține la coada clasamentului, cu sub 28%.

18 judeţe din România au vaccinat doar între 30 şi 40% din populația eligibilă.

Puteți consulta aici situația transmisă HotNews.ro de către comitetul de coordonare a vaccinării.

 

Românul care i-a scăpat pe australieni de COVID (Adevărul)

Expert în medicina dezastrelor, Tudor Codreanu coordonează răspunsul la criza COVID-19 în toată Australia de Vest, cu rezultate excelente: doar 1.000 de cazuri și 9 morți. El s-a ocupat de repatrierea marinarilor australieni și a folosit cu succes ca centru de carantină, în premieră mondială, un vas de croazieră, cu peste 1.800 de pasageri și echipaj la bord.

Tudor Codreanu spune că pandemia în România poate fi învinsă cu testare masivă, campanie de vaccinare amplă și măsuri restrictive ferme, scrie Adevărul.

 

REPORTAJ. În comuna doljeană unde se ridică cel mai mare centru de date din țară, oamenii visează la apă potabilă și canalizare (Libertatea)

În comuna doljeană Mischii, la 15 kilometri de Craiova, a început construcţia celui mai mare centru de date din România. Proiectul aparţine unei companii înfiinţate acum doi ani, ClusterPower, şi beneficiază de finanţări consistente de la stat.

Şantierul din câmpurile comunei Mischii a fost inaugurat în august şi, potrivit site-ului ClusterPower, în decembrie ar trebui să fie gata hala principală. Un astfel de centru găzduieşte peste 5.000 de servere. Reprezentanţii companiei precizează că infrastructura de inteligenţă artificială de pe dealul de lângă satul Mlecăneşti va cuprinde şi un supercomputer, de tipul celui care a fost folosit de Pfizer pentru crearea vaccinului anti-COVID.

Comuna Mischii are în jur de 1.700 de locuitori şi şase sate, conectate între ele de astfel de căi de comunicaţii, mai mult sau mai puţin practicabile. Există reţea de gaze şi de apă, dar canalizarea se lasă aşteptată.

Reportajul integral în Libertatea.

 

Cele mai valoroase 10 companii din economie sunt cotate la 56,5 miliarde de euro. Valoarea lor a crescut cu 91% în pandemie (Ziarul Financiar)

Jumătate dintre afacerile din top zece au capital majoritar românesc. UiPath este pentru al treilea an consecutiv cea mai valoroasă companie din România. Trei jucători noi îşi fac loc la vârful clasamentului, e vorba de Pavăl Holding, Nuclearelectrica şi BRD. Energia - alături de petrol şi gaze - a dat patru dintre cele mai valoroase zece companii româneşti. Pe poziţia următoare s-a aflat sectorul bancar cu trei. În pandemie, companiile aflate pe primele zece locuri în clasamentul ZF au fost evaluate în urcare, cu rate cuprinse între 36% - Hidroelectrica - şi 170% - Nuclearelectrica.

 

 
Revista presei românești - 18 noiembrie 2021